marți, 5 februarie 2013

POZITIVISM, NEGATIVISM SI PRODUCTIVITATE


Va salut!

In articolul de astazi am stabilit ca voi vorbi despre cele trei elemente enumerate in titlul acestui articol, inspirata fiind de minunata carte a lui Don Clifton – Cat de plina ti-e galeata? (How full is your bucket?).

In articolul anterior am amintit de ideea de la care a plecat scrierea acestei carti – Razboiul din Coreea. Probabil, la prima vedere aceasta fila de istorie nu are nimic de-a face cu ceea ce suntem si facem azi. La prima vedere! Cazul relatat este, evident, o forma extrema de “golire a galetii”, insa in viata de zi cu zi avem parte de foarte multe trairi emotionale pozitive si negative care ne influenteaza gandurile si comportamentul. Desi aceste evenimente pot fi catalogate ca fiind “banale”, nu inseamna ca sunt lipsite de importanta – “ele ne erodeaza, lent dar sigur, starea de bine fizic si psihic, precum si productivitatea la locul de munca”.

Don Clifton, nepotul sau Tom Rath si alti colaboratori au realizat o cercetare in peste 10.000 de companii din mai mult de 30 de ramuri industriale, in urma acestui studiu rezultand cateva concluzii deloc surprinzatoare. Se pare ca “Motivul numarul unu pentru care oamenii isi parasesc locul de munca este ca ei nu se simt suficient de apreciati pentru munca pe care o depun”.

De asemenea, acelasi studiu releva faptul ca “sentimentele de aversiune fata de sefi sporesc riscul contractarii de comotii cerebrale cu 33%”, iar costurile negativismului la locul de munca sunt foarte mari. In SUA, de exemplu, efectele negativismului la locul de munca costa economia Statelor Unite intre 250 si 300 miliarde de dolari pe an.

Cu siguranta cu totii avem un coleg care ajunge prost-dispus la munca, isi incepe ziua plangandu-se in stanga si in dreapta, se plimba de colo-colo toata ziua golind galetile celor din jurul sau, carora le scade productivitatea, iar in final cu totii ajungem acasa declarand “Din nou am avut o zi nasoala la munca!”.

Da, este adevarat!
Acesti oameni se “hranesc” din galetile noastre, secandu-ne de energie, pozitivism si voie buna!

Inca de cand eram mici, in toate povestile, basmele, desenele animate si filmele pe care le auzeam sau priveam, binele invingea raul. De ce nu am crede acelasi lucru si acum?

Nu lasati aceste persoane din grupurile din care faceti parte sa “fure” din galetile voastre! Cel mai bun lucru pe care il putem face cu totii este sa daruim! Sa daruim bucurie, sentimente pozitive, apreciere sincera, sa le umplem celor din jurul nostru galetile, inainte ca acestia sa apuce sa fure din ale noastre. Astfel, in timp ce le umplem lor galetile se umplu si galetile noastre, mediul de munca va fi unul placut, motivant si sanatos!

Ati simtit vreodata ca, desi ati avut o stare pozitiva la inceput, aceasta s-a schimbat complet intr-una negativa in momentul in care ati intrat intr-un cadru incarcat negativ? Daca raspunsul este DA, ganditi-va ca si vice-versa este valabila! Ii putem face pe ceilalti sa atinga o stare emotionala pozitiva doar oferindu-le un cadru placut, incarcat de pozitivism, incurajare si vorbe bune.

Totusi, este important de facut o precizare de care trebuie sa se tina seama neaparat!
Aprecierea si vorbele bune aduse celor din jur trebuie sa fie facute in mod sincer si semnificativ!

Trebuie sa marturisesc faptul ca la Job Connect facem deseori astfel de exercitii, iar in zilele in care unul dintre noi are astfel de initiative mediul de lucru este placut si se simte foarte usor diferenta. In crearea acestei diferente poate costa foarte putin, sau poate fi realizata pe gratis. “Nu este nevoie decat de un singur lucru si acesta se numeste spirit de initiativa.”

Tu cat de apreciat(a) te simti la locul de munca? Dar in relatiile cu prietenii? Crezi ca depinde, intr-o oarecare masura si de tine ca mediul in care te afli sa fie unul pozitiv?

Te invit sa discutam raspunsul tau (fie pro, fie contra) in rubrica de comentarii de mai jos!
Pana la urmatoarea intalnire sper ca galeata ta sa fie permanent plina, astfel incat sa poti sa oferi si celor din jurul tau optimism si pozitivism!


4 comentarii:

  1. Buna Ioana! Intr-adevar sa lucrezi cu macar o persoana care nu face altceva decat sa se planga de viata ei personala si profesionala este destul de dificil de a mai avea elanul sa fii binedispus! Aceste persoane nu se multumesc doar cu a incarca atmosfera cu indispozitiile lor, dar cand au ocazia isi descarca frustrarea pe prima persoana care incearca sa o binedispuna. E greu de schimbat atitudinea unei asemenea persoane, dar nu imposibil. Am avut si eu o asemenea persoana in viata mea si ori de cate ori se plangea sau era indispusa o rugam sa isi imagineze lucruri care ii faceau cu adevarat placere si o rugam sa mi le descrie, cu greu, dar reuseam sa o determin macar pentru orele in care stateam impreuna sa avem parte de bunadispozitie si de fiecare data imi multumea ca am ajutat-o sa fie alta persoana si isi cerea scuze pentru eventualele neplaceri pe care mi le-a cauzat. Atunci cand interactionam cu ceilalti este bine sa ne lasam grijile si frustrarile deoparte pentru ca fiecare intampina pe parcursul vietii diverse probleme pe care le are de rezolvat si de aceea nu are nici un rost sa ii incarcam pe ceilalti cu nemultumirile noastre. Dimpotriva, atunci cand reusim sa ii facem pe cei din jur sa zambeasca, uitam si noi de toate energiile negative care le-am simtit si astfel toata lumea are de castigat. Raspunsul la intrebarea ta, aceea daca mediul este pozitiv/negativ in functie de mine, este ca DA. Daca noi ne cream un mediu ostil, in care nu are acces nimeni si nimic nu ne multumeste, fireste ca acest mediu nu are cum sa fie pozitiv si nimeni nu il poate schimba. Insa, daca, dimpotriva, luptam pentru a trai si a lucra intr-un mediu pozitiv, in care dainuie optimismul, buna dispozitie si entuziasmul si rezultatele activitatii noastre vor fi pe masura asteptarilor!
    O saptamana usoara va doresc tuturor celor care formeaza echipa Job Connect si sa aveti parte numai de galeti pline!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alexandra!
      Imi place ce scrii, modul in care scrii si mai ales informatiile pe care le oferi ma fac sa ma simt bine si sa zambesc. Ma bucur sa vad ca sunt mai multi oameni in jurul meu, in jurul nostru, care impart picaturi de bucurie, care ii ajuta pe ceilalti sa devina mai buni, mai pozitivi, mai luminosi. E greu sa fii tare atunci cand cineva trimite catre tine ganduri si sentimente incarcate de negativism, si, mai important, sa nu cedezi in acele momente si chiar sa contracarezi efectul acestora. Cred ca dca ne formam un astfel de obicei, care va deveni apoi un stil de viata, vom avea o viata frumoasa, luminoasa si implinita in plan spiritual.

      Iti multumesc pentru gandurile frumoase!

      Ștergere
  2. Cred ca si pentru un tip de comportament si pentru opusul sau e necesar exact acelasi timp pe care un om il consuma. Sau e necesara o anumita perioada din viata, ca un om sa devina asa. In cea mai mare parte a vietii, oamenii privesc in exterior si acolo zaresc alti oameni, pe care ii plac sau ii uras sau se manifesta doar cu o indiferenta fata de ei. Fiecare actiune sau neactiune are efect si asupra noastra. Daca am fi intelepti de la inceput, viata noastra ar fi tare diferita si, probabil, vorba unui ofiter pe care l-am cunoscut acum 16 ani, multi oameni ar muri de fericire!
    Cred ca ne suntem cel mai bun prieten noua insine si, chiar daca doare, o mare parte dintre noi - ma includ in aceasta categorie, pentru cei care vor zambi - si cel mai mare dusman.
    Fiecare dintre momentele in care traim in spiritul concurentei este un moment pierdut si viata irosita. Cred ca intelepciunea e starea maxima de care este capabil omul si mai cred ca este exact precum boabele de roua de pe firele de iarba: daca se aduna mai multe la un loc, pana la urma se formeaza un bob mare care se prelinge de pe firul de iarba. Daca ramane doar un bob mic de roua, se evapora intr-un timp scurt. E drept ca uneori sunt dimineti in care campurile vietii sunt stralucitoare de atat de multe picaturi de roua si sunt si seri in care picaturile de roua sunt deja prezente si vestesc dimineti nemaipomenite! Cred ca exact in acest lucru consta intelepciunea fiintelor umane - ce pot face in momente distincte, fara sa planga si sa cedeze in fata unui infinit necunoscut! Oricum, au fost atat de multe picaturi de roua si atat de multe dimineti pe care ochii nostri nu le-au vazut si vor fi si mai multe la care nu vom asista noi, nici urmasii urmasilor nostri. Asa ca, doar de cele pe care le vei trai de acum inainte de vei putea bucura! Niciodata nu vei fi mai tanar decat astazi si azi ai cele mai multe sanse sa gasesti si sa creezi picaturi de roua pentru diminetile celorlalti oameni!
    Cat lucrezi la asta?
    Multumesc frumos pentru fiecare articol si pentru fiecare comentariu care mi-au permis sa devin, macar momentan, cu o picatura mai bun si poate mai intelept.
    Respectuos, Marian-Mihai Bejinariu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Marian!

      Ai scris foarte frumos mai sus, cu exemplificari care pun orice cititor al randurilor de mai sus pe ganduri. Eu una imi inchipuiam deja ca in fiecare dimineata cand deschid fereastra vad campul plin de roua si simt un miros proaspat, puternic care iti umple ziua de prospetime! (Uite ce poate face o metafora!)
      Da, Marian! Noi insine suntem cel mai bun prieten al nostru, si nu, nu este o dovada de egoism. Trebuie sa invatam astazi din ziua de ieri pentru ziua de maine.

      Sper ca prin fiecare articol publicat sa pot sa aduc in galetile fiecarui cititor cate o picatura de ceva bun!

      Ganduri bune!

      Ștergere