duminică, 7 februarie 2010

Cine isi gaseste un JOB bun?

Bine v-am regasit!


Ne gandim de mai bine de un an sa ajutam cumva persoanele ce se afla in cautarea unui job, au un trecut profesional sau educational care demonstreaza ca au muncit, au avut rezultate si din diverse motive acum devin din nou CANDIDATI. Ne surprinde in continuare rezistenta la schimbare din partea persoanelor pe care ne dorim sa le "educam", pentru a-si creste sansele de a-si gasi un job. Le-am cam incercat pe toate pana acum: i-am chemat pentru a purta diverse discutii cu acestia legate de acest know-how pe care ne dorim sa il transferam si pentru a ne anunta disponibilitatea de a-i ajuta cu sfaturi sau cu informatii. Inca mai asteptam sa primim din partea lor telefoane sau e-mail-uri. Acum organizam workshop-uri prin care vizam sa realizam aceste schimbari in atitudinea lor.

Discutand alaturi de colegii mei cu persoanele ce se afla in cautarea unui job si au participat la ultimul nostru workshop (pe care l-am organizat pe 23.01) am descoperit ca regula lui Pareto se aplica si in cazul lor. Niste statistici ne spun ca doar 20 % din job-urile disponibile ajung sa fie promovate prin ziare sau on-line. Asadar, acestea fiind job-uri puternic mediatizate, se intampla ca 80% din candidati sa aplice la cele 20% din job-uri, asa fiind mai usor ... oare? Deci raman 20% din candidati care aplica la celelalte 80% din job-uri.

Vreau sa va descriu putin viata unui candidat care isi cauta PROactiv un job, iata reteta si ingredientele:
Se ia una bucata de om ce se afla cu adevarat in cautarea unui job. I se pun la dispozitie urmatoarele instrumente / resurse: PC (conectat la internet), telefon, pix si agenda. La ce te vor ajuta aceste resurse? E simplu ... te vor ajuta sa-ti faci prieteni si sa cunosti oameni noi, care te pot directiona spre job-uri ce vor fi disponibile in companiile pe care le tintesti tu. Daca esti organizat si faci din aceasta activitate una dinamica in care te intalnesti cu oamenii cu care ti-ar placea sa lucrezi, dai telefoane si scrii mail-uri, ai sanse sa castigi jobul pe care ti-l doresti si ca bonus vei avea o retea personala / profesionala extinsa care iti va oferi suport atunci cand vei avea nevoie.

Ma gandesc ca e greu sa faci asta cand esti obisnuit sa alegi varianta in care bombardezi angajatorul cu CV pe mail sau aplici la sute de job-uri alaturi de alte sute de candidati si astepti. Nu spun ca varianta asta nu poate sa dea rezultate, dar daca ai face asta si ai aborda si angajatori direct, sunt convins ca ai avea sanse mai mari sa ajungi la job-ul pe care ti-l doresti.

Va doresc in continuare sa aveti forta si rabdarea necesara pentru a gasi solutii de a ajunge la job-uri care vi se potrivesc!


Bookmark and Share

4 comentarii:

  1. Interesanta reteta, Catalin! Asteptam candidati care sa o foloseasca in totalitate si care sa ne anunte ca in urma administrarii ei activeaza in cadrul companiilor dorite.
    Iar pentru ca ai amintit de acele statistici, in urma discutiilor purtate cu o persoanele aflate in cautarea unui job iata care e statistica aplicatiilor pe care mi-au comunicat-o: aplica la 100 joburi/ luna, sunt sunati de catre 3-6 companii, participa la 2 interviuri si nu obtin nici un job.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit articolul si ma surprinde sincer in baza a ce ati tras concluzia cu rezistenta la schimbare. Solutia pe care o propuneti este una ideala in care resursa financiara nu este una limitata. A facut cineva un calcul statistic cat te costa financiar vorbind (pentru ca timpul este la discretie) sa-ti faci cunostinte noi care sa fie dispuse sa iasa in oras sa socializeze in eventualitatea in care la un moment dat va fi un post disponibil? Si foarte important, in cat timp aceasta solutie devine realizabila? Este usor sa propui solutii cand nu esti nevoit sa-ti faci un calcul la sange al cheltuielilor. Iar prima cheltuiala este realizata din momentul in care ai iesit pe usa. Poate aceasta este si motivul deoarece 80% din someri aleg varianta emailului, gresesc oare?

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine ai venit pe blogul nostru!
    Citeam o cercetare interesanta dintr-o carte pe care o parcurg de cateva saptamani (Experimente de Psihologie Organizationala) in care concluzia a fost ca dam bani degeaba pe ziare daca ne cautam un job. Din pacate, e o problema de sinceritate cand vine vorba de resurse ce sunt accesate de persoane ce-si cauta un job. In cat timp, crezi ca iti vei gasi un job daca aplici pe magazinele de job-uri la tot ce prinzi? Nu ne spune nimeni, dar in cele mai multe cazuri nu vei obtine un job in momentul in care ai aplicat la primul anunt.

    Metoda noastra ar trebui sa dea rezultate dupa intre 2-6 luni. Ce costuri implica? Cred ca sunt putine pentru ca te vei folosi de resurse pe care le ai deja. Iesirile in oras, le poti face cu persoane apropiate ce te pot ajuta in cautarea unui job, pe care le poti vizita si la birou, lucru ce se aplica si in cazul angajatorilor, deci costurile sunt 0. O persoana pe care am ajuns sa o cunosc in calitate de candidat la unul dintre job-urile noastre imi povestea cum a ajuns sa lucreze pentru o cunostinta "la negru" pentru ca nu putea sa stea acasa si o activitatea ii permitea sa socializeze cu alti oameni.
    Cred ca orice argument prin care incercam sa gasim motive pentru care nu facem ceva nou, este o dovada a rezistentei la schimbare :), poate fi mai constructiv sa preiei un model si ulterior sa ii descoperi lacunele.

    RăspundețiȘtergere
  4. am gasit pe un site de job part time sibiu un anunt care individualiza cautarea unei persoane pentru colaborare in domeniul realizarii de proiecte europene. as dori mai multe detaliii..adresa mea de email este ...romanstere@yahoo.com. va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere