vineri, 19 aprilie 2013

Omul la om trage


Bine te-am gasit!

E primavara, in sfarsit si pentru ca toate incep sa se incalzeasca in jur, mi-ar prinde bine ca si oamenii sa inceapa a exploda in culoare, dragalasenie si caldura confortabila. Stiu vorba aceea: "Schimbarea incepe cu mine", de aceea incerc sa ma acordez eu primaverii, inainte de a astepta acest lucru de la semenii mei.

Stiu si cu totii stim, ca, undeva, in adancuri, fiecare persoana are si un anotimp de primavara, o parte calda si nobila, care poate furniza in jur caldura si pozitivism – mai rar sau mai des, in functie de fiecare persoana.

In capitolul de astazi, Dale Carnegie ne invita exact la acest lucru: la a incerca sa descoperim primavara in oameni: la a face apel la sentimentele nobile ale celorlalti.

Bancherul si colectionarul de arta J.Pierpont Morgan, un om de mare succes al anilor 1900, a facut o observatie:

"O persoana are, de obicei, doua motive pentru care face un lucru: un motiv care suna bine si unul real."

Carnegie ne indeamna sa gasim acel motiv "care suna bine", motivul care face apel la sentimente, care trezeste primavara intr-un om, atunci cand dorim ca acea persoana sa faca ceva si nu vrea.

Sa credem ca sentimentele nobile exista si sa punem astfel problema, incat sa le chemam la suprafata. Nu sa facem apel la minciuna sau falsitate sau inselare. Doar sa cautam motivul care sa induplece inima semenului nostru sa actioneze intr-un anumit fel.

O nota speciala din partea autorului pentru cei care nu cred ca recomandarile din acest capitol/ din aceasta carte aduc succesul in diferite ocazii:

"Nimic nu va merge in toate situatiile si nimic nu va merge in cazul tuturor oamenilor. Daca esti multumit de rezultatele pe care le primesti, de ce sa schimbi metoda? Daca nu esti multumit, de ce sa nu experimentezi?"

Ramane pentru noi intrebarea: Sunt multumit de rezultatele obtinute in anumite situatii/ cu anumiti oameni? De raspuns atarna si urmarea, alegerea pe care o facem pentru planul de actiune in viitor.

In ceea ce priveste tema capitolului, iata o fraza pe care a folosit-o un student al domnului Carnegie, intr-o situatie in care a ales sa faca apel la sinceritatea, corectitudinea si omenia interlocutorului:

"La urma urmei, suntem fie oameni, fie maimute, iar alegerea depinde in general de noi."

Concluzia mea? Sa fim oameni si vom atrage oameni.

Weekend de omenie iti doresc!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu