vineri, 8 ianuarie 2010

Cum sa-ti dezvolti reteaua pe LINKEDIN

Stimati prieteni,

Vorbeam zilele acestea cu un prieten care si-a facut cont pe LINKEDIN si fiind specialist in marketing era direct interesat de modul in care isi poate dezvolta reteaua de contacte. Avand in vedere ca sunt consultant in probleme de RU / HR o sa dau si explicatii in acest articol despre beneficiile pe care le poate oferi LINKEDIN daca te afli in cautarea unui JOB, cum functioneaza, de ce e sanatos sa iti dezvolti reteaua si cum poti face asta.

Din nefericire anii 2006, 2007 si 2008 au invatat candidatii sa isi gaseasca un job printr-un simplu cont pe un magazin de job-uri. Iti faci contul, incarci CV-ul si aplici la job-uri, lucru pe care il face fiecare utilizator al acelui magazin. Suntem in 2010 si in calitate de candidat e bine sa fii focalizat pe avantaje sa cauti raspunsul la intrebarea: "Cum pot iesi in evidenta din toata gramada de candidati care aplica la job-uri?". Linkedin, va ofera altceva si anume relatii si informatii despre persoane decidente din companiile care au job-uri disponibile pentru tine sau companii in care iti doresti sa lucrezi. Asa ca incepem.

Cum functioneaza LINKEDIN?
Linkedin este o platforma profesionala de networking sau retea de socializare. In aceasta categorie dar cu obiective si meniri total diferite exista HI5, FACEBOOK samd. Principiul este oarecum similar. Ai 10 contacte directe, numite de ei 1 degree connections. Sa presupunem ca fiecare din aceste persoane are 10 contacte, deci tu vei avea 100 de contacte din care 10 directe si 90 second degree. Fiecare din acestea are 10 conate directe deci poti ajunge la aproape 10000 daca nu ma inseala matematica. Poti sa vezi informatiile din profil (nume, prezent si trecut profesional, blog daca este cazul, cont de twitter etc) despre orice persoana din 10000, dar contactul cu ele este limitat.




Cum iti dezvolti reteaua si de ce?
Sa incepem cu DC-ul. Motivatia e simpla. Cu cat ai mai multe connections de gradul 1 (contacte directe) cu atat devii mai vizibil pentru persoane care sunt interesate de tine (angajatori, recruiteri, etc). Daca ai mai multe contacte directe ai mai multe informatii despre recruiteri si potentiali angajatori. Iata si cateva metode prin care puteti sa va cresteti reteaua:

1. Incarca agenda de contacte din contul de Google, Yahoo, Outlook. In felul asta poti sa gasesti persoane care au deja un cont pe linkedin si cu care poate nu ai schimbat mai multe de un mail de-a lungul timpului sau ai schimbat mai multe dar relatia s-a stins.

2. Cauta fosti colegi de liceu, de facultate sau de job. Vei fi surprins sa afli cate persoane sunt pe aceasta platforma si vei fi surprins sa gasesti ca un fost coleg de facultate pe care nu l-ai mai vazut de 5 ani poate conduce o companie mare din orasul tau care fi de interes pentru tine sau sa afli ce s-a intamplat cu fosti colegi de la compania X la care ai lucrat in urma cu 2 ani. Daca le trimiti o invitatie in reteaua ta sunt ferm convins ca o vor accepta.

3. Intra in grupuri. Pe linkedin se gasesc multe grupuri. Spre exemplu noi gestionam 2: un grup cu 450+ de membri ce se afla in cautarea unui job si inca un grup cu 150+ membri care angajeaza sau recruteaza si care au nevoie de recomandari de candidati potriviti. Pentru a-ti face o idee mai exacta, vei gasi grupuri de specilisti in IT (JAVA, .NET, hardware, SAP / ABAP samd), grupuri de specialisti RU, de manageri, de specailisti din diverse industrii, grupuri pentru persoane ce se afla in cautarea unui JOB. In momentul in care devii membru, reteaua ta creste. In cautarile pe care le faci vei gasi si membrii din grupul respectiv si vei avea posibilitatea de a le trimite un e-mail de pe site sau sa-i inviti in reteaua ta justificand ca sunteti membrii in acel grup.

4. Scrie in profilul tau in summary sau in numele tau adresa ta de e-mail si numarul tau de telefon. In felul asta persoanele care te cauta si gasesc informatiile despre tine interesante, te vor contacta chiar daca nu sunt conectate direct cu tine.

Daca te-am convins sa devii membru in aceasta retea te invit aici www.linkedin.com. Si daca vrei sa incepi de astazi sa ai 3 contacte directe ne gasesti la urmatoarele adrese:

Subsemnatul Catalin VACON - http://ro.linkedin.com/in/catalinvacon

ATENTIE! Pe LINKEDIN majoritatea persoanelor detin cel putin studii universitare si cunosc o limba straina (engleza cel mai frecvent). Nu ma astept ca un electrician sau frezor sa-si gaseasca un job prin aceasta resursa.

Bookmark and Share

2 comentarii:

  1. In opinia mea, nu numarul de contacte ci modul in care abordezi acele persoane, implicarea activa si valoarea adaugata adusa grupurilor de discutii sunt factorii care te vor ajuta in gasirea unui job. (Nu intru in detalii aici, am scris despre asta pe blogul meu.)

    Poate va exista o continuare a acestui articol in care sa abordezi detaliat si aceste subiecte:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt in totalitate de acord cu tine. Si este bine sa se inteleaga ca defapt linkedin promoveaza astfel de principii. Nu te poti conecta decat cu persoane pe care le cunosti. Si noi incercam sa atragem in retea persoanele care ne pot ajuta cumva in atingerea obiectivelor noastre. Calitatea persoanelor si apropierea fata de ele e un predictor mult mai bun pentru atingerea obiectivelor tale decat numarul de persoane pe care le ai in retea.

    Multumim pentru comentariu!

    RăspundețiȘtergere