vineri, 10 ianuarie 2014

Victorie personala, victorie publica, interdependenta

Bine ne regasim dupa cateva saptamani de tacere!

Sper ca a fost o perioada buna pentru tine si ca planurile pentru 2014 sunt mai intelept organizate decat cele din alti ani, pentru a avea sansa sa fie mai bine indeplinite.

Astazi parasim putin terenul celor 7 deprinderi si, pe marginea lui, vorbim despre interdependenta. Aminteam si la inceputul seriei de articole despre interdependenta.

Ca sa explic cum inteleg eu lucrurile, este ca si cum, respectand si insusindu-ne cele 3 deprinderi studiate pana acum, capatam o victorie personala care ne ajuta sa obtinem o indpendenta fata de cei din jur.

Ei, dar, cum spuneam si la inceput, cheia pe care o cautam nu e independenta, ci interdependenta.

Urmatoarele trei deprinderi – insusirea lor – ne ajuta sa trecem de la victoria personala la victoria publica.

De abia dupa ce le vom insusi pe primele sase deprinderi, dupa ce vom lega victoria personala de victoria publica, vom gasi cheia interdependentei: deci mai avem de mers si de lucrat.

Covey este convins ca victorie publica putem construi doar pe victorie personala:

Nu puteti avea succes in relatiile dumneavoastra cu ceilalti, daca n-ati platit mai inainte pretul succesului fata de dumneavoastra!” (Covey, 2011, p.171)

Pentru a explica mai bine fenomenul interdependentei si cred ca vrea sa faca acest lucru pentru a ne motiva sa ne insusim si urmatoarele trei deprinderi, pentru a castiga, mai apoi, interdependenta (“Incepe cu gandul la final”, foarte bine aplicat aici, nu? ), Covey foloseste o metafora, descriind asa-numitul CONT BANCAR EMOTIONAL.

Un cont emotional deschis intre doua persoane, pe care il poate folosi fiecare dintre cele doua persoane, la nevoie, daca depoziteaza acolo ce trebuie: intelegere, onestitate, curtoazie, respectarea angajamentelor). La extragere, nu va exista teama sau indoiala, pentru ca a depozitat valori care nu se devalorizeaza.
Insa daca nu aceste valori sunt cele depozitate, sau daca nu exista depuneri sau exista rar, atunci nu prea ai la ce apela cand esti in nevoie. Sau daca o faci, exista teama, retineri, suspiciuni...

Daca rezerva de incredere nu e sustinuta de depuneri permanente, casnicia se degradeaza.” (Covey, 2011, p.175)

In orice relatie, in orice domeniu.

Depuneri si investitii care trebuie facute pe termen lung, de calitate, pentru a nu li se pierde valoarea, indiferent de sistemele care vor mai veni.

Data viitoare vom afla despre cateva astfel de investitii, pana atunci, te provoc sa te gandesti care ar fi unele foarte valoroase pentru a le depune in contul tau bancar emotional.

Numai Bine!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu