miercuri, 3 martie 2010

Firma de la care ai plecat va face angajari inainte ca tu sa-ti gasesti un job

O da! Suna asa de bine, incat simt nevoia sa o mai spun inca o data: Firma de la care ai plecat va face angajari inainte ca tu sa-ti gasesti un job!

Cand spun asta ma gandesc la mai multe dovezi: unele sunt doar argumente rationale iar altele sunt dovezi ce pot fi colectate si de voi. Dar sa le luam pe rand.

1. Un business se restrange si apoi se dezvolta la loc. In orice business exista urcusuri si coborasuri. E o diferenta maaaare intre proprietarul unui business si un angajat. In putine cazuri, exista intelegere din partea unui angajat fata de angajator. Inclusiv din punct de vedere legislativ, angajatul are mai multe drepturi decat angajatorul. Vor fi rare cazurile in care un angajat va merge la manager / proprietar al business-ului sa-i spuna: "Stiu ca lucrurile nu merg asa cum trebuie si inteleg ca sunt probleme cu incasarea anumitor facturi din partea clientilor, insa consider ca e o perioada peste care putem trece impreuna. Doresc sa-mi pastrez acest job si sa ma implic in mai multe activitati aici, astfel incat sa rezolvam problemele pe care le intampinam ca si companie". Un angajat tine de job-ul lui si nu vede afacerea. Un angajator se uita peste cifre, daca ele scad, atunci nu mai are nevoie de oameni care sa ocupe un job de pe care sa produca din moment ce nu au pentru cine. Nu poti tine o persoana pe un job 2-3 luni, in care sa platesti un salariu in speranta ca dupa aceasta perioada ii vei putea da de lucru, asa ca este de preferat sa te desparti de el si cand va fi de munca sa cauti un inlocuitor.

2. Oamenii de afaceri stiu sa faca bine putine lucruri. Am intalnit 2 tipologii de antreprenori: cei care isi schimba domeniul in functie de cererea din piata (1) si cei care stiu sa faca un singur lucru, dar stiu sa-l faca bine (2). Majoritatea, intram in categoria a 2-a. Chiar daca afacerea merge prost, nu putem renunta usor la ea. Ani intregi de munca investiti pentru a face un lucru bine nu pot fi dati uitarii si sa o iei de la capat.

3. Urmareste compania la care ai lucrat. Daca au trecut 5-6 luni, fac pariu ca vei descoperi un om nou care ocupa in prezent fostul tau job. De ce se intampla asta? Pentru ca job-ul s-a schimbat ca nivel de raspundere. Angajatorii vor cere din ce in ce mai mult MULTITASKING: un singur job poate acoperi 3 sau 4 domenii functionale (vanzari, gestiune, secretariat, resurse umane). Daca te ocupai de 1 singur domeniu si de maine ti se pun inca 3 in carca, tendinta ta ar fi sa ceri o marire salariala ... in contextul in care afacerea merge mai prost, mie imi pare a fi o idee nu prea inspirata. Cu alte cuvinte, companiile au invatat sa fie eficiente, sa foloseasca bine cat mai putine resurse cu costuri cat mai mici pentru a obtine un maxim de rezultate.

Poti lua acest articol ca fiind o idee proasta sau un update real despre piata fortei de munca. Sibiul conform statisticilor mai noi acum este pe locul 3 ca rata a somajului.

Bookmark and Share

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu