vineri, 24 mai 2013

Cum sa te transformi din sef in lider – 2


Am inceput saptamana trecuta a trece in articol "fisa postului unui sef" si recomandari despre cum poate acest sef sa devina un lider.

Am vorbit despre reprosuri. Astazi vom vorbi despre: Cum sa critici fara sa atragi resentimentele celorlalti.

De multe ori ne gasim in situatia de a atrage atentia cuiva cu privire la o greseala. Si acest lucru se intampla din ce in ce mai des o data cu trecerea timpului, dezvoltarea rolului social/ profesional pe care il avem: cand devii parinte, cand esti promovat ca team leader, cand conduci o mana de oameni, cand te afli in fata a 20 de copii, cand esti responsabil de anumite rezultate.

Oamenii nu sunt perfecti; noi nu suntem perfecti. Dar tindem spre crestere si dezvoltare. Astfel, este benefic sa ne atragem atentia unii altora asupra celor ce le putem face mai bine. Lucrurile sunt simplu de discutat, dar greu de infaptuit; deseori oamenii sunt raniti in urma acestor atentionari, in urma criticilor despre activitatea/ tinuta/ prezenta/ atitudinea/ aspectul lor.

Scopul nu este acela de a invata sa nu mai criticam/ atragem atentia, ci este acela de a nu ii lasa pe cei atentionati raniti.

Si o modalitate, recomandata de Dale Carnegie in acest capitol, de a atinge acest scop este de a atrage atentia indirect asupra comportamentului pe care il dorim schimbat.

Capitolul ofera o varietate de exemple pe acest subiect si ofera o intelegere mai clara a subiectului.

Un exemplu care imi place este cel al lui Charles Schwab, magnat american in domeniul industriei otelului:

Charles Schwab se afla intr-una din otelariile sale cand s-a intalnit cu cativa angajati care fumau. Chiar deasupra capului lor era un semn care spunea "Fumatul interzis".      El s-a indreptat catre barbati , a dat fiecaruia dintre ei cate un trabuc si a spus: "Baieti, as aprecia daca ati fuma trabucurile astea afara." Oamenii erau constienti ca el stia ca ei incalcasera o regula si l-au admirat pentru ca nu a spus nimic despre asta, ca le-a oferit un mic cadou si i-a facut sa se simta importanti."

Ce as fi facut eu in locul lui Schwab? Ce atitudine adopt atunci cand semnalez o neregula? Si nici macar nu am propria mea otelarie.

Este o vorba care spune : "Follow your leader." Cine este liderul tau? Pe urmele cui calci? Si – mai important: Cine calca pe urmele tale?

Sergentul Harley Kaiser, catre un grup de ofiteri care incalcau regula frizurii:

"Domnilor, sunteti lideri. Veti fi eficienti in cea mai mare masura atunci cand veti conduce prin puterea exemplului. Trebuie sa fiti un exemplu de urmat pentru soldatii vostri."

Sursa foto: Aici. 
Trebuie sa fim un exemplu de urmat pentru angajatii nostri.
Trebuie sa fim un exemplu de urmat pentru elevii nostri.
Trebuie sa fim un exemplu de urmat pentru copiii nostri.
Trebuie sa fim un exemplu de urmat pentru cei carora le oferim consiliere, mentorare, sfaturi, servicii.

Nu trebuie sa fim lideri. Doar daca vrem ca cei care calca pe urmele noastre sa fie eficienti.

Numai bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu