miercuri, 21 aprilie 2010

Curriculum Vitae - intre adevar si minciuna


Cum iti poti da seama daca un candidat a mintit sau nu intr-un CV? Unul dintre raspunsuri ar fi :verificarea referintelor. Ce te faci, insa, daca acele referinte sunt prieteni, apropiati sau persoane care, din diverse motive care tin de omenie, nu vorbesc de rau pe nimeni.

Am ridicat aceasta problema dintr-o nevoie care face referire la o analiza atenta a unei candidaturi.

Cat de departe poate merge un om care isi doreste un job? Atat de departe incat ca prezinte un CV care sa il favorizeze. Ceea ce urmeaza nu sunt solutii/sfaturi propuse candidatilor motivati in obtinerea unui job ;), ci chestiuni reale pe care acestia le folosesc:

Studiile: diplomele de studiu sunt cel mai des utilizate stategii de obtinere a postului. Fie ca se inventeaza existenta lor, fie unele sunt supraestimate. Sunt si cazuri in care un candidat omite sa spuna ca este in curs de absolvire a studiilor, sustinand ca el detine deja acea diploma. Una este sa fii student in anul 3 la Politehnica, si alta este sa ai diploma de inginer.

Titulatura postului: suna foarte bine “sunt director de vanzari”. Asta nu inseamna ca in atributiile postului chiar se regasesc in totalitate responsabilitati si sarcini pe care le indeplineste un om care detine aceasta pozitie. De cele mai multe ori, este o asa zisa “titulatura fara fond”. Unul dintre argumente ar fi lipsa de persoane pe care sa le coordoneze.

Abilitatile: intr-un CV toti au abilitati excelente de comunicare, de operare PC sau de vorbire intr-o limba straina. Interviul, insa, nu il avantajeaza deloc pe candidat: cunostintele avansate de limba engleza devin “conversationale”, la nivel de “travel” sau “cu dificultati in exprimare din lipsa exercitiului constant”; cunostintele de operare PC se reduc la “trimitere/citire corespondenta” sau navigare internet.

Salariul: daca ati vizualizat un CV postat pe site-urile de specialitate, cu siguranta ati vazut rubrica “salariu dorit” sau “salariu actual”. Cat de real este raportul dintre cele doua tipuri de salariu si cat de mult poate manipula un candidat aceste “cerinte”? Intr-atat incat sa obtina un job pe un salariu mai bun. Se stie ca , in general, motivul plecarii de la un loc de munca este unul financiar…unul financiar mai bun.

Sunt condamnabile aceste “manipulari” de CV ale candidatilor? Sunt profesii, meserii pentru care merita sa ne “ajustam” un CV?

Astept cu nerabdare raspunsuri din partea voastra.




Bookmark and Share

6 comentarii:

  1. De partea asta cu limba engleza cunoscuta la perfectie m-am lovit din plin! Din fericire, stiam cam cum stau lucrurile, asa ca au existat intotdeauna teste pentru cei ce voiau sa faca parte din echipa respectiva. Si uite asa ajungeam de la cel mai cel la mediocru, sau descopeream greseli de incepator...

    RăspundețiȘtergere
  2. tare as fi vrut sa fiu in preajma voastra cind v- ati angajat sa vad cum v-ati descurcat .ne-am vazut cu saci in caruta uitam de unde am plecat

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine ai venit pe blogul nostru Anonim!

    Probabil fiecare dintre noi mai comite astfel de erori. Rolul nostru prin acest blog este sa le prezentam, sa le discutam si daca ele sunt identificate inseamna ca nu tin. Nu ne prezentam pe acest blog in calitate de super-candidati, dar stam de partea cealalta a mesei pentru interviuri si va transmitem ca unele strategii prin care un candidat doreste sa se promoveze chiar nu tin. Dar daca ce ai scris era o invitatie inspre a ne cunoaste, nu este greu si poti incepe prin a-mi trimite un e-mail pe catalin.vacon at jobconnect.ro si vom stabili o intalnire ;).

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ai venit pe blog, Alina!
    Iti multumesc pentru comentariu. Sunt deschisa sa invat modalitati noi prin care pot depista "adevarul sau minciuna" dintr-un CV:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine ai venit, Anonim!
    Iti multumesc pentru ca ne vizitezi blogul.
    Asa cum spunea si Catalin, stand de partea cealalta a "baricadei" identificam modalitati prin care un candidat doreste sa se promoveze; nu cele mai potrivite intotdeauna.
    Mi-ar placea foarte mult sa ne impartasesti experiente personale cu intervievatori.

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua tuturor,
    poate noi ca si angajati nu stim sa ne apreciem corect nivelul; cum putem putem testa corect nivelul de cunoastere al unei limbi straine?

    RăspundețiȘtergere