joi, 8 octombrie 2009

Doua metode de recrutare

Dupa cum probabil ca ati observat deja de pe site-ul nostru, Job Connect se afla in cautarea unui Recruiter JR, persoanele vizate fiind ideal studenti in an terminal sau (de ce nu) si absolventi promotia 2009. Amintesc acest aspect pentru ca stand de vorba cu acesti tineri (ca intre tineri) si explicand cum facem noi recrutare si de ce o facem asa, am ajuns sa conceptualizez 2 metode de recrutare dintre care una e a noastra.


Metoda SPIRALEI:

Cand se cauta o persoana pentru un job liber prin metode clasice: anunturi si baze de date de pe magazinele de CV-uri, recruiter-ul atrage toate tipologiile de candidati (majoritatea nepotriviti). Pentru ca din acele persoane trebuie livrata o lista scurta se fac compromisuri din 3 motive:

- exista un deadline ce trebuie respectat (de cele mai multe ori este IERI);
- pentru ca atragi un numar foarte mare de candidati e greu sa mentii standardele ce se reflecta in profilul cerut si ajungi sa alegi dintre oameni nepotriviti pe cei mai apropiati de profil;
- timpul este limitat si de alte activitati ce trebuie finalizate.

Drumul este extrem de anevoios si nu e unul recomandat. Multi angajatori sau recruiteri prefera sa se miste in spirala si motivele sunt diversificate dar nu vreau sa le amintesc aici.


Metoda CIREASA:

Aceasta este metoda pe care noi o folosim in recrutarea de personal. Ea presupune o documentare stufoasa in prealabil ce are ca rezultat intelegerea nevoii de recrutare de la profil-post-departament-organizatie-business in sine si cautarea candidatilor prin abordare directa. Deja stii cine se potriveste si unde este in prezent. Cand desenezi punctul de plecare si tragi o linie in jos inspre punctul in care vrei sa ajungi adica grup tiinta (reprezentat de un cerc) desenul seamana cu o cireasa cu coada. Aceasta metoda dezvolta un recruiter, ii pune la incercare inteligenta, creativitatea si cunostintele pe care le are despre companii, industrii, piata fortei de munca, networking.

Am sa revin cu un articol despre recrutare entry-level dupa finalizarea acestui proiect. Intre timp sper sa traiti clipe pline de voie buna :)!

Un comentariu:

  1. Frumoasa denumire- cireasa.
    Poate vei intra putin si in problema etica despre care vorbeai la un moment dat. Am auzit ca etica ar fi foarte importanta in domenii de activitate ce implica un mare contact cu oamenii.

    In privinta articolului despre entry level in recrutare, abia astept sa dau si eu o mana de ajutor la realizarea lui:)

    RăspundețiȘtergere