marți, 12 februarie 2013

FIECARE MOMENT CONTEAZA!


Traieste clipa!

Probabil ca ati auzit destul de des cuvintele acestea si le folositi si voi in momentele in care observati ca o persoana apropiata se concentreaza foarte mult pe momentele trecute sau pe cele viitoare, uitand sa se bucure de momentul de AICI si ACUM.

Am citit in Capitolul III din cartea “Cat de plina ti-e galeata?”, povestea lui Tammy, o mama divortata care are trei copii. Ea este prinsa intr-o cursa in care alearga intre scoala copiilor sai, locul de munca pe care il are, discutiile neplacute cu seful sau si revenirea acasa, doar pentru a se gandi la ziua care tocmai a trecut si apoi la ziua care va urma.  Este nefericita, iar interactiunea pozitiva pe care o are cu Managerul de la un alt departament, impreuna cu care a lucrat in urma cu o saptamana la un alt proiect, o face sa se simta mai bine, ii lumineaza ziua, cu alte cuvinte, ii umple galeata! Galeata sa nu ramane din pacate prea mult timp plina, fiindca acest ciclu se repeta la nesfarsit, Tammy uitand de CLIPA PREZENTA!

Cu siguranta si voi ati avut astfel de momente, in care, timp de cateva zile, sau chiar saptamani pur si simplu ati simtit ca viata a trecut pe langa voi. Rutina zilnica si activitatile automate, gandurile nesfarsite legate de evenimentele care au trecut si de care nu ati profitat si sperantele ca vor urma cu siguranta alte evenimente de care veti profita va duc in punctul in care realizati ca au trecut zile, poate chiar saptamani, in care nu s-a intamplat nimic semnificativ in viata voastra.
Ce te face sa crezi ca vei profita de o sansa care ti se va ivi peste cateva zile/saptamani/ani? Ce te face sa crezi ca acel moment nu va trece pe langa tine, la fel ca si celelalte, si nu vei profita de sansa pe care ai avut-o chiar sub nasul tau?

Raspunzand la intrebarile de mai sus, gasesti cu siguranta numeroase motive care iti spun ca “fiecare moment conteaza”!

Marturisesc ca, citind, si acum si scriind aceste lucruri, imi dau seama ca pe langa mine trec nenumarate clipe importante de care nu profit, din cauza ca sunt prea preocupata sa regret evenimentele trecute care le-am scapat “printre degete”, sau sa incropesc planuri despre cat de bine voi profita de sansele care mi se vor ivi in viitor.

Suntem atat de “prinsi” in alergatura dupa munca, cariera, bani, incat am uitat sa ne oprim si sa simtim. Am uitat ca suntem aici sa apreciem viata, sa ne bucuram de clipele care ni se ofera, sa ne bucuram de AICI si ACUM.

Cercetarile din domeniul Psihologiei au ajuns la o proportie “magica” de 1 la 5: “ cinci interactiuni pozitive pentru fiecare interactiune negativa”.
Este o proportie interesanta, insa am de adaugat o precizare: din punctul meu de vedere, interactiunile pozitive trebuie sa vina de la sine, ca urmare a atitudinii tale pozitive care atrage atitudinea pozitiva a celor din jurul tau. Asa cum spuneam si intr-un articol anterior, pentru ca galeata ta sa se umple, trebuie sa umpli galetile celor din jurul tau, iar galeata ta se va umple automat.

Atitudinea pozitiva!

Nu, nu se reduce totul la a avea o atitudine pozitiva, insa este arhi-cercetat si inclusiv dovedit faptul ca a avea o atitudine pozitiva ne influenteaza viata in bine. Ne ajuta sa trecem mai usor peste greutati si ne ofera o doza de energie care ii face pe cei incruntati sa exclame: “Oare cum o reusi?!”

Asadar, keep calm and think positive! :)


2 comentarii:

  1. Observ din ce in ce mai des ca las clipe prezente pentru cele trecute sau viitoare. Ma readuc aici si acum amintindu-mi ca trecutul s-a intamplat, nu-mi foloseste la nimic, iar viitorul va veni oricum asa cum vrea el si cum ti-e drumul...O carte pentru clipa prezenta este Osho-Constientizarea.
    Pentru atitudine care da, conteaza si face diferenta mi-a placut, printre altele, Atitudinea este totul, Jeff Keller.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, doamna Anca!

      Va multumesc frumos pentru recomandarile de lectura facute! Cartea lui Jeff Keller am citit-o si eu cu ceva timp in urma si inca o pastrez pe birou, iar in momentele in care am nevoie de incurajare, imi arunc o privire peste citatele de acolo. Unul dintre citatele la care revin mereu este urmatorul: "Reflecteaza la binecuvantarile prezente, acelea din care orice om are din belsug; nu la necazurile trecute, acelea din care orice om a avut macar o parte." (Charles Dickens).

      Constientizarea - Osho va fi cu siguranta urmatoarea mea lectura si, cine stie, poate va constitui viitoarea mea sursa inspirationala pentru articolele postate pe blog!

      O zi minunata si ganduri bune!

      Ioana

      Ștergere