miercuri, 13 octombrie 2010

3 dimensiuni ale angajatului

M-am apucat de citit o carte pe care o consider temelie a oricarui specialist ce doreste sa lucreze in domeniul la care aspira toata lumea Ha si R (adica Resurse Umane). Daca nu ati ghicit inca, este vorba despre Michael ARMSTRONG - "Managementul Resurselor Umane - manual practic". Pentru ca domeniul este atractiv deoarece este despre oameni si noi suntem oameni si amicii, iubitii, parintii ca sa vezi sunt si ei oameni, am inceput cu un capitol numit "Caractersticile oamenilor". Pe scurt, nenea ARMSTRONG ne spune ca putem intelege un angajat daca mancam elefantul bucatica cu bucatica si oamenii sunt vazuti din prisma a 3 dimensiuni:

1. Diferentele individuale
Este vorba nu doar despre personalitate cum v-ati gandi, ci despre abilitati, inteligenta si alte caracteristici dupa care cica facem discriminari: rasa, sex, provenienta culturala. Pe scurt suntem diferiti pentru ca sunte inzestrati cu PUTERI DIFERITE (competente) si ne raportam la STANDARDE diferite (valori, planuri autoimpuse, asteptari, personalitatea). Acestea din urma ne modeleaza, ne impun limite in ceea ce facem si ne directioneaza PUTERILE.

2. Atitudinile
In limbajul stiintific la care ne inchinam, atitudinea tine de pozitia ta fata de un anumit lucru. Cu alte cuvinte, este "un mod deja adoptat de gandire" (Armstrong, 2009, p. 201) prin care luam decizia de a accepta sau alunga o idee, un comportament, un sfat, o regula, o procedura. Din nefericire atitudinile acestea sunt deja adoptate, ele pot fi modificate in anumite limite, daca reusesti sa cunosti un om in tiparele mentale ale sale. interesant este ca de multe ori, un om nu accepta neaparat ideea ci sursa (managerul spre exemplu) sau o face pentru ca ii este setat prin educatie sa respecte ceea ce ii spune superiorul, oricat de "al dracului" ar fi.

3. Mediul organizational
Acesta este compus din roluri, factori / parghii motivationale, structura, valori organizationale, managementul si leadership-ul ce stau la baza companiei.

Pe scurt, un om este definit ca resursa umana prin greutatile (Atitudini si STANDARDE) ce le are pe umeri cand este implicat in sarcina, de PUTERI (competente) si de suportul extern (echipa ce il ajuta sau ii pune si mai multe greutati in carca).

Si cu asta inchei discutia despre oameni cu ceva cunostinte asezate de pe BRAT PUTERNIC (ARMSTRONG). Va doresc sa va cunoasteti pe voi pentru a va descoperi PUTERILE si sa foloiti de atitudini, planuri autoimpuse pentru a accepta si incerca ceea ce vi se spune sa faceti, cred ca este mai bine si corect asa. Crezi ca alergi mai repede daca ai un rucsac de 10 litri in spate?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu