vineri, 15 noiembrie 2013

Programatorule, programeaza-ti codul!

Scriam in incheierea articolului de saptamana trecuta ca astazi ne vom indrepta privirea asupra cum sa ne redactam o constitutie personala.

Avand in vedere toate centrele de interes pe care le-am putea avea, se pune intrebarea: in jurul caruia sa imi cladesc Constituia Personala?

Daca imi amintesc bine, toate acele centre de interes descrise sunt centre alternative, care se pot strecura.

Covey vine cu un raspuns la intrebarea de mai sus, considerand ca o Constitutie Personala care ne face mai eficienti este cea cladita pe principii. In acest fel, centrul de interes ar fi unul stabil, va oferi un inalt grad de siguranta si va consolida proactivitatea.

Motivul ar fi acela ca principiile corecte sunt neschimbatoare si ne putem bizui pe ele:
Covey este foarte plastic in descriere:

Principiile nu reactioneaza fata de nimeni si nimic. Nu se irita, nu se poarta urat, nu divorteaza, nici nu dispar impreuna cu cel mai bun prieten al nostru. Nu ne trag pe sfoara. Nu ne asteapta in drum cu solutii de moment si nici la cotitura. Nu depind de comportamentul altora, nici de mediul ambiant sau de capriciile curente pentru a-si dovedi valabilitatea. Principiile nu pier. Nu sunt azi aici si maine nicaieri. Nu pot fi desfiintate nici de foc, nici de cutremure si nici nu pot fi furate.” (Covey, 2011, p.110)

Acum, cand vine vorba despre Constitutia personala sau misiunea vietii noastre, Victor Frankl, spune ca nu ne inventam misiunea de viata, ci o descoperim:

Fiecare dintre noi isi are vocatia sau misiunea specifica in viata. Nimeni nu-l poate inlocui, nici viata lui nu poate fi repetata. Ca atare, indatorirea fiecaruia este unica si la fel de unica este si oportunitatea de a o indeplini.” (Frankl, cit. In Covey, 2011, p.110)

Suntem niste programatori care trebuie sa fie proactivi si sa isi scrie programul; codul in care vor sa isi traiasca si sa isi desfasoare viata.

Un astfel de program nu se scrie peste noapte. Poate dura chiar mult, pana cand suntem impliniti si satisfacuti de aceasta Constitutie si pana simtim ca se potriveste perfect scopurilor noastre cu aceasta viata.

De asemenea, trebuie revizuita periodic. E ca o harta pe care o mai verifici din cand in cand, pentru a te asigura ca mergi inspre unde vrei.

Pentru ca orice lucru este mai simplu de facut daca ai un exemplu, consider de folos sa las si un exemplu de Constitutie Personala, preluat tot din acest capitol: este exemplul unei doamne:

Voi incerca sa mentin un echilibru viabil intre cariera si familie – ambele sunt foarte importante pentru mine.
Caminul meu va fi un loc unde ai mei, prietenii si musafirii, vor gasi o atmosfera vesela, confort, liniste si fericire.
Voi cauta sa mentin curatenia si ordinea si in acelasi timp un climat dinamic si destins.
Voi incerca sa aleg cu discernamant regimul alimentar, lecturile si toate activitatile casnice. Vreau sa-i invat pe copii sa iubeasca, sa invete, sa rada – sa fie silitori si sa isi cultive talentele.
Apreciez si respect drepturile, libertatea si responsabilitatile societatii noastre democrate. Voi fi un cetatean informat si preocupat, implicat in politica, asigurandu-ma ca vocea mea va fi auzita si votul meu numarat.
Voi avea curajul de a lua initiative si de a-mi urmari scopurile propuse. Voi incerca sa actionez in mod creativ in orice situatie, sa discern ocaziile ce se ofera, sa nu traiesc pasiv.
Voi incerca sa ma feresc de obiceiurile devenite constrangatoare sau de cale daunatoare. Voi cultiva deprinderi care sa ma elibereze de vechile etichete si limitari, care sa ma ajute sa ma perfectionez si sa am o mai mare libertate de optiune.
Banul imi va fi sluga si nu stapan. Voi incerca sa-mi dobandesc in timp o autonomie financiara, iar dorintele sa-mi fie dictate numai de nevoi si de mijloacele de care dispun. In afara ratelor pentru casa si a cheltuielilor de inchiriere a masinii, voi incerca sa nu fac datorii. Voi cheltui mai putin dacat incasez si voi investi o parte din venit.
Imi voi folosi banii si talentul pentru a face altora viata mai placuta, prin servicii si donatii caritabile.



Legat de aceasta a doua deprindere pe care o persoana care vrea sa fie eficienta trebuie sa o dezvolte, pot sa mai spun doar: Spor la scrierea Constitutiei Personale si drum bun pe drum inainte catre Tinta pe care o avem fiecare dintre noi.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu