vineri, 1 martie 2013

Ce poti obtine cu o atitudine prietenoasa


"Soarele si vantul se certau cu privire la care dintre ei e mai puternic, iar soarele a spus: 
"Voi dovedi ca eu sunt. Il vezi pe batranul de acolo in palton? Pun pariu ca pot sa ii dau jos paltonul mai repede decat tine."

Astfel, soarele a intrat dupa un nor, iar vantul a suflat pana a devenit aproape o tornada, insa cu cat sufla mai tare, cu atat mai aproape isi strangea batranul paltonul pe corp.

In cele din urma, vantul s-a potolit, iar soarele a iesit de dupa nori si i-a zambit cu bunatate batranului. Dintr-o data, acesta si-a sters fruntea si a dezbracat paltonul. Apoi, soarele i-a spus vantului ca blandetea si atitudinea prietenoasa sunt mereu mai puternice decat furia si forta."

Paragraful de mai sus reprezinta o fabula din fabulele lui Esop, despre care isi aminteste autorul Dale Carnegie ca a citit-o in copilarie.

Stim ca orice fabula reprezinta viata insasi sau macar anumite aspecte ale vietii, traite de fiinte umane.

Asadar, ce invatam din aceasta scurta istorisire?

In fiecare zi din viata noastra avem niste obiective, pe care ni le stabilim mai putin sau mai mult constient: lucruri pe care vrem sa le obtinem, intalniri in care vrem sa iesim in castig, hotarari pe care vrem sa le luam, activitati pe care vrem sa le intreprindem, pareri pe care vrem sa ni le impunem.

In toate acestea nu suntem chiar independenti, pentru ca multe din ele implica cel putin terte persoane. Cunosc frustrarea, furia, supararea care apar atunci cand ceva nu iese cum credeam sau cineva impiedica mai direct sau mai indirect planurile mele.

Insa intrebarea este ce fac atunci cand depind de altii in indeplinirea scopurilor mele? Cu ce atitudine intampin pe cei din "tabara adversa", atunci cand ma aflu intr-o dezbatere? Cum inaintez o cerere, o plangere, o dezamagire in fata celui care este raspunzator de ea?

Si dincolo de aceste intrebari este intrebarea: Cum sunt eu? Pentru ca asa cum sunt eu, asa voi actiona/ reactiona.

Imi amintesc de o vorba pe care am auzit-o de multe ori din gura unui prieten:

"Oamenii sunt ca pliculetele de ceai. Cand le pui in apa fierbinte se vede ce gust/ culoare/ aroma au."

Multi dintre noi suntem amabili, draguti, zambitori cand apele sunt linistite. Dar cum suntem cand tumultul incepe sa puna stapanire peste ele?

Ne comportam cu/ de fata cu cei din jurul nostru ca un soare sau ca un vant? Suntem pasnici, blanzi si surazatori mereu sau uneori devenim razboinici, dorind cu orice pret sa dezbracam pe oricine ne iese in cale de tot ce ne deranjeaza sau nu ne ajuta pe noi?

Sursa foto: Aici
Ce mancam? Miere sau fiere? Pentru ca ce mancam se vede in exterior. Cu ce ne alimentam mintea, cu aceea ii stropim pe cei din jur, dar nu numai pe oameni, ci si mediul inconjurator.

Abraham Lincoln a cugetat la aceste lucruri si concluzia baza pe experienta a fost:

"Un strop de miere atrage mai multe muste decat un litru de fiere."


"Adopta o atitudine prietenoasa", este sfatul de astazi al autorului. As completa: Adopta o atitudine prietenoasa, fie ca te afli printre prieteni sau printre cei care incearca sa iti puna bete in roate.

Iti doresc un weekend si o saptamana viitoare de miere si tu sa fii soarele ce incalzeste si lumineaza mica ta lume! 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu