marți, 16 aprilie 2013

Reactiile oamenilor sunt pe masura credintei lor


Oamenii se cunosc nu dupa cum
actioneaza atunci cand detin controlul,
ci dupa cum reactioneaza atunci cand
lucrurile sunt in afara controlului lor.
(John Maxwell)

Eu cum reactionez la critica?” E probabil o intrebare pe care multi dintre noi ne-o adresam si ne dorim sa avem un raspuns. Cei care afla primii raspunsul la aceasta intrebare, insa, nu suntem noi insine, ci sunt cei din jurul nostru, care … ne critica!

Fraza de mai sus, rostita de John Maxwell, nici nu putea sa ilustreze mai bine aceasta situatie. Ideea este tocmai aceasta: sa reusim sa ne stapanim impulsurile, iesirile nervoase sau orice alt comportament nedorit in momentul in care suntem criticati pe nepusa masa, si nu atunci cand ne asteptam sa primim o critica.


E evident! Nimanui nu ii face placere sa fie criticat. Tine de fiecare in parte insa modalitatea in care reactioneaza la critica, daca doreste sa o priveasca ca fiind o critica constructiva sau ca pe o critica malitioasa. Totusi, e universal acceptat: “cand eu te critic pe tine, fenomenul este constructiv; invers, cand tu ma critici pe mine, fenomenul e distructiv.

Eu am incredere in critica constructiva, adica in cea care vine din partea unor persoane importante pentru mine, pe care le apreciez, le admir sau pe care le consider modele de urmat in viata. De asemenea, privesc tot ca si critici constructive cele venite din partea persoanelor despre care stiu ca tin la mine.

Nu este deloc usor sa ne autoeducam pentru a reactiona constructiv la critici, insa un lucru este cert: “indiferent ca remarcile critice sunt nedrepte sau perfect indreptatite, persoana vizata de acestea isi arata adevaratul caracter prin felul in care raspunde la ele”

Dar tu? Cum reactionezi la critica?

Te invit sa discutam despre acest subiect in rubrica de comentarii!

Toate bune!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu