miercuri, 20 iulie 2016

Care sunt limitările care ne împiedică să ajungem la obiectivul nostru?

Bine v-am regăsit!


Suntem în perioada concediilor și sper ca timpul petrecut în vacanță să fie în folosul dumneavoastră. Cred ca este bine să ne relaxăm, să ne odihnim și să ne bucurăm de timpul petrecut cu cei dragi. Poate că printre activitățile dumneavoastră din vacanță se numără și lectura. Vă invit să lecturați articolul de mai jos inspirat din cartea "Schimbând gândirea, iți schimbi viața" scrisă de Brian Tracy.

Vom discuta astăzi despre creativitate și modul în care putem rezolva anumite provocări pe care le întâmpinăm prin creativitate.

Limitări

Brian Tracy scrie despre teoria limitărilor. „Aceasta stipulează că, în orice proces sau serie de activitați, există un factor care limitează.”(Brian Tracy, 2011,p.220). Dacă reușim să identificăm care sunt limitările care ne împiedică să ajungem la atingerea obiectivelor noastre atunci vom ști la ce trebuie să lucrăm mai mult.

Pentru a descoperi care sunt limitările noastre în atingerea unui obiectiv este important să ne adresăm întrebări? „Ce mă împiedică să îmi ating un anume obiectiv? Să rezolv mai multe proiecte, să am mai mult timp liber pentru familie, să fac sport mai des? Odată ce am identificat răspunsul la aceste întrebări ne putem da seama că răspunsul este de fapt o altă limitare pe care trebui să o rezolvăm.

Cred că atât mie cât și altor persoane ni se întâmplă să credem că multe din limitări vin din exterior mai degrabă decât din interior. E o atitudine mai puțin potrivită, având în vedere că dacă putem schimba ceva, cu siguranța putem schimba în primul rând ceva în interiorul nostru. Autorul scrie că 80% din limitări provin din interior și doar 20% din exterior. Bineînțeles, acel procent de 20% există și ne putem lovi de situații în care suntem limitați de anumite condiții din exterior. Cred că este însă important, să privim obiectiv situația în care ne aflăm și să nu alocăm mereu insuccesul nostru condițiilor din exterior.

Un bun exemplu pentru a ne da seama dacă limitarea vine din interior sau din exterior este să privim în jurul nostru și să vedem dacă alte persoane au reușit ceea ce noi ne dorim. Dacă au reușit alții să facă ceea ce noi doar ne dorim, înseamnă că limitarea vine din interior.

Inteligența

Brian Tracy scrie în cartea lui despre mai multe tipuri de inteligență pe care le avem și pe care le putem utiliza pentru atingerea obiectivelor noastre. Fiecare din noi va avea anumite tipuri de inteligență mai accentuate și pe altele mai neaccentuate. Este bine să ne descoperim tipurile de inteligență în care avem rezultate mai bune și să le utilizăm în folosul nostru.

Sunt mai multe tipuri de inteligență: inteligența verbală, inteligența numerică, fizică, muzicală, spațială, interpersonală, intrapersonală (se referă la abilitatea de a fi conștient de noi înșine, cine suntem și cine nu suntem, pentru a lua deciziile potrivite pentru noi), antreprenorială, intuitivă, abstractă.

Sunt lucruri ce țin de un anumit tip de inteligență pe care le putem antrena, învăța în cazul în care nu ne pricepem așa de mult în a le utiliza.

Data viitoare vom discuta despre despre diferite stiluri de învățare pe care le putem aplica atunci când ne dorim să ne dezvoltăm o nouă abilitate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu