vineri, 25 ianuarie 2013

Ce sa faci cand celalalt tace


Daca iti doresti sa fii vazut, sa fii auzit, sa ti se acorde atentie, sa fie cautata compania ta, fie ca este vorba despre companie = insotire, fie ca este vorba de companie= firma, organizatie, daca vrei sa fii citit, ascultat, dorit......atunci citeste si pune in practica numarul 5. Care numar 5? Cel care vine dupa 4.

4, adica:

1. Fii realmente interesat de alti oameni.
2. Zambeste.
3. Nu uita ca numele unei persoane este, pentru cel in cauza, cel mai dulce si mai important sunet.
4. Fii un bun ascultator. Incurajeaza -i pe ceilalti sa vorbeasca despre ei insisi.
(Si cu aceasta am notat ideile principale ale ultimelor 4 saptamani de blog.)

Ultima data am discutat despre Ideea nr.4: cum sa tac si sa ascult ce spune celalalt.
Numai ca la un moment dat, celalalt se va opri. Si ce voi spune atunci?

Da, despre acest lucru este vorba. Ce sa spun atunci cand celalalt tace?

5. Modeleaza-ti discursul in conformitate cu interlocutorul.

In functie de ce a vorbit celalalt, iti poti da seama care sunt lucrurile care il pasioneaza, care ii fac placere doar cand se gandeste la ele.
Nu mai este un secret pentru multi faptul ca " Drumul regal catre inima unei persoane este sa vorbesti despre lucrurile pe care aceasta le pretuieste cel mai mult."

Se spune ca Theodore Roosevelt, inainte de fiecare musafir pe care urma sa il primeasca, petrecea timp documentandu-se si afland lucruri despre lucrurile care prezentau interes pentru musafirul sau.

De multe ori se spune: "Inainte de a merge la un interviu, citeste si documenteaza-te despre angajatorul respectiv",sa ii arati ca el este cunoscut si tu esti invatat.

Consider ca este o dovada si de respect ca inainte de o intalnire (oficiala, profesionala, personala) sa stii cu cine te intalnesti. In felul acesta persoana se simte importanta. Si daca persoana din fata noastra se simte importanta (pentru noi), ne va fi mai usor sa ne atingem obiectivele.

In speranta ca ti-am fost de folos si cu acest "sfat", imi vine un gand. Practic. Exista anumite aspecte ale dezvoltarii personale, ale pasiunilor tale, ale intereselor tale despre care ti-ar placea sa primesti mai multa informatie? Sau informatie diferita/ in plus fata de cea pe care o detii? Opinii, poate? "Pune pe tapet" aceste dorinte ale tale si ma voi stradui sa scriu despre ceea ce tu pretuiesti.

Cu multa pretuire,
Eliza

5 comentarii:

  1. Buna, Eliza,
    Imi aduc aminte ca am descoperit cartea lui Dale Carnegie sau o parte din ea cu cativa ani in urma.
    De atunci, ma straduiesc sa arunc din cand in cand privirea peste diferite capitole din aceasta lucrare. Astazi, constat, citind articolele tale, ca oricare dintre abilitatile pe care le descrie si despre a caror utilitate ne poveste autorul, pot fi pastrate doar cu exercitiu. Acum cativa ani, un prieten mi-a spus ca unul dintre cele mai simple lucruri pe care trebuie sa facem pentru a reusi sa atingem ceea ce ne propunem este sa fim constanti.
    Ma gandesc la oamenii pe care ii intlnim si care stiu exact de ce traiesc si care, in consecinta isi urmeaza scopurile, tintele. Mai sunt si cei care nu au scopuri concrete si care, la fel isi urmeaza tinta - atunci cand nu exista nu ai ce sa urmezi si in consecinta orbecairea este un mod de a fi. Ratacirea.
    Am mai auzit apoi o vorba interesanta sau am citit undeva ca daca vrei sa mergi repede, trebuie sa vaslesti incet.
    Ce am putea sa invatam despre perseverenta?
    Cum pot oamenii sa treaca de la un mod neorganizat in care doar se amagesc ca se indreapta catre ceva ce isi doresc la unul concret si solid construit? Cand o anumita abilitatea sau competenta chiar devine parte a unui om si cum o poate mentine pe termen lung, chiar toata viata? E posibil asa ceva?
    Oare chiar e benefica o abordare conform celui de-al doilea model?
    Multumesc frumos!
    Cu respect,
    Marian Bejinariu

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Eliza! Articolul postat de tine ma duce cu gandul la tot ceea ce mi se intampla de cateva luni incoace tocmai pentru ca am urmat exemplul dat de Dale Carnegie de a fi mereu informati atunci cand intalnim persoane sau firme si trebuie sa le lasam o impresie buna, dar si sa fim multumiti de modul cum ne-am prezentat in fata lor. Tocmai pentru ca am urmat acest exemplu, am inceput sa fiu constanta (asa cum a relatat si prietenul domnului Marian)si am inceput sa ma informez mai mult pentru ca am vazut ca doar asa evoluez si asa reusesc sa ma cunosc mai bine si pe mine insami! Am descoperit ca atunci cand acord interes si ma documentez despre o persoana sau despre o firma sunt mult mai apreciata si asta imi da elan sa continui in acest mod! Multumesc pentru atentie si abia astept urmatorul articol!
    O zi buna iti doresc!
    Alexandra Rotar

    RăspundețiȘtergere
  3. Alexandra, iti multumesc pentru disponibilitatea de a impartasi cu noi experientele tale si lectiile extrase din ele. Ma bucur cand aud ca ceea ce citeste/ invata cineva da roade de care persoana se poate bucura si care o propulseaza pe aceasta spre a dori sa fie si mai eficienta in relatii, in discutii si in situatii din cele mai variate.
    Este bine sa praticam perseverenta in situatiile in care aceasta da rod, pentru a exersa pentru situatiile in care rodul nu este vizibil dupa scurt timp.
    La mult rod!

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Marian, multumim pentru interventia ta.
    Asa cum spui, unul dintre raspunsurile la intrebarile tale este cel pe care l-ai mentionat in primele randuri: "Exercitiu". Exercitiu pentru a le deprinde si exercitiu pentru a le pastra. De asemenea, cred ca mai este nevoie de exercitiu regulat, care poate fi pastrat doar cu disciplina. "A-ti pune inima" si mintea la un loc, sa lucreze impreuna spre cladirea si intretinerea anumitor obiceiuri care la un moment dat te-au ajutat sa ajungi unde vroiai sau despre care ai auzit de la altii ca i-a ajutat. Se ratacesc aceia care sunt indisciplinati, care se lasa trasi incoace si incolo de lucruri "urgente", care ii fac sa deraieze de la drumul principal.
    Da, cred ca este benefic si sanatos sa traiesti disciplinat si sa stii unde mergi si cu ce scop mai alergi.Doar asa vei putea capata un premiu la sfarsitul cursei, daca stii pentru ce te lupti.
    :) "Ganduri bune"!

    RăspundețiȘtergere