vineri, 23 noiembrie 2012

TEAMA DE ESEC SAU TEAMA DE SUCCES?


Iata-ne ajunsi la ultimul capitol al cartii „De la idee la bani” a lui Napoleon Hill, care a reprezentat sursa mea de inspiratie a ultimelor 12 saptamani.
Tema pe care o voi aborda astazi se refera la temerile pe care fiecare dintre noi le avem inmagazinate undeva in gandul nostru, si care ne impiedica sa obtinem succesul la care visam.
Pregatirea pentru a implementa cu succes o idee care sa conduca la bani, spune Napoleon Hill, incepe cu studiu, analiza si cu intelegerea a trei inamici care trebuie eradicati: indecizia, indoiala si teama.
Indecizia este samanta fricii, care se cristalizeaza in indoiala, cele doua se amesteca apoi si se transforma in teama. Acest proces este de cele mai multe ori lent si din acest motiv cei trei inamici sunt atat de periculosi. „Ei germineaza si cresc, fara ca prezenta lor sa fie simtita.” (Napoleon Hill)
Conform lui Napoleon Hill, exista sase temeri fundamentale, care insa nu apar la toti oamenii (cei norocosi nu sufera de ele). In ordinea aparitiei, aceste temeri sunt:

Teama de saracie
Teama de critica
Teama de imbolnavire
Teama de a pierde dragostea cuiva
Teama de batranete
Teama de moarte

Trebuie sa recunosc faptul ca, acest ultim capitol m-a impresionat cel mai tare si chiar sunt in consonanta (atat eu, cat si colegele mele de birou carora le-am facut o scurta lectura), cu ceea ce apare scris aici.
Temerile sunt stari de spirit, care pot fi controlate si directionate. Omul a fost inzestrat cu control absolut asupra unui singur lucru – gandul. „Daca este adevarat ca toate gandurile au tendinta de a se transforma in echivalentele lor fizice, poate fi la fel de adevarat si faptul ca impulsurile fricii si ale saraciei nu pot fi transformate in curaj sau in castig financiar” (Napoleon Hill).
Primul pas pe care trebuie sa il facem este sa constientizam existenta acestor temeri. De asemenea, trebuie sa admitem faptul ca acestea sunt DOAR niste temeri si nimic mai mult, insa sunt suficiente pentru a distruge sansele de a avea succes.
Teama de saracie a fost abordata in cartea lui Napoleon Hill datorita faptului ca aceasta carte a fost publicata in timpul Marii Crize Economice, in anul 1937, cand oamenii au trecut printr-o experienta care a lasat milioane de barbati si femei „paralizati” de teama de saracie.
Aceasta temere „paralizeaza capacitatea de a rationa, distruge imaginatia, anihileaza increderea in sine, submineaza entuziasmul, descurajeaza spiritul de initiativa, conduce la incertitudini in privinta obiectivului, incurajeaza procrastinarea, eradicheaza entuziasmul si face imposibil autocontrolul.” (Napoleon Hill) Si acestea nu sunt toate actiunile pe care tema de saracie le poate exercita asupra noastra. Pentru o detaliere a lor va invit sa cititi capitolul 15 - „Cele sase fantome ale fricii” din cartea „De la idee la bani” a lui Napoleon Hill.
Teama de critica – a doua in ierarhia lui Napoleon Hill – este o teama care se poate observa cu ochiul liber in viata de zi cu zi. Cu totii ne temem sa nu fim criticati la un moment dat. Incepand de la vestimentatia pe care o purtam, masina pe care o conducem, jobul pe care il avem, modul in care ne comportam, deciziile pe care le luam.
Deciziile pe care le luam! Aici am dorit sa ajung. Oare nu cu totii suferim de teama de a nu fi criticati in momentul in care trebuie sa luam o decizie? Oare decizia noastra nu ar fi mai realista, mai eficienta, mai inteleapta daca nu ar exista acesti „virusi” care ne patrund in minte si ne fac sa ne gandim la „ce vor spune ceilalti” in loc sa ne gandim strict la rezultat?
Cu siguranta raspunsul este DA!
Documentandu-ma putin despre radacinile acestor temeri de esec, am aflat, fara mare surprindere, ca acestea stau in stima de sine scazuta. Foarte adevarat! Cu siguranta daca increderea noastra in noi insine nu ar fi zdruncinata de ganduri precum... „Ce va crede X daca fac asta?”, „Ce va spune Y ca am decis sa...?”, deciziile noastre ar ilustra intocmai ceea ce ne dorim cu adevarat, neexistand loc de compromis. O carte interesanta referitoare la acest subiect este scrisa de Nathaniel Branden si se numeste „Cei 6 stalpi ai increderii in sine” si ma voi delecta cu ea in acest weekend. Cine stie, poate va deveni subiect pentru urmatoarele articole ale blogului...:)
Revenind la Napoleon Hill si la cartea sa, mi-a atras atentia un check-list interesant realizat de un psiholog cu cele mai utilizate justificari. Pana sa citesc aceasta lista nu mi-am dat seama cate dintre aceste „scuze” le folosesc si eu, unele chiar foarte frecvent...
Asadar, dragii mei cititori, sper ca v-am trezit curiozitatea pentru a afla mai multe lucruri despre „fantomele fricii” care ne impiedica sa actionam la adevaratul potential si va recomand cu multa caldura ultimul capitol al lucrarii lui Napoleon Hill - „De la idee la bani” - „Cele sase fantome ale fricii”.
La finalul acestei carti veti descoperi si cateva teste interesante de autocunoastere, care va ajuta sa va descoperiti slabiciunile si partile din dumneavoastra la care puteti lucra pentru a le imbunatati.

Va doresc sa aveti puterea de a va descoperi punctele slabe, de a le corecta si apoi de a va bucura de o viata minunata, incununata de succes!

Mult noroc!

Un comentariu:

  1. Este o carte extraordinara insa doar o carte.Viata este mult mai complexa ,si cu atat mai mult reusita in viata.In plus ,probabil in America sau intr-o societate bazata pe meritocratie ideile din carte isi gasesc aplicabilitate.In Romania este cu totul altceva.Nu am fost ,nu suntem si nu vom fi ,cel putin cateva generatii de acum incolo ,o societate care sa promoveze valorile umane,ci doar relatiile.Asa ca avem nevoie de noroc:de mult noroc pentru a reusi in viata.

    RăspundețiȘtergere