sâmbătă, 12 septembrie 2015

Cum ne dedicăm excelenței?



Bine v-am regăsit!

În această săptămână va invit să vă dedicați excelenței. Aceasta înseamnă să luăm hotărârea să fim cei mai buni din domeniul nostru de activitate și să ne dorim să ne alăturăm primilor 10% .
La momentul actual trebuie să fim excelenți doar pentru a intra pe piață, iar apoi trebuie să ne perfecționăm constant pentru a deveni mai bun și mai bun săptămână de săptămână, lună de lună dacă dorim să ținem pasul cu competitorii.
Cea mai importantă calitate a oamenilor de succes o reprezintă ambiția. Pentru că oamenii de succes se văd deja printre elitele din domeniul lor. Pentru ei, cotele stabilite reprezintă minimul, nu maximul.

Atunci când avem rezultate mai bune este evident că respectul personal despre care am mai discutat noi și eficacitatea sunt cele două fețe ale personalității noastre pe care le dezvoltăm. Pentru că sentimentul de excelență personală este absolut esențial pentru o personalitate sănătoasă. Fiecare lucru pe care îl realizăm excelent ne mărește respectul personal și ne facem să ne simțim mai bine cu noi înșine.
Un succes deosebit necesită o disponibilitate continuă de a ieși din zona de confort și de a distruge lanțurile neajutorării învățate care ne limitează și ne țin pe loc.
Cu cât auto-stima noastră este mai ridicată, cu atât vom deveni mai puternici, mai determinați și mai pozitivi. Cu cât vom deveni mai buni în domeniul ales de noi, cu atât vom deveni mai puternici și mai încrezători în toate celălalte domenii ale vieții noastre.
O condiție obligatorie este să ne stabilim scopul de a ne situa printre primii 10% din domeniul nostru și să fim hotărâți să depășim orice obstacol, să plătim orice preț, să facem orice efort pentru a atinge nivelul de excelență.

Conceptul „Latura câștigătoare” este unul din cele mai importante concepte legate de succes. Acest principiu stipulează că:

„Diferențele mici în abilități pot conduce la deosebiri uriașe în rezultate.”

Brian Tracy ne subliniază faptul că, trebuie să fim doar cu 3 % mai bun în fiecare aspect important din activitatea noastră pentru a ne dezvolta avantajul competitiv. Iar, acest fapt ne va permite să ne clasăm în fruntea cursei vieții. Să preluăm controlul și să ne diferențiem față de acei oameni care nu-și doresc mai mult. Odată ce ajungem puțin mai în față putem menține și mări această diferență prin dezvoltare personală permanentă. Putem să devenim din ce în ce mai buni învățând și practicând.

Domeniile cu rezultate deosebite reprezintă sarcinile pe care trebuie neaparat sa le îndeplinești cât mai bine pentru a avea succes în suljba noastră, oricare ar fi aceasta. În mod normal există între cinci și șapte domenii cu rezultate importante în orice serviciu, poziție companie sau domeniu de responsabilitate. Ce trebuie noi să facem? Trebuie să le identificăm și apoi să ne facem un plan pentru a ne perfecționa în fiecare dintre sectoarele în cauză. Motivul pentru care se numesc astfel este acela că reprezintă abilități esențiale pentru a ne desfășura activitatea complet și bine. Avem succes datorită punctelor noastre forte în anumite domenii cu rezultate importante, dar cele cu rezultate slabe determină gradul de eficacitate cu care vom reuși să le folosim și pe celălalte.
Pentru a ajunge printre primii 10% din domeniul nostru este important să ne identificăm abilitățile principale necesare. Pentru că un punct slab în oricare din ipostaze sau studii te poate împiedica să vinzi cât ai dori. Dar dacă suntem excelenți la fiecare dintre aceste aspecte stabilite, cu excepția unuia singur, acel singur lucru ne va pune obstacole în calea noastră spre atingerea obiectivului.
Punctul de început al excelenței personale este identificarea aspectelor cheie ale obiectivului sau slujbei noastre. Este vital să le definim clar și să le scriem. Să ne alcătium o listă de sarcini, în ordine, pe care trebuie să le îndeplinim pentru a obține rezultatele așteptate la locul nostru de muncă. În final, să ne evaluăm rezultatele actuale în fiecare dintre aceste domenii. Care sunt punctele noastre forte? Dar cele slabe?

Stabilirea standardelor de performanță
Dacă ne dorim să ne perfecționăm în orice domeniu, trebuie să evaluăm întâi cât de bine acționăm în prezent în acel sector de activitate și apoi să folosim această evaluare drept bază pentru perfecționare.
Brian Tracy ne îndeamnă să ne stabilim standarde de performanță. Cum putem face acest lucru? Putem să ne oferim o notă pentru felul în care ne îndeplinim în prezent activitatea și să tindem spre performanță. Astfel, dacă eu îmi acord nota 5 într-unul din domeniile de activitate este important să ajung la cel puțin nivelul 7 pentru ca munca mea generală să fie bine realizată.
E indicat să începem întotdeauna programul de specializare personală acolo unde putem obține cel mai bun rezultat cel mai repede. Trebuie sa ne identificăm domeniul cu rezultate importante cu nota cea mai mică și spoi să ne întocmim un plan pentru a ne perfecționa în acel sector cât mai repede. Simultan, trebuie să dezvoltăm o strategie pentru a ne specializa în toate celălalte domenii în care suntem slab pregătiți.

Planificarea personală strategică
Astăzi, fiecare persoană este important să își elaboreze în mod regulat o planificare strategică personală, asemenea unei companii.
În planificarea personală strategică, ne vedem pe noi înșine asemenea unei organizații. Astfel, ajungem să facem planuri mai detaliate, pe termen lung, pentru obiectivele și activitățile din fiecare etapă a vieții noastre. Trebuie să ne gestionăm mult mai bine și să preluăm controlul asupra fiecărui lucru care ni se întâmplă.

Ne determinăm singuri propriul venit pentru că adevărul este că muncim ÎNTOTDEAUNA pentru noi înșine. Dacă sunt persoane care cred că muncesc pentru angajatori doar pentru faptul că acesta îi semnează statul de plată, îi voi dezamăgi. Le pot spune că defapt lucrează pentru ei. În funcție de eforturile depuse si sacrificele pe care le fac își determină propriul venit.

„Cea mare greșeală pe care o poți face este să crezi că lucrezi pentru altcineva decât pentru tine însuți.” - Brian Tracy.

Noi suntem de fapt președintele unei companii de servicii antreprenoriale personale cu un singur angajat – noi înșine.
Iar, dacă nu suntem mulțumiți cu nicio parte a muncii noastre, depinde doar de noi să facem schimbări în acest sens.
Săptămâna viitoare vom continua această discuție și voi prezenta și alte aspecte ale acesteia.

Până atunci, vă doresc să vă stabiliți propria strategie pentru a obține performanțe cât mai bune și mai apropiate de excelență.

Numai bine!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu