vineri, 4 ianuarie 2013

Zambiti, va rog!


Prea bine cunoscute cuvinte, nu-i asa?

Ma gandesc si ma intreb. De ce zambim la poze? Sau de ce se spune, cand facem poze, sa zambim?

Sa "dam bine in poza", sa iesim frumos. AHA!

Ne dorim sa iesim bine in poze si sa ne amintim de noi...zambind, cand vom privi pozele, peste vremi.

Dar cred ca noi ne dorim ceva mai mult decat sa iesim bine in poze. Cred ca ne dorim sa "iesim bine" din orice situatie, in orice circumstanta a vietii noastre. Ne dorim ca restul pamantenilor sa ne placa, sa aiba amintiri frumoase despre noi. Ne dorim sa avem impact in societate, in vietile celor dragi. Si, nu in ultimul rand, ne dorim sa fim frumosi!

Asadar, zambiti, va rog!

Poate ai observat din experientele cu oamenii ca "expresia pe care o poarta cineva pe chip este mult mai importanta decat hainele pe care le imbraca." (Dale Carnegie) Atitudinea oamenilor fata de noi o tinem minte si ne influenteaza si nu hainele pe care le poarta sau obiectele pe care le detin.

Ovidiu Bojor scria in "Pledoarie pentru o viata lunga": 

"Să ne închipuim că viaţa este o oglindă în faţa căreia suntem şi ne privim: dacă zâmbim, zâmbetul se întoarce asupra noastră; dacă ne crispăm şi ne schimonosim figura, grimasa se întoarce tot asupra noastră."

Stiu ca toti vrem ca si de la ceilalti oameni si de la viata sa se intoarca spre noi un zambet si nu o grimasa.

Asadar, zambiti, va rog!

James McConnell, psiholog la Universitatea din Michigan a afirmat: 

"Oamenii care zambesc tind sa indeplineasca mai eficient activitatile de predare si de vanzare si sa creasca copii mai fericiti."

Mi-a placut o definite pe care a dat-o Dale Carnegie in "Secretele succesului" zambetului :

"Zambetul este mesagerul bunavointei tale."

Zambetul ajunge inaintea picioarelor tale la ghiseul la care ai de rezolvat o problema; ajunge inaintea banilor pe care trebuie sa ii platesti unui agent; ajunge inaintea ofertei tale la clientul tau.

Si inca ceva: daca in functie de regiune, de tara, de zona se vorbesc dialecte sau limbi diferite; daca moneda de schimb este diferita in functie tara in care te afli; daca regulile si legile sunt diferite....ai ghicit! Zambetul este acelasi la noi ca si in Africa. "Toti zambesc in aceeasi limba." (anonim)

Uneori nu suntem in starea de a zambi, nu avem dispozitia sau motivele, spunem noi. Si uitam ca noi avem multe (fizic, material, intelectual) pe care altii nu le au.

Zambetul este un semn al multumirii, al recunostintei, al bucuriei, al fericirii. Abraham Lincoln spunea ca

 "majoritatea oamenilor sunt fericiti in masura in care isi propun sa fie".

Intotdeauna vom avea motive sa zambim si de prea putine ori in viata suntem indreptatiti sa nu o facem.

Dale Carnegie ofera un sfat celor care gasesc greu a zambi:

"Forteaza-te sa zambesti. Daca esti singur, forteaza-te sa fluieri, sa fredonezi o melodie sau sa canti. Comporta-te ca si cum deja ai fi fericit, iar aceasta conduita te va face fericit."

William James, binecunoscut psiholog si filozof, a scris:

"Actiunea pare sa urmeze sentimentului, insa, in realitate, actiunea si sentimentul se manifesta impreuna, iar prin reglarea actiunii, care este mai mult sau mai putin sub controlul vointei, putem sa reglam indirect sentimentul, care nu se afla sub acest control."

Asadar, zambiti, va rog!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu