miercuri, 17 februarie 2016

Abilitate sau talent?

Bine v-am găsit!

Vi s-a întâmplat să mergeți la o conferință sau la un eveniment, să fiți captivați de persoana care ținea discursul? Încercați să vă reamintiți cum era acea persoană. Vă gândiți poate că este talentată? Că s-a născut cu acest talent de a relaționa cu publicul, de a avea un discurs atrăgător și de a spune lucruri memorabile?

Sigur, există posibilitatea ca acele persoane să se fi născut cu o anumită înclinație spre relaționare. Rezultatul final, acel discurs interesant, captivant are cu siguranță, multe ore dedicate și poate chiar multe alte discursuri nu atât de reușite. Dacă urmărim un orator și de curiozitate vom vrea să vedem înregistrări cu el de acum mai mulți ani s-ar putea să fim surprinși să vedem ce diferențe există. Începutul, așa cum este el, există pentru fiecare din noi și este o etapă pe care nu putem sări. Ce îi diferențiază pe cei care acum au succes deși poate la început nu străluceau, de ceilalți, este faptul că au perseverat, și-au dedicat timp pentru a afla cum pot face lucrurile mai bine, au avut curajul să încerce și nu s-au demoralizat la eventualele eșecuri.

Așadar, stabilirea relațiilor, este mai mult o abilitate care trebuie antrenată în permanență, decât un talent. În zadar, ne naștem cu o anumită înclinație spre a relaționa cu ceilalți, dacă nu ne vom dezvolta această abilitate și nu o vom folosi pentru a comunica eficient.

Unul din lucrurile pe care toți oratorii de succes le au în comun este faptul că reușesc să îi facă pe ceilalți atenți, să îi asculte. John Maxwell scrie în cartea lui câteva aspecte de care putem ține cont dacă dorim ca ceilalți să ne asculte.

Relațiile. Este important pe cine cunoaștem. Eu de exemplu, am mai mare încredere într-un doctor, într-un agent de la o bancă sau un specialist din orice domeniu dacă îmi este recomandat de cineva apropiat mine în care am încredere. Din start, persoana respectivă câștigă câteva puncte pentru că a fost recomandată de cineva apropiat mie. Bineînțeles, odată ce interacționăm va trebui să demonstreze că lucrurile bune spuse despre ea sunt și adevărate. Recomandările sunt importante. Dacă reușim să ne asociem cu persoane de succes și ele să ne recomande altora atunci vom porni cu dreptul. Este în puterea noastră să facem lucrurile bune mai departe.

Una dintre cele mai rapide modalități de a obține credibilitate în fața unui individ, a unui grup sau a unui public este să o împrumuți de la cineva care o are deja.” (Maxwell, 2010, p.115)

Cunoștințe. Așa cum scriam mai sus, chiar dacă cineva îmi câștigă interesul pentru că îmi este recomandat de o persoană de încredere, mai departe va trebui să demonstreze că am făcut o alegere bună. Oamenilor le place să asculte persoane care au lucruri interesante de spus, lucruri care îi preocupă și pe ei și se pot identifica cu acestea. Un discurs de succes este acela care este bine documentat și care are situații și exemple din prezent.

Succesul. Oamenii tind să fie mai interesați de alți oameni care au succes. Cu cât avem mai mult succes în domeniul în care activăm cu atât mai mult ceilalți vor fi dispuși să ne asculte, mai ales dacă activează în același domeniu. Acest punct este în strânsă legătură cu cel anterior, pentru că oamenii vor să îi asculte pe cei care au succes pentru cunoștințele și abilitățile pe care ei le dețin.

Abilitatea de a face anumite lucruri. Se întâmplă uneori să avem încredere în recomandarea cuiva care are succes într-un domeniu, în legătură cu un produs sau serviciu care nu are legătură cu domeniul respectiv. De exemplu, sunt anumite branduri de produse care au devenit mai cunoscute tocmai pentru că anumiți actori sau alte persoane publice s-au asociat cu acel produs. Succesul într-un domeniu poate reprezenta o punte de legătură între noi și alte persoane.

Sacrificiul. Chiar și situațiile mai puțin fericite din viața noastră ne pot ajuta să stabilim relații cu ceilalți. Dacă putem depăși un obstacol din viața noastră și apoi ne putem deschide celorlalți și putem împărtăși povestea noastră, putem stabili relații cu ceillați. Sunt situații care apropie oamenii fie din empatie, fie din dorința de a relaționa cu cineva care a trăit o poveste asemănătoare.

Cu siguranță, sunt mai multe specte importante de menționat, noi le-am discutat pe câteva din ele.

Am parcurs împreună cu voi prima parte a cărții Toți comunicăm dar puțini stabilim relații”. Am putut observa de-a lungul acestor săptămâni care sunt principiile de stabilire a relațiilor. Am discutat despre faptul că stabilirea relațiilor ne poate mări influența pe care o avem într-o anumită situație (aici și aici) și că aceasta are mai degrabă legătura cu ceilalți decât cu noi (aici și aici). De asemenea, am aflat că stabilirea relațiilor înseamnă mult mai mult decât folosirea unor simple cuvinte (aiciaici și aici) și că activitatea de a stabili relații cere o doză mare de energie din partea noastră. (aici și aici). În articolul de astăzi am observat că stabilirea relațiilor este o abilitate care necesită antrenament și am trecut în revistă câteva aspecte de care este bine să ținem cont dacă vrem să ne facem ascultați.


Data viitoare vom descoperi împreună noi capitole din carte și vom afla lucruri interesante despre relaționare și comunicare eficientă. 

Pentru aceia dintre dumneavoastră care în momentul de față sunt în căutarea unei noi oportunități profesionale, mai jos puteți regăsi o scurtă descriere a celor mai recente posturi pe care noi le avem disponibile. Poate pentru dumneavoastră sau pentru unul din prietenii dumneavoastră, unul dintre anunțurile de mai jos reprezintă un prim pas spre o schimbare profesională.

În domeniul ingineriei:

Suntem în căutarea unui Șef de Schimb, o persoană cu bune abilități de coordonare a unei echipe și cu experiență într-un mediu de producție.   

Pentru o fabrică din Sibiu ce produce cabine folosite in constructia autovehiculelor si a utilajelor suntem în căutare de Ingineri proiectanți

Pentru o companie de origine germană ce are ca activitate prelucrarea metalelor suntem în căutare de OPERATORI CNC IN SCOLARIZARE CU RELOCARE IN SIBIU

În domeniul vânzărilor:

Dacă sunteți din Sibiu și sunteți o persoană activă și reușiți să legați relații de lungă durată cu clienții dumneavoastră, suntem bucuroși să discutăm mai multe detalii despre un post de Reprezentant de Vânzări pentru Job Connect. Suntem în căutarea unei persoane care să facă serviciul nostru de recrutare mai cunoscut.

Sunteți vorbitor de limbă germană și sunteți obișnuit să o folosiți în contactul telefonic cu potențiali clienți? Căutăm o persoană care să facă Telesales în limba germană și să ne ajute să facem mai vizibil serviciul nostru de recrutare în rândul angajatorilor din Germania.

Alte posturi interesante în domeniul vânzărilor sunt disponibile în mai multe zone din țară (Zonele de Sud, Centru, Nord, Nord-Est). Suntem în căutare de Reprezentanți de vânzări în domeniul electric
Pentru o companie din Sibiu ce se ocupă cu comercializare de pânze folosite în industria prelucrării lemnului suntem în căutarea unei persoane entuziaste și pasionată de domeniul vânzărilor care să ocupe postul de Reprezentant de vânzări pentru zona Transilvaniei. 

Alte domenii:
Pentru activitate de dactilografiat - transcriere texte după dictare, dorim să intrăm în contact cu buni cunoscători ai limbii germane. 
Pentru o companie din domeniul imobiliar suntem în căutarea unei persoane proactive, entuziaste și care să aibă cunoștințe în domeniul construcților, pentru postul de Project Manager

Pe curând!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu