luni, 2 august 2010

Despre training...

In ziua de astazi, cred ca una dintre cela mai des utilizate metode prin care se investeste in resursa umana este training-ul.

Orice organizatie care se respecta si care se adapteaza conditiilor economice are disponibilitate si capacitate de a prezice evolutia factorilor de performanta utilizand programele de instruire pentru angajati.

Investitie facuta, se asteapta si rezultate…daca se poate rapid si la pachet. Training-ul este o investitie de lunga durata; implica nu doar elemente precum formatorul, ci si factori care tin de participantii la programul de instruire, motivatiile si asteptarile acestora.

Exista cateva aspecte pe care cred ca ar trebui sa le aducem in discutie:

  1. Training-ul face minuni!

Cred ca asteptarile angajatorilor care investesc in programe de training sunt mult prea mari, cel putin din punctul de vedere al timpului de obtinere a rezultatelor. Trebuie sa fim constienti ca, spre exemplu, un training de 2 zile nu poate schimba fundamental un om astfel incat acesta sa devina performant peste noapte. Da, cunostintele se pot schimba in 2 zile, insa e nevoie de cateva saptamani pentru competente noi si luni pentru o alta atitidine.

  1. Training-ul e teorie!

Asa este! Training-ul este teorie pura…in baza careia se vor arata cursantilor metodele si tehnicile concrete pentru a fi eficienti. Orice practica buna porneste de la o teorie buna.

  1. Training-ul sau…la cat mai multe pauze!

Este minunat ca organizatiei sa ii pese de oamenii sai. Atunci cand o echipa este trimisa la un program de pregatire, sunt convinsa ca cei mai multi dintre oameni se gandesc la iesirile de dupa si la cum sa se disteze pe banii companiei. Intr-adevar, nu se poate lucra cu oameni surmenati si, farad oar si poate, nu e buna numai seriozitaea. Solutia idela este disciplina la cursuri.

Este essential ca un cursant sa poata separa training-ul de componenta excesiva de fun si relaxare.

  1. Esti prea tanar ca formator!

Nici prea-prea, nici foarte-foarte! Cred ca e solutia pentru un formator ideal. Niciun om nu e perfect…cum si formatorul este un om, regula este una valabila. Experienta formatorului (care, de cele mai multe ori, este un predictor al clientului in programul de instruire), ca prejudecata, ar trebui depasita. Daca un trainer ar trebui sa fie perfect, ne-am astepta ca acesta sa aiba undeva la 70 de ani: pana atunci a trait si a invatat multe. Revenind cu picioarele pe pamant, un trainer bun ar trebui sa fie acela care se afla intr-un process continuu de perfectionare. Sa vrei mai mult, coincide cu adaptarea si dezvoltarea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu