joi, 28 aprilie 2011

CONFERINTA MEDICILOR:”CUM SA OBTII UN JOB IN GERMANIA”, IN TARGU MURES



Seria conferintelor “Cum sa obtii un job in Germania”, organizate de Job Connect in centrele universitare, continua. Pentru medicii interesati de a profesa in Germania, conferintele organizate de Job Connect sunt un foarte bun prilej de a primi informatii complete despre sistemul medical german si, cel mai important, de a primi oferte concrete de job.


2 conferinte intr-o zi

Anul 2011 a debutat cu cea de-a patra conferinta din cadrul proiectului “Medici pentru Germania”, organizata la Sibiu. Urmatorul centru universitar a fost Targu Mures, unde a avut loc cea de-a cincia conferinta. In 7 aprilie, impreuna cu partenerii nostri germani ne-am intalnit cu 24 de medici rezidenti si studenti in ultimul an, din Mures.

Pentru o mai buna comunicare intre participanti si partenerii germani, ne-am gandit sa sustinem conferinta intr-un mod mai organizat. Astfel ca, pentru prima data, in Targu Mures, am organizat conferinta de doua ori in aceeasi zi. Mai exact, a existat o prezentare in limba engleza pentru 8 medici cu nivelul limbii germane A1-A2. Si o a doua prezentare, de data aceasta in limba germana, pentru 16 medici si viitori medici cu nivel de cunoastere a limbii germane nivel B1, B2, respectiv C1.

Managerul firmei de recrutare Maracon Germania, Max J. Rauch, si dr. Manfred Hausel, director medical, au fost din nou prezenti in Romania pentru a prezenta oferte venite din partea unui lant de clinici din sudul Germaniei.


Fiti flexibili

Datorita faptului ca au existat doua grupe de participanti, fiecare dintre ei a avut posibilitatea de a se prezenta si de a adresa intrebari. Cele mai multe intrebari venite din partea participantilor au fost legate de specializarile cautate in Germania. Dr. Hausel a precizat ca Medicina Interna este de departe cea mai cautata specializare de catre clinicile germane. De asemenea, a pus accent pe importanta flexibilitatii fiecarui candidat, in ceea ce priveste alegerea specializarii. Specializari precum chirurgia si anestezia sunt, de asemenea, cautate in Germania. Feedback-ul venit din partea partenerilor germani a fost acela ca nu gasesc flexibilitate in optiunile candidatilor romani. Insa, au apreciat motivatia lor, dar si gradul de cunoastere al sistemului medical. Concluzia a fost urmatoarea: cu cat un candidat este mai adaptabil si mai motivat, cu atat sansele lui de a profesa in Germania sunt mai mari.


Nu se da examen pentru Approbation

Multi dintre medicii prezenti la conferinta din Mures au cerut detalii despre obtinerea Approbation-ului (dreptul de a profesa ca medic) in Germania. Unii dintre ei stiau ca acest drept se obtine in urma unui examen destul de dificil. In realitate, nu este deloc asa. Atat domnul Rauch, cat si dr. Hausel i-au asigurat ca Approbation-ul nu se obtine prin examen. Nu este nevoie decat de o lista de acte. Unele dintre ele trebuie pregatite in tara, inaintea plecarii, iar altele, in momentul in care se ajunge in Germania.


2 medici selectati pentru curs gratuit

Tot ca noutate, in cadrul conferintei de la Targu Mures, a fost prezentata o oferta de job, care include si un curs gratuit de limba germana nivel B2, parcurs in Germania. Oferta s-a adresat medicilor cu nivel B1. Cursul este organizat exclusiv pentru medici, iar intr-o luna, cei cinci medici romani selectati in urma unor interviuri vor obtine nivelul B2 in Germania. Doi dintre medicii prezenti la conferinta au fost selectati pentru a face parte din echipa de 5 medici care vor pleca in Germania in 16 mai. Timp de cinci saptamani vor invata intensiv limba germana, nivelul B2, apoi vor incepe activitatea in cadrul clinicilor care organizeaza acest curs.

Cei 5 medici romani vor incepe cursul in Germania in 16 mai, urmand sa il finalizeze in 17 iunie. Pe perioada cursului, medicii au asigurata cazarea si masa, inclusiv decontarea transportului pana in Germania, precum si examinarea pentru certificatul B2. In acelasi timp, medicii vor primi tot suportul necesar pentru obtinerea aprobarii de a profesa pe teritoriul Germaniei.

Candidatii motivati sunt pentru noi foarte importanti, indiferent de nivelul limbii germane. Unii dintre medicii inscrisi la conferinta de la Targu Mures nu au fost disponibili in ziua organizarii evenimentului. Astfel ca, reprezentantii Job Connect au organizat separat o serie de intalniri cu acestia. In doar doua zile, au avut loc 15 interviuri cu medici dornici de a profesa in Germania, pentru fiecare in parte incercand sa gasim solutia potrivita.



Urmatoarea conferinta “Cum sa obtii un job in Germania” este programata in luna iunie, in Cluj, cand vor fi prezenti din nou partenerii nostri germani.

Daca doriti sa participati la urmatorul eveniment organizat de Job Connect, va rugam sa ne contactati.


Un comentariu:

  1. In caz ca clientii medici/studenti sunt interesati de cursuri online de germana medicala (pe Skype/e-mail), putem colabora!
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere