vineri, 15 februarie 2013

O metoda simpla de a te face (ne)placut


Bine te-am gasit?

Sper ca da!
Este timpul sa vorbim despre un subiect care ne poate ajuta sa ne facem dusmani cu usurinta. Asta in cazul in care vreunul dintre noi isi doreste sa aiba sau ca acestia sa fie multi la numar.

Nu iti spun un lucru nou, probabil l-ai mai auzit sau chiar observat de-a lungul experientelor tale.

Este vorba despre atitudinea de superioritate pe care o exprimam atunci cand ii spunem cuiva ca nu are dreptate, ca se insala intr-un anumit aspect al unei discutii purtate.

Spun ca ne putem castiga dusmani prin aceasta atitudine, pentru ca nimanui nu ii place sa i se spuna ca se insala – este gresit, adica, in anumite credinte, pozitii, pareri. Fie ca este vorba de lucruri mici, materiale, precum inteligenta cainelui pe care tocmai l-a cumparat, calitatea mancarii pe care o mananca; fie ca este vorba de lucruri mari, nemateriale, cum este credinta cuiva, principii de viata, cunostinte sau informatii pe care le detine.

Nu este important subiectul asupra caruia ni se da verdictul : "Te inseli" , pentru ca, asa cum a spus James Harvey Robinson in lucrarea sa The Mind in The Making, "Este evident ca nu ideile in sine sunt importante pentru noi, ci stima de sine amenintata."

Pentru a nu contribui la scaderea stimei de sine a cuiva, pentru a nu-i rani orgoliul, trebuie sa ne deprindem cu anumite comportamente si sa ne desprindem de altele.

De exemplu:

"Oamenii trebuie sa fie invatati ca si cum nu i-ai invata si trebuie sa le propui idei necunoscute ca si cum ei le-ar fi uitat." (Alexander Pope)

Gandul ma duce inapoi cu un articol, cand spuneam ca nimeni nu se simte confortabil in a pierde teren/ stima/ reputatie. Si asta se intampla cand unul dintre noi ne afisam superioritatea in fata celorlalti.
Poate ca o avem, insa ce castigam daca il improscam cu noroi pe cel de langa noi?

Lordul Chesterfield, citat de Dale Carnegie, spunea:
"Fii mai intelept decat alti oameni daca poti; dar nu le spune asta."

Adopta atitudinea opusa, incepe din pozitia : "S-ar putea sa ma insel", "Cred ca am pierdut ceva", "Uneori memoria imi joaca feste, haide sa analizam situatia" etc. 

Sursa foto : Aici. 

Si daca am fi cinstiti cu noi insine, am recunoaste, ca si Socrate, ca

"Nu stiu decat un singur lucru, si anume, ca nu stiu nimic."

Daca vom exersa aceasta deprindere, de a ne respecta interlocutorii, poate ca vom ajunge la concluzia la care a ajuns o doamna – inginer, participant la Traing-ul Fundatiei Dale Carnegie:

"Acum sunt convinsa de raul care poate fi facut prin a-i spune unei persoane, in fata, ca se insala. Nu reusesti decat sa ii rapesti sentimentul de demnitate personala si te transformi intr-un individ care nu e bine primit in nicio discutie." (Katherine Alfred)

Exista metode diplomate si mai pline de tact decat cuvintele "Nu ai dreptate", " Te inseli", "Gresesti". Necesita mai multe eforturi, creativitate si intelepciune, ce-i drept; insa exista. Iar cei care aleg sa le foloseasca vor avea mai putini "dusmani".

Un sfarsit de saptamana petrecut "cu tact" iti doresc! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu