marți, 5 martie 2013

CINCI STRATEGII PENTRU POTENTAREA STARILOR SUFLETESTI POZITIVE


Va salut!

Cu siguranta ca stiti cu totii faptul ca pentru ca starea noastra generala sa fie permanent una de bine, iar galetile sa ne ramana pline, trebuie sa ne facem un obicei din a umple galetile celor din jur.
Desi, probabil, multa lume cunoaste acest lucru sub aspect teoretic, cand vine vorba de practica, este posibil ca actiunile noastre sa lase de dorit.

Tocmai din acest motiv, Organizatia Gallup, analizand 4000 de raspunsuri deschise date in cursul interviurilor pe aceasta tema, a selectat si conturat cinci strategii pentru care obtinerea de rezultate are cel mai inalt grad de proabilitate.

Prima strategie: Evita golirea galetilor
In carte apare un exemplu relevant pentru aceasta prima strategie: „Asa cum ar trebui sa scapam de datorii inainte de a pune bani deoparte, tot asa ar trebui sa eliminam golirea galetilor inainte de a putea incepe sa le umplem pe ale persoanelor din jur.”

E un exemplu foarte bun. Ce folos daca, la inceputul unei conversatii facem cateva remarci negative, care golesc galeata interlocutorului nostru, iar apoi incercam sa „indulcim” situatia, ne comportam frumos, vorbim dragut si dorim ca persoanele din jurul nostru sa se simta bine? Evident, galeata partenerului nostru de conversatie se va umple mai greu in aceasta situatie.

Cea de-a doua strategie: Lauda ceea ce este bun
Acest subiect a fost indelung studiat si cercetat, ajungandu-se la concluzia ca accentul pe aspectele pozitive aduce rezultate mai rapide si mai consistente decat focalizarea pe rezultatele negative. Vorba proverbului...”Vorba dulce, mult aduce!”
Astfel, autorii ne provoaca sa realizam un mic calcul mintal: daca in fiecare zi fiecare dintre noi umple doua galeti, iar posesorii celor doua galeti umplu la randul lor alte cate doua galeti, samd., dupa numai zece zile, mai mult de o mie de galeti vor fi umplute.

Cea de-a treia strategie: Fa-ti prieteni foarte apropiati

Relatiile de prietenie de profunzime conduc la o crestere semnificativa a multumirii in viata”, „Cine nu are prieteni, e un om sarac” - sunt doar doua exemple de vorbe din popor care sustin strategia propusa de cei doi autori. Relatiile puternice, de durata, s-au format cel mai probabil atunci cand de la bun inceput a existat o serie constanta de interactiuni pozitive. Evident, daca majoritatea interactiunilor pe care le avem sunt predominant negative, atunci sansele de a construi relatii de prietenie sunt practic nule.
Reputatul psiholog Ed Diener a declarat ca „Cei mai fericiti oameni au cultivat si continua sa cultive relatii sociale de inalta calitate”.



Cea de-a patra strategie: Ofera pe neasteptate
Exista studii care demonstreaza faptul ca micile atentii, cadouri, oferite pe neasteptate, au un impact mai semnificativ din punctul de vedere al umplerii galetii decat cadourile previzibile.
Un experiment realizat in cadrul unui magazin cu articole vestimentare de lux, in decursul caruia asociatii responsabili de domeniul vanzarilor le-au oferit cate un mic cadou clientilor despre care se stia ca fac mai rar cumparaturi in magazinul respectiv, a condus la cresterea cifrei de afaceri a lantului respectiv de magazine, transformand clientii ocazionali in clienti fideli.

Cea de-a cincea strategie: Inverseaza regula de aur
Inversand putin regula de aur ”Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”, noi am spus: „Fa-i altuia ceea ce ii place sa ii faci!”. Totusi, este esential sa se tina seama de un aspect: individualizarea este cheia succesului. Este foarte putin probabil ca lucrurile care sunt importante pentru cineva sa aiba o semnificatie la fel de mare pentru altcineva. O vorba de bine spusa la momentul potrivit, un compliment sau o lauda binemeritata cu siguranta vor aduce cateva picaturi in galeata celui de langa noi. Si aici, atentie, trebuie sa individualizam, fiindca linguseala este foarte scump taxata in momentul in care nu suntem sinceri.

La cat mai multe galeti pline, dragii mei!

O primavara minunata!

Pe curand!

Un comentariu: