marți, 20 august 2013

Sapte factori ai succesului

Bun gasit, dragi prieteni!
Capitolul de astazi, scris de John Maxwell, ne propune o trecere in revista a celor sapte factori ai succesului, pe care el i-a identificat in urma unui moment al vietii sale incununat de succes.
Nu, aceasta NU este o reteta a succesului, ci sunt cateva puncte comune pe care le putem identifica in istoricul actiunilor unor persoane care declara ca au cunoscut succesul la un moment dat.
  1. Orice victorie incepe cu o viziune. Diferenta intre oamenii care au succes si cei care nu il ating niciodata consta in faptul ca primii se pot vizualiza inca de dinainte de a incepe activitatea ca fiind invingatori. De asemenea, acestia NU se lasa descurajati! “In vreme ce altii critica, ei se concentreaza asupra efortului depus” (J. Maxwell)
  2. Un factor – cheie al victoriei este strategia. Este de la sine inteles ca fara un plan bine gandit nu poti “sa iesi din casa”. De regula, marile realizari sunt precedate de o planificare atenta a actiunilor. “Constientizand ce instrumente avem la indemana, putem sa le folosim cu succes” (Maxwell). In sprijinul afirmatiei precedente, vreau sa aduc in atentia dumneavoastra un citat al lui Maslow care mi-a ramas intiparit in memorie si mi-a placut mult: “Daca singura unealta pe care o ai este un ciocan, vezi cuie peste tot!” - tie nu iti da de gandit acest citat? Pe mine, una, m-a pus serios pe ganduri :)
  3. Succesul presupune rezistenta. Te intrebi, poate, <rezistenta la ce?!> Ei bine, Maxwell ne ofera si un raspuns - “Invingator iese cel capabil sa munceasca intens pe perioade indelungate, fara sa renunte” Si Da, acesta cred cu tarie ca reprezinta un factor al succesului. In timp ce altii renunta, tu sa ai capacitatea sa mai faci un pas, cu siguranta vei trece inaintea lor.
  4. Victoria poate fi obtinuta doar daca avem o tinta. De ce? Pentru ca altfel, cum putem sti cand ne-am atins scopul? Cum putem sti ca am ajuns acolo unde ne-am dorit sa ajungem? Trebuie sa ne concepem, fiecare dintre noi, o masura cu care sa ne evaluam progresele.
  5. Victoria e posibila numai prin sprijinul celorlalti. Si aici ma refer chiar si la suportul psihic si emotional, incurajarile celor din jurul nostru. De unul singur, cel mai probabil, vom parcurge jumatate din drumul pe care l-am fi parcurs fara sprijinul celor apropiati noua.
  6. Fiecare om trebuie sa se achite de responsabilitatile sale. Chiar zilele trecute am citit despre beneficiile vs. ineficienta muncii in echipa. Oare in ce consta diferenta dintre o echipa productiva si una care esueaza in indeplinirea obiectivelor si a scopului? In primul rand, cred ca in echipa victorioasa, fiecare membru isi aduce maximul de forta de care dispune pentru ca echipa sa sa reuseasca, iar ce este cel mai important, toti membrii echipei trag in aceeasi directie. Va las pe voi, acum, sa caracterizati, in cateva cuvinte, echipa ineficienta, la rubrica de comentarii!
  7. Ultimul si cel mai important factor – cheie al victoriei sunteti chiar dumneavoastra. “Doar dumneavoastra aveti drept de decizie cu privire la sacrificiile pe care le faceti si la energia si timpul pe care sa le dedicati faptului de a deveni un invingator” Dumneavoastra sunteti cei care trebuie sa luati tot ce este mai bun din ceea ce va ofera viata. Dumneavoastra trebuie sa profitati de orice ocazie care se iveste. Dumneavoastra puteti sa fructificati la maxim oportunitatile si uneltele de care dispuneti. Doar dumneavoastra puteti sa raspundeti la intrebarea: <Victorie sau infrangere, ce aleg?

Asadar, nu uitati, cei sapte factori determinanti ai victoriei sunt: viziunea, strategia, rezistenta, tinta, sprijinul celorlalti, responsabilitatile si dumneavoastra!

Eu cred ca fiecare dintre noi este un invingator! Ajutati-ma sa am dreptate!

Pe curand!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu