vineri, 15 martie 2013

Secretul lui Socrate, in viata de zi cu zi


Imi place ca atunci cand port o conversatie cu cineva sa fie una armonioasa, in care sa fim de acord asupra a ceea ce discutam. Cred ca multora le place acest lucru. Desi cred ca exista si persoane care au placere in a discuta in contradictoriu si practica acest lucru, ca pe un sport.

De obicei, mai ales atunci cand avem de impartit un scop comun, ne dorim ca toti “caii de la caruta sa traga in aceeasi directie”. Si este bine sa reusim sa cadem de acord si sa fim de acord unul cu altul, unii cu altii atunci cand este timpul de luat decizii: in familie, in cariera, la serviciu si in alte societati pe care le frecventam.

In capitolul pe care l-am citit astazi din Secretele succesului lui Dale Carnegie suntem instruiti exact in aceste situatii, in care avem de indeplinit o sarcina sau avem de luat decizii.

Prima recomandare este sa ne asiguram de la inceput ca avem acelasi obiectiv si sa accentuam acest lucru, ca si toate aspectele cu care suntem de acord.

Un alt lucru recomandat, care il completeaza pe primul, este sa pastram o atitudine pozitiva intre noi si sa ne straduim ca si atitudinea interlocutorului sa fie si sa ramana pozitiva si deschisa: sa punem intrebari la care poate raspunde cu DA si sa fugim de cele la care ar putea raspunde NU. Profesorul Harry B. Overstreet, in cartea Influencing the Human Behavior, pledeaza pentru acest lcuru:

Un raspuns negativ este obstacolul cel mai dificil de surmontat. Dupa ce ai spus NU, intreaga mandrie a personalitatii tale cere ca tu sa ramai consecvent fata de tine insuti. Mai tarziu poti simti ca acel NU nu a fost bine gandit; totusi, trebuie sa tii cont de mandria ta pretioasa!”

Si aprob, pentru ca de multe ori, din cauza acestei mandrii, pierdem ocazii oportune.

Cercetarile psihologice aproba si ele faptul ca atunci cand o persoana spune NU si vorbeste serios, ea face mult mai mult decat a spune un cuvant din doua litere. Toate sistemele organismului – glandular, nervos, muscular – isi unesc fortele pentru a crea o dispozitie de respingere, de retragere. In cazul opus, atunci cand o persoana spune DA, nu se produce nicio activitate de retragere. Organismul se afla intr-o pozitie deschisa, mobila, de acceptare. - Si acesta trebuie sa fie scopul primordial in orice discutie pe care o purtam.
Aceasta “tehnica” de a face un interlocutor sa fie de acord intr-o situatie nu este noua, nici inventata recent. Este doar concluzia oamenilor care au practicat “metoda socratica” si au experimentat ca este potrivita si corecta.

Metoda socratica este secretul pe care Socrate nu l-a tinut pentru el.

Care este secretul lui Socrate?

Obtinerea unor raspunsuri afirmative. El punea intrebari cu care oponentul trebuia sa fie de acord. Continua sa obtina acord dupa acord, pana cand acumula o multime de raspunsuri afirmative. Punea intrebari pana cand, aproape fara sa isi dea seama, oponentii sai incepeau sa imbratiseze concluzia pe care o negasera cu indarjire cateva minute mai devreme.

Utilizarea acestei metode cere strategie si gandire suplimentara din partea celui ce alege sa o foloseasca, insa cred ca rezultatele merita investitia psihica si intelectuala.

Sa invatam, dar, de la Socrate si, poate, candva, cineva va scrie si despre noi intr-o carte!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu