duminică, 25 aprilie 2010

Procesul de recrutare pentru oamenii de vanzari


Facand o analiza a oamenilor de vanzari pe care Echipa Job Connect i-a plasat in ultimul an, am ajuns la o cifra frumusica de 22, recrutand atat pentru angajatorii din Sibiu cat si pentru cei carora le-am dezvoltat reteaua nationala. Pentru ca si acum ne aflam in cautarea unei persoane pentru aceeasi pozitie, m-am gandit sa va impartasesc cateva din experientele avute pe acest segment.

Se spune ca postul de „Reprezentant/ Agent Vanzari” este cel mai cautat job pe piata muncii. Este o batalie acerba pentru o asfel de pozitie, intrucat la aceasta aplica de la studentul care se afla in cautarea unui job part time (si il vede ca pe o solutie temporara), la inginerul care considera ca are abilitati bune de comunicare ( si poate imbina cunostintele tehnice cu abilitatile de vanzare) si pana la directorul unei firme care si-a inchis portile dar caruia „ ii place sa vanda”.

Ce cauta angajatorii in majoritatea cazurilor? Cauta oameni cu experienta in promovarea unor produse, servicii similare (ca si profil profesional) insa pun mare accent pe abilitatile persoanei . Au nevoie de oameni prezentabili, care sa manifeste interes fata de business-ul lor si sa reprezinte imaginea acestora, sa fie dinamici, perseverenti, plini de energie, carora sa le placa sa interactioneze si sa gaseasca solutii.

Prin ce se remarca oamenii de vanzari la interviuri? Spre deosebire de celelalte procese de recrutare, oamenii de vanzari sunt cei carora le place sa vorbeasca, sa-si prezinte reusitele, sa specifice modalitatea in care au contribuit la dezvoltarea companiei. Sunt oameni orgoliosi, care se simt bine in pielea lor si la interviu fac acelasi lucru : se vand! Pun intrebari, au abilitati bune de prezentare si stiu sa explice. Sunt si cazuri in care aceastae detalii prezentate pot demonstra alte lucruri, de aceea sunt foarte importante intrebarile ce sunt adresate in cadrul intalnirii. In calitate de angajatori, puneti intrebari, ca si oameni de vanzari, fiti pregatiti pentru o parte din urmatoarele intrebari:


1. Dati exemplu de 5 dintre cele mai comune obiectii cu care v-ati intalnit pe teren. Cum ati raspuns acestora?

2. Relatati o situatie in care erati pe punctul de a pierde o vanzare si ati muncit mult pentru a o finaliza.

3. Cu ce resurse transformi un client ocazional in client fidel?

4. In cat timp finalizati o vanzare? Cat timp va ia de la primul contact, pana la prima intalnire si apoi pana la finalizarea vanzarii?

5 .Ce ati face in prima zi de lucru pe postul de Agent Vanzari in comania X?

Acestea sunt cateva dintre intrebarile pe care le-am intalnit in discutii finale cu angajatorii si pe care va invit sa le folositi intr-un proces de recrutare pentru agentul de vanzari potrivit.

Bookmark and Share

3 comentarii:

  1. Daca nu ai pile in Romania, mai bine te muti in alta tara.Toate intrebarile care-ti sunt adresate la un interviu sunt o caterinca de 2 lei.Nu va mai luati dupa anunturile din media, sunt o vrajeala de acoperire fiindca asa cere legea, dar posturile sunt ocupate de mult. In Romania cea mai scumpa scula-i pila si daca nu ai pile "mori" in glorie, ori cat de bun ai fi.Si daca te-ai lipit, reteta de mare succes este sa ai ciocu' mic si pasu' mare si sa fii idiot, pentru ca seful tau sa poata dormi linistit. Cu tine bou,managerii stau fara grija si daca nu sunt rezultate, te baga la inaintare si te dau afara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru comentariu!

    De la inceputul acestui an, AJOFM obliga angajatorii sa faca publice posturile vacante crescand sansele de angajare a persoanelor care se afla in cautarea unui job. Am promovat atat eu cat si ceilalti consultanti Job Connect metode pe care le consideram utile pentru a va creste vizibilitatea in fata angajatorilor. Abordati-i direct, dupa o perioada de documentare si vedeti care este rezultatul! Sunt si persoane care obtin un loc de munca fara pile. Noi am plasat de la inceputul acestui an 40 astfel decpersoane!

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai tu Gabriela ... si pungile alea cu cafea si cutii cu bomboane de ciocolata de la cine sunt? De ce nu spui adevarul?
    ATENTIE! Aceasta este o ironie iftina si trebuie tratata ca atare!

    RăspundețiȘtergere