vineri, 7 decembrie 2012

Pregatim o casa! Zidim un caracter!


Te invit sa ne imaginam impreuna ca zidim o casa. Sa ne gandim la primul lucru pe care il avem de facut din momentul in care avem deja terenul. Desi nu am zidit niciodata o casa, cred ca primul lucru este curatarea si pregatirea terenului pentru a turna fundatia.

Nu, nu m-am reprofilat. Dar mi-a venit in minte in aceasta dimineata, citind primul capitol din "Secretele Succesului" lui Dale Carnegie, aceasta comparatie. Dezvoltarea noastra ca oameni launtrici care se exprima in exterior se aseamana cu construirea unei case, implicand toti pasii. Si, da, asa cum am spus, primul are legatura cu pregatirea terenului pentru a zidi.

Dale Carnegie are aceasta modalitate in cartea lui, in care ne provoaca la a curata intai terenul personalitatii noastre de buruienile si gunoaiele, de ce sa nu spunem, care ne infecteaza vietuirea si relatiile.

Prima buruiana si efectele ei negative de care incearca sa ne constientizeze este critica sau spiritul de judecata.

Este o provocare zilnica, sunt situatii multe in care manifestam acest spirit critic negativ. John Wanamaker, fondatorul unui lant de magazine spunea:

"Am invatat acum treizeci de ani ca a mustra aspru e un lucru necugetat. Intampin destule dificultati in incercarea de a-mi depasi propriile limite, fara sa ma mai framant in privinta faptului ca Dumnezeu nu a considerat ca e indicat sa distribuie in mod egal darul inteligentei."

Stim cu totii ce inseamna a critica: "A dezvalui lipsurile, greselile, defectele unor persoane, ale unei opere, ale unor stari de lucruri (aratand cauzele si indicand mijloacele de indreptare)." (Sursa: dexonline.ro) Doar ca de cele mai multe ori, noi indeplinim prima parte a definitiei, fara sa ne gandim macar la cauze sau la solutii. Acest lucru a transformat actiunea de a critica in "A arata cu rautate (sau cu exagerare) partile slabe ale unui lucru sau ale unei persoane; a comenta în chip rautacios, nascocind lipsuri si greseli; a barfi." (Sursa: dexonline.ro)

Ma intreb acum: Care dintre cele doua descrieri ale actului de a critica mi se potriveste?
In care dintre definitii ma regasesc? Oare in care definitie ne regasim noi?

Cred ca este important sa devenim constienti de efectele criticilor sau ale spiritului de judecata. Probabil de multe ori gandim ca facand critici la adresa cuiva, facem sau putem obtine un lucru bun. Insa lucrurile nu stau chiar asa.

Dale Carnegie si altii, pe care el ii citeaza in acest prim capitol, pledeaza pentru inutilitatea criticii.

"Critica e inutila, pentru ca ea plaseaza persoana pe o pozitie defensiva si o determina, de obicei, sa se justifice. Criticand, nu inspiram schimbari durabile si trezim adesea resentimente." Dale Carnegie

Iti este placut si confortabil sa iti auzi punctele slabe sau sa le vezi insiruite de catre altcineva?

Da, asa ma gandeam si eu in dreptul meu. Nu este placut. Personal, atunci cand sunt dojenita sau mi se aduce o critica, simt ca mi se urca tot sangele in cap si ceea ce urmeaza dupa aceea nu este deloc placut. De aceea mi-am si stabilit obiectivul de a invata sa raspund intr-un mod corect si sanatos criticilor- intemeiate.

"In relatiile cu oamenii, sa ne amintim ca nu avem de-a face cu creaturi logice, ci cu creaturi emotionale, dominate de prejudecati, motivate de orgolii si capricii. " Dale Carnegie

Modul in care persoana primeste(sau nu) critica se va rasfrange tot asupra noastra, in viitor. Dale Carnegie ilustreaza frumos acest lucru, spunand ca "Toate criticile sunt ca porumbeii calatori. Se intorc mereu acasa."

"Se intorc mereu acasa"- adica de unde au plecat- asupra noastra.

Poate te gandesti ca unele persoane trebuie sa fie la curent cu propria lor imagine, vazuta de altii si ca trebuie sa aiba un feedback de la altcineva, care sa ii ajute pe ei. Ce saritori suntem cateodata!

Acorda atentie urmatoarei intrebari:

Stii pe cineva care ar trebui schimbat, perfectionat?

Inainte de a trece mai departe cu cititul, ia-ti doua minute si gandeste-te la o persoana care ar avea nevoie de schimbare. Stabileste persoana si apoi continua sa citesti.

Mi-ar placea sa stiu cati dintre voi ati pus propriul nume alaturi de "nevoie de schimbare".

Daca stii pe cineva care ar trebui schimbat, perfectionat, de ce sa nu incepi cu tine?
E un lucru mult mai profitabil decat a incerca sa ii schimbi pe altii!

Intr-adevar, este un lucru pe care cei multi nu il fac :

"De nouazeci si noua de ori dintr-o suta, oamenii nu se critica pe sine pentru nimic, indiferent cat de gresite sunt lucrurile pe care le fac." Dale Carnegie

In acelasi ton a scris si Confucius: "Nu te plange de zapada de pe acoperisul vecinului, cand pragul de la usa propriei tale case este murdar."

Acestea nu sunt nici invataturi noi, nici invataturi vechi: sunt invataturi si sfaturi milenare, chiar si divine. Mantuitorul Iisus Hristos a pus aceeasi intrebare, de peste 2000 de ani: "De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău şi nu te uiţi cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău?" (Matei 7:3)

Rasuna intrebarea, este reluata de autori de-a lungul timpurilor, astfel incat si eu si tu sa avem ocazia de a afla care este calea buna pentru a ne zidi caracterul.

De dimineata, Catalin, colegul meu ne-a adus inainte un mesaj pe care il primeste de o saptamana, in fiecare zi. Acelasi mesaj, care suna asa: "Nu te astepta la recolta in gandire, daca nu ti-ai luat timp sa investesti in dezvoltarea caracterului." (Henry David Thoreau)

Revenind la tentatia( pentru ca in momentul in care scriu, imi dau seama ca a critica nu este neaparat un comportament orientat spre un scop, ci este ceva instinctiv) de a critica pe semenii nostri, sunt cateva idei pe care le exemplifica Dale Carnegie, referitoare la solutii in momente in care vrem sa mustram/ certam/ criticam pe cineva:

  • Scrie o scrisoare pe care sa nu o expediezi niciodata;
  • "Nu judeca pentru a nu fi judecat"(dicton biblic, despre care aflam ca era favoritul lui Abraham Lincoln) ;
  • Gandeste: "Nu criticati, ei sunt asa cum am fi si noi in imprejurari similiare" (Abraham Lincoln) ;
  • Incearca sa intelegi oamenii inainte de a actiona in vreun fel; acest lucru trezeste toleranta, compasiune, bunatate.

In final, Carnegie ne pune la dispozitie cateva hotarari luate de oameni mari ai lumii, care pot deveni si pentru noi rezolutii, mai ales acum, la sfarsit de an. Recunoastem sau nu, cu totii putem fi "imbunatatiti":

"Nu voi vorbi de rau pe nimeni, voi vorbi pe toata lumea doar de bine" - Benjamin Franklin

"Un om mare isi demonstreaza maretia prin felul in care isi trateaza semenii mai mici." - Thomas Carlyle


La vorbe frumoase si atitudini sanatoase! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu