vineri, 28 martie 2014

Dinauntru in afara si de la inceput

"Fiecaruia dintre noi ii este data o minunata putere, aceea a binelui si a raului – anume influenta tacita, inconstienta, nevazuta, pe care o are viata sa: Simpla iradiere a ceea ce este cu adevarat un om, si nu ceea ce pretinde ca este."

Si raman cu intrebarea: Ce radiez? Ce iradiez prin viata mea?

Pana saptamana viitoare, va doresc sa radiati curat si autentic, dinauntru spre afara!

Am citat din primul articol scris din Cartea lui Covey, in data de 9 august 2013. A trecut ceva timp de atunci. Si iata ca azi inchidem cercul si ne referim la acelasi lucru: dinauntru – in afara.

O sa dau scriere mai jos unui citat folosit pentru deschiderea acestui ultim gand al autorului:

Dumnezeu lucreaza dinauntru in afara. Lumea lucreaza din afara inauntru. Lumea vrea sa scoata oamenii afara din mocirla. Hristos scoate mocirla dinauntrul oamenilor si ei ies singuri din mocirla. Lumea ar vrea sa modeleze oamenii schimbandu-le mediul. Hristos schimba oamenii si ei isi schimba singuri mediul. Lumea vrea sa formeze comportamentul uman. Hristos poate schimba natura umana.
Ezra Taft Benson

Este o lucrare facuta posibila de catre Dumnezeu. El, Creatorul fiintei umane – atat exteriorului (dupa Chipul Sau) cat si interiorului (dupa Asemanarea Sa), cel mai bun Trainer, cel mai capabil Dezvoltator, cel mai fin Psiholog si cel mai bland Pishoterapeut.
Ii dam creditul si am fi lasi sa Il ascundem – de parca El poate fi ascuns!

Eu recunosc, Covey recunoaste, multi alti autori recunosc: El este Autorul, El este Ziditorul si  Transformatorul fiintei umane.
El incepe lucrarea Sa dinauntru. De aceea toate lucrurile facute de El sunt bune.

Chiar si aceasta carte ne indeamna sa Ii urmam exemplul. Atunci cand dorim schimbare, sa privim intai inauntrul fiintei/ mecanismului/ fenomenului pe care il credem mai bun daca ar fi schimbat. Daca intentionam transformare, cu siguranta inauntrul este cel mai potrivit punct din care sa incepem. Si astazi? Astazi este cea mai buna zi pentru a incepe sa actionam dinauntru – in afara, sa curatam dinauntru in afara, sa vindecam dinauntru in afara, sa intelegem dinauntru, bineinteles, in afara.

Asa cum am mai spus, este mai dificil, necesita resurse mai multe si mai valoroase, dar rezultatele sunt trainice, pe masura investitiei.


Sursa foto: Aici
Si dinauntru in afara sa stimulam si sa ne deprindem sa fim persoane eficace, pentru folosul nostru si al comunitatii, mediului, societatii in care traim. 








Asadar:

  1. Fii proactiv
  2. Incepe cu gandul la final
  3. Pune prioritatile pe primul loc
  4. Gandeste castig/ castig
  5. Incearca mai intai sa intelegi si apoi sa fii inteles
  6. Actioneaza in sinergie
  7. Asculte fierastraul

Ne vom bucura cu totii de persoana eficace care vei deveni!

Cu multumiri pentru ca mi-ai fost alaturi cale de inca o carte,

Eliza Paun




2 comentarii:

  1. Multumesc frumos, Eliza,
    o lucrare de referinta si un mod special de a o prezenta.
    Succes in implementarea acestor principii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa fie, multumesc. La fel si pentru tine! :)

    RăspundețiȘtergere