marți, 30 iunie 2009

Esti absolvent? Fa primul pas spre o cariera de succes!


Esti absolvent? Fa primul pas spre o cariera de succes!
Pregateste-te pentru intalnirea cu angajatorul!




Pentru ca s-a incheiat perioada cursurilor festive, a sustinerii lucrarilor de licenta, am decis sa ma adresez astazi celor peste 200.000 absolventi de studii superioare care sunt in cautarea unui loc de munca.

Vin in incurajarea celor care si-au dedicat perioada studentiei pregatirii teoretice , spunandu-le ca sunt sanse mari pentru a-si face loc pe piata fortei de munca, chiar si pe timp de criza. Sunt angajatori dispusi sa investeasca in dezvoltarea ta profesionala. Trebuie insa sa stii la ce usa sa bati si sa le vorbesti despre aspectele semnificative pe care tu le poti aduce in acea companie. Acum este sansa de a te folosi de ATITUDINE pentru a te integra printre profesionisti!

Pregateste-te inainte de a incepe sa aplici! Asa cum ai investit 3-4-5 ani in pregatirea ta profesionala, rezerva-ti cateva zile pentru a-ti realiza un plan de cariera pe care vrei sa il atingi cu orice pret.

Intocmeste un cv cu ajutorul caruia sa iti pui in evidenta realizarile, proiectele in care ai fost implicat in perioada studentiei (rolul tau in cadrul acestor proiecte), daca ai fost implicat in Asociatii Studentesti si bineinteles cunostintele, deprinderile si abilitatile care te definesc. Un aspect neglijat de candidati dar pe care angajatorii pun pret este cel legat de cunostintele de limbi straine/utilizare PC. Nu uita de ele!

Scrisoarea de intentie/motivatie te va ajuta sa te diferentiezi de ceilalti candidati care aplica si iti va creste sansele de angajare. Elaborand acest document inseamna ca detii deja informatii relevante cu privire la companie, persoana careia ii adresezi acea scrisoare (ar fi interesant sa ajungi la numele reprezentantului si sa eviti formularea standard:”in atentia Departamentului de Resurse Umane” iar pentru aceasta iti recomand platforma de networking LinkedIn), structura companiei/departamentului in care ai putea fi incadrat iar cu ajutorul cunostintelor, abilitatilor si deprinderilor mentionate in cv sa le explici de ce au nevoie de tine.

Urmeaza etapa in care trebuie sa identifici sursele prin care sunt promovate joburile. Nu te limita doar la bazele de date de specialitate ci incearca sa abordezi direct companiile din domeniile pe care tu le vizezi. Intocmeste o lista cu acestea, fa rost de o adresa de e-mail si datele de contact al unei persoane din Departamentul Resurse Umane si arata-le ca te-ai pregatit! Poti apela cu incredere si la companiile de recrutare pentru a-ti oferi consultanta in vederea gasirii jobului mentionat in acel plan de cariera. Fii atent la joburile la care aplici/companiile carora le trimiti cv-ul spre a evita raspunsurile: “am aplicat la mai multe joburi”! si petru a sti criteriile de selectie mentionate in cadrul fiecarei oferte de munca.

Ai terminat cu hartiile!? Urmeaza partea cea mai interesanta: o intalnire cu reprezentantii companiei! Daca ai urmat etapele mentionate mai sus inseamna ca esti pregatit pentru aceasta etapa. Eu iti urez mult succes si iti spun sa nu uiti de acea ATITUDINE!

Inchei prin a-ti furniza cateva site-uri dedicate absolventilor: www.postuniversitar.ro; www.targdejoburi.ro; www.graduatejobs.ro; www.angajat.ro si nu uita de www.jobconnect.ro !

3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar asa, dupa discutia de astazi, imi dau seama si mai mult ca e foarte frumos sa lucrez cu o persoana ca tine, Gabriela Dospinescu! Aminteste-ti mereu de atitudine, asa cum bine ai punctat!

    RăspundețiȘtergere
  3. O recomandare pentru viitorii absolventi: http://sites.google.com/site/proudprouts/
    Sper sa o gasiti utila in inceperea unei cariere, mult succes!

    RăspundețiȘtergere