miercuri, 10 iunie 2009

Redactati un cv pentru fiecare candidatura

La o prima abordare, atunci cand suntem pregatiti sau nevoiti spre a face o schimbare in viata profesionala, catalogam cv-ul ca fiind un document construit pe baza informatiilor relevante ale trecutului profesional in ordine cronologica. In realitate, e ceva mult mai complex. Un cv poate fi considerat un instrument de comunicare, la fel cum ne gandim la un articol sau un discurs politic. Bine construit si gandit poate avea aceiasi eficacitate si acelasi impact.

Astfel, curriculum vitae este un instrument caruia trebuie sa ii acordam o atentie deosebita, analizand cu rigurozitate fiecare detaliu util in redactarea sa. Daca il privim ca pe o forma de comunicare, trebuie sa ne gandim ce putem face pentru a-l adapta receptorului: companiei, reprezentantului HR, reprezentantul departamentului, etc si criteriilor acestuia. Imaginati-va cv-ul ca pe un puzzle: eficacitatea sa consta in piese dar si in modalitatea in care este elaborat. Studiile si experientele profesionale pertinente trebuie puse in valoare, tinand cont de criteriile amintite in cadrul unui anunt de angajare, asfel incat cv-ul sa va declare eligibil cu postul vacant. De aceea, toate detalile care nu sunt cu adevarat necesare trebuie eliminate in favoarea mai multor informatii utile.

De ce ar fi indicat sa adaptam cv-ul pentru fiecare loc de munca la care aplicam? In primul rand pentru a ne mari sansele de a participa la un interviu si de a fi selectati in urma citirii candidaturii. Responsabilitatea vine pentru ambele parti: atat pentru candidat prin aplicatia trimisa cat si pentru angajator- prin prezentarea cat mai detaliata a criteriilor de selectie, clasificandu-le in “cerinte obligatorii” pentru ocuparea postului vacant si cele care “constituie un avantaj”. Pentru a economisi din timpul pregatirii pentru gasirea un nou job, va recomand sa creati un cv standard si apoi sa il ajustati in functie de aplicatie. Trei module sunt vizate spre valorificare: “obiectivul profesional”, “competentele” si “experienta profesionala”.

In continuare mi-am propus sa va prezint cateva exemple ale unor fragmente din cv-uri personalizate pe fiecare oferta de recrutare propusa de angajator:

Exemplul 1:






Programator Java

Criterii de selectie:

  • absolvent al unei facultati de profil (informatica, calculatoare);

  • cel putin 1 an experienta in tehnologii Java: SWT,Swing, JDBC,Eclipse, Servlet, XML;

  • familiarizat cu platforma e-commerce;

  • cunostinte limba engleza nivel avansat;

  • abilitatea de a lucra in echipa.


CV personalizat:

Objectiv

Dezvoltarea unei cariere in domeniul IT ca programator java, in cadrul unei intreprinderi comerciale.

Profil

  • Absolvent al Universitatii “Lucian Blaga”, Sibiu, Facultatea de Inginerie “Hermann Oberth”, Specializarea: Calculatoare şi tehnologia informaţiilor;

  • 2 ani experienta in dezvoltarea aplicatiilor web utilizand tehnologiile java, avand cunostinte: SWT,Swing, JDBC,Eclipse, Servlet, XML;

  • Bune cunostinte de limba engleza, asimilate prin asigurarea consultantei clientului in folosirea aplicatiilor;

  • Realizarea specificatiilor primate de la clientii firmei, cu ajutorul unei echipe formate din 6 web developeri.

Exemplul 2:






Reprezentant Tehnic Comercial

Criterii de selectie:

Candidatul ideal:

  • are experienta relevanta in domeniul instalatiilor electrice prin care a acumulat cunostinte cu privire la echipamentele folosite in realizarea instalatiilor;

  • constituie un avantaj background-ul educational in domeniul tehnic (diploma de electrician sau studii superioare in domeniul electro-tehnic / instalatii electrice);

  • detine permis de conducere categoria B;

  • are experienta in comunicarea cu furnizorii sau clientii;

  • a fost implicat in negocierea de contracte;

  • detine abilitati de negociere si prezentare.





CV personalizat:

Objectiv

Doresc sa-mi valorific experienta tehnica acumulata pana in prezent in domeniul vanzarilor, participand la dezvoltarea companiei.

Profil

  • 4 ani experienta in domeniul instalatiilor electrice dobandite in cadrul departamentului Vanzari. Produse promovate:

  • Absolvent al Facultatii de Inginerie Electrica

  • Cursuri: Tehnici de negociere/prezentare;

  • Permis de conducere obtinut la data de…

Asadar, in obiectivul profesional am inclus titulatura postului/ departamentul /compania vizata, pentru a ne manifesta astfel gradul de interes vis a vis de postul mediatizat. Ulterior, pe baza criteriilor de selectie am enuntat cateva aspecte relevante de potrivire cu jobul vacant.

Puteti sa exersati pentru urmatoarele candidaturi, insa nu uitati: a adapta un cv in functie de oferta angajatorului nu inseamna a minti, a va modifica/sterge/omite experienta profesionala. Puteti sa va puneti amprenta propriului trecut profesional mai bine decat altii si asta va creste sansa de a fi selectionat-intervievat-angajat.

MULT SUCCES!

Un comentariu:

  1. Foarte bine, Gabi! Daca reusesti sa transmiti aceste idei "normale" si "sanatoase" cat mai multor persoane, care pot deveni intr-o zi personaje ale unui proces recrutare, aici la Job Connect sau aiurea, sunt convins ca vor fi recruiteri mai uimiti de calitatea intrevederilor cu potentialii angajati, angajatori ceva mai limpezi in a lua decizii cu privire la o lista de interviuri si nu in ultimul rand, candidati mult mai decisi in a face un pas evoluand in cariera ca profesionisti si in viata ca OAMENI!Bravo!

    RăspundețiȘtergere