vineri, 5 aprilie 2013

Cine se mai gandeste?


Cred ca lectia de astazi tine foarte mult de caracter. Si cred ca multe din lectiile cartii Secretele Succesului au, in ultima instanta, legatura cu caracterul.
De exemplu, astazi, trasatura de caracter de la care pleaca totul este altruismul vs. egoismul.

Cat de mult ne gandim si la altii in actiunile noastre? Cat de mult ne gandim la ce isi doresc ei, la ce au ei nevoie? Cat de mult le luam in considerare motivatiile, dorintele, aspiratiile?

Dale Carnegie noteaza faptul ca exista un motiv pentru care cealalta persoana gandeste si actioneaza in felul in care o face. Si mizeaza pe faptul ca daca stim acel motiv, vom reusi sa descifram actiunile si gandirea acelei persoane. Aici intervine si empatia – a ne pune in papucii celuilalt, a ne gandi: de ce umbla asa, de ce se stramba asa, de ce calca stramb?

In acest fel, vom ajunge sa avem anumite presupuneri legate de motivatiile sau actiunile celuilalt si nu ne vom mai supara sau vom avea reactii diferite, spre polul pozitiv, atunci cand va fi cazul: “Devenind interesati de cauza, e mai putin probabil sa ne displaca efectul.” - Dale Carnegie

Autorul Kenneth M. Goode, in cartea How to turn people into gold, scrie: “Succesul in relatiile cu oamenii depinde de o intelegere atenta a punctului de vedere al celeilalte persoane.”

In acelasi ton, Gerald Nirenberg, in cartea Getting Through to People, spune: “Atitudinea de cooperare in conversatii este obtinuta atunci cand demonstrezi ca tii cont de ideile si sentimentele celeilalte persoane la fel ca de ale tale.”

Si capitolele anterioare din Secretele Succesului canta pe aceeasi voce: Fii interesat de oameni, asculta-i, incurajeaza-i sa isi exprime ideile, pentru ca sa stii cum sa introduci in subiect si propunerile tale.

Pretul este timp si energie, creativitate, interes, iar rezultatul este calitate: in discutii, in propuneri, in oferte, in relatii, in familie, in clasa, in companie, in societate.

Inainte de a cere ceva de la cineva, gandeste-te: De ce ar vrea sa faca acest lucru?”, intreaba Dale Carnegie.

Nu de putine ori, pur si simplu, vorbim fara sa gandim. Insa suntem chemati la mai mult decat “a gandi” si anume la “a ne gandi”, ceea ce presupune reflectie, meditatie, analiza.

Acord concluzia domnului Dean Donham, de la Scoala de Afaceri Harvard:

Prefer sa ma plimb doua ore pe trotuarul din fata biroului cuiva inaintea unui interviu, decat sa intru in acel birou fara sa am habar ce urmeaza sa spun si fara sa am idee despre raspunsurile probabile pe care mi le va da persoana respectiva, in functie de ceea ce stiu ca o intereseaza si o motiveaza.”

Pentru ca, de cele mai multe ori, este inutil si pagubos a (te) gandi dupa ce deja ai vorbit sau ai actionat intr-un fel negandit.

Eu ma gandesc? Tu te gandesti? El/ Ea se gandeste? Acestea sunt intrebarile.

Un sfarsit de saptamana pe ganduri iti doresc!




Un comentariu:

  1. Cred ca ramane unul dintre cele mai interesante si benefice exercitii. Sa ne gandim mereu la celalalt si sa ne straduim sa privim din punctul sau de vedere. Evident rezultatul e minunat si nu e ceva ce am putea face mai des in existentele noastre. Imi aduc aminte ca undeva, candva, cineva spunea ca singura cale si modalitate de a ajunge acolo unde vrei e sa ii ajuti pe cat mai multi oameni sa isi atinga propriile teluri. Cu ganduri bune si de bine, Marian Bejinariu.

    RăspundețiȘtergere