luni, 5 aprilie 2010

Cateva cercetari interesante

M-am gandit sa va vorbesc astazi despre niste cercetari pe care le gasesc extrem de interesante si utile daca te afli in cautarea unui job. Cercetarile sunt preluate dintr-o carte pe care o mai citesc din cand in cand Lionel DAGOT (2007), "Experimente de psihologie organizationala", Editura POLIROM.


Sursele publice de promovare a job-urilor, ne dau acces doar la maxim 40% din aceasta piata.

Doi cercetatori pe numele lor Saks & Ashforth in anul 2000 au realizat un studiu prin care au urmarit ce s-a intamplat profesional cu 121 de studenti dupa finalizarea studiilor. Au impartit metodele de cautare a unui job in formale (anunturi in presa si internet) si informale (prin cunostinte, familie, prieteni, etc.) si au urmarit diferite aspecte ale succesului acestor metode: numarul de interviuri obtinute, numarul de oferte de job primite si raspunsul candidatului (refuz / acceptare a ofertei). Concluzia este ca in urma studiului, s-a constat ca metodele formale sunt mai eficiente doar in vederea obtinerii unui numar mai mare de interviuri, dar nu si in obtinerea mai multor oferte de job sau a unui numar mai mare de job-uri acceptate.

Asta se intampla in afara Romaniei. De ce este adevarat si in tarisoara noastra? O scurta prospectare a pietei de job-uri ne indica existenta mutor anunturi ce se repeta lunar pentru locuri de munca in structuri MLM sau asigurari si job-uri unde criteriile de recrutare nu sunt extrem de clare, deci cu alte cuvinte pentru astfel de oferte mai toata lumea este potrivita, depinzand mult atitudinea si ceea ce poate dovedi ca vrea si stie sa faca fiecare persoana in parte, probabil de asta, metodele formale stau bine la capitolul interviuri.

Indraznesc sa cred ca in Romania, numarul de job-uri mediatizate e mai mic decat 20 % din cel total al posturilor ocupate in decursul unui an. Des auzim de companii care angajeaza rude sau prieteni ai angajatilor. Ni s-a intamplat de cateva ori ca un client sa angajeze 2 persoane cu toate ca exista 1 singur job disponibil, dar pentru cel de-al doilea candidat fiind valoros s-a gasit un rol.

Cred ca acest prim subiect de discutie poate fi valorificat de catre studenti, care pot incerca din timpul anilor de studiu sa-si dezvolte reteaua de cunostinte si sa manifeste inca din acest timp, interes pentru profesia lor si piata activa de job-uri.

Astazi, ma opresc la aceasta cercetare, dar deschid acum subiectul si promit ca voi veni cu mai multe pe parcurs.


Bookmark and Share

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu