miercuri, 2 aprilie 2014

Limbajul trupului - cum sa citesti semnele

Bine va regasesc, dragii mei!

Astazi discutam despre un aspect foarte inportant in interactiunile umane si anume, despre limbajul corpului.
Incep cu o statistica prezentata in cartea lui Allan Pease, care ne spune ca, intr-o prezentare fata in fata, impactul mesajului asupra ascultatorilor este impartit dupa cum urmeaza:

Cuvinte: 7% - 10% din impactul total
Voce: 10% - 30% din impactul total
Limbajul trupului: 60% - 80% din impactul total

Cred ca vi s-a intamplat de foarte multe ori sa interactionati cu o persoana noua, iar la finalul discutiei sa afirmati si sa ganditi ca persoana respectiva va displace, dar sa nu gasiti o explicatie logica pentru acest lucru. Se pare ca, prin limbajul non-verbal pe care aceasta persoana l-a transmis catre dumneavoastra, ati perceput-o ca fiind o persoana cu care nu va simtiti foarte confortabil.

Limbajul non-verbal a fost utilizat din cele mai vechi timpuri, chiar si de catre primate, iar anumite lucruri pe care le facem inconstient, tradeaza cel mai adesea simtirile noastre.

Un aspect foarte important de care trebuie sa tinem seama, este interpretarea limbajului non-verbal in context. De exemplu, daca o persoana isi tine bratele incrucisate la piept in timp ce discutati, se poate sa fie in dezacord cu ideile tale. Daca, insa, persoana sta intr-o statie de autobuz cu mainile si picioarele incrucisate iar afara este o zi racoroasa, este posibil ca acesteia sa ii fie frig.

De asemenea, un anumit gest poate avea semnificatii diferite in cadrul anumitor culturi, cum este semnul "OK", care la americani inseamna "bine", la francezi inseamna "zero", iar pentru greci este o insulta.

In cartea lui Allan Pease sunt cateva gesturi descrise succint si va invit sa le lecturati, sunt convinsa ca citirea lor va aduce un plus de bogatie pentru dumneavoastra, indiferent de domeniul in care activati pentru ca, pana la urma, suntem mereu inconjurati de oameni.

Eu, personal, am fost realmente fascinata de un serial de televiziune in care exact aceasta era ideea in jurul careia se construia intreaga actiune si intriga: descifrarea comportamentului uman si a microexpresiilor faciale!

Va urez zile senine pana la urmatoarea recitire!

Pe curand!

Ioana Hodos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu