marți, 13 august 2013

Faceti-va planuri din timp!

 „Masoara de doua ori si taie o data!” - in acest mod isi incepe Maxwell cel de-al douazecilea capitol si reprezinta o povata data de un tamplar batran mai tanarului sau ucenic.
Facand o analogie cu tema despre care discutam astazi, cred ca este un indemn care merita a fi urmat zi de zi. “Planificarea oricarei activitati este foarte importanta pentru rezultatul final” (J.C. Maxwell).
In acest capitol, Maxwell pune la dispozitia cititorilor un ghid organizatoric pe care el il utilizeaza in discursurile sale catre lideri si care pe el l-a ajutat sa isi structureze viata.

1.   Stabiliti o directie!
Trebuie sa stim de la bun inceput incotro dorim sa ne indreptam si unde vrem sa ajungem. Aceasta planificare este utila pentru a sti cum sa ajungem unde dorim, cand ajungem, de ce mijloace avem nevoie pentru a ajunge dar si care este drumul cel mai scurt pentru a ajunge unde ne dorim.
Nimic mai simplu! La fel cum harta rutiera ne indica ce drum trebuie sa urmam pentru a ajunge la destinatia dorita, tot la fel, o harta a...vietii ne va ajuta sa ne gasim rapid calea de urmat in viata.
    1. Stabiliti-va teluri pe termen lung!
Planurile marete se tin cu obiective marunte” ideea este tocmai sa avem un plan maret, pe care sa il punem in aplicare, nu sa ne stabilim scopuri marunte pe care le putem duce cu usurinta la indeplinire.
    1. Ajustati-va prioritatile!
Odata stabilita traiectoria care va fi urmata, este important sa vizualizam traseul si sa indepartam obstacolele. Obstacolele pot fi activitati inutile, lucruri marunte sau detalii carora le acordam atentie, piersand din vedere lucrurile cu adevarat importante, care ne vor ajuta sa ne atingem scopul.
    1. Comunicati cu oamenii de baza!
Eu cred ca aceasta regula are la baza ideea lui Napoleon Hill, cu “Consiliul mintilor superioare”. E important sa strangem in jurul nostru oameni informati, influenti, pozitivi, care sa ne dea energie si suport pentru a merge mai departe in indeplinirea visului nostru.
    1. Aveti rabdare!
Cei mai multi oameni accepta cu greu schimbarea, de aceea este nevoie de rabdare in a implementa o idee noua, atat pentru ca altii sa se obisnuiasca cu noua idee, cat si pentru a o gandi bine inainte de a fi implementata.
    1. Treceti la actiune!
Dupa ce detaliile au fost puse la punct, este important sa treceti cat mai repede la actiune. Este o povestioara din care putem trage multe concluzii, despre generalul Douglas MacArthur, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Acesta l-a chemat la el pe unul dintre ingineri si l-a intrebat: <<Cat ne-ar lua sa facem un pod peste rau?>> <<Trei zile>, i-a raspuns inginerul. <<Bine, a zis MacArthur. Zi-le proiectantilor sa se apuce negresit de planuri!>>
Dupa trei zile, generalul a trimis dupa inginer si l-a intrebat in ce stadiu se afla podul. <<E gata>>, a raportat inginerul. <<Puteti da ordin trupelor sa-l traverseze, daca nu va trebuie si planurile proiectantilor. Ele nu sunt inca gata>>”
    1. Asteptati-va la probleme!
Chiar si cea mai buna planificare are unele scapari, sau, cum spune vorba cunoscutului proverb, “Planurile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ”, de cele mai multe ori intampinam obstacole in activitatile pe care le intreprindem. Ceea ce este important este sa trecem cu bine peste acestea si sa fim neclintiti in urmarea drumului pe care l-am trasat.
    1. Ganditi-va in permanenta ca actiunea o sa aiba succes!
Sau, vorba lui Jeff Keller :”Atitudinea este totul!” (carte pe care, de altfel, va invit cu mare drag sa o cititi! Este minunata!). Intr-o activitate precum cea de planificare a traseului vietii, motivatia cu care plecam la drum este unul dintre cele mai importante “obiecte” de pus in ruxac. Fara o motivatie puternica, nu ne vom atinge niciodata scopul, iar unii dintre noi vor renunta chiar inainte de a incepe.
    1. Revizuiti-va zilnic planurile!
E bine sa revedem in fiecare zi drumul pe care ne-am propus ca il vom urma pentru tot restul vietii. De multe ori se intampla ca “astazi” sa vedem lucrurile usor diferit de “ieri”, iar planul nostru poate suferi mici imbunatatiri. Acesta nu trebuie sa fie “batut in cuie”.
De asemenea, revederea acestuia ne ajuta sa ne evaluam progresele si sa recapitulam lucrurile.

Mult spor in construirea drumului pe care vei merge de astazi inainte!

Te salut!

Ioana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu