marți, 21 mai 2013

Priviti lucrurile ca realizabile!



Bun gasit dragi prieteni!
De multe ori se spune ca noi singuri suntem cei care ne punem piedici in realizarea visului nostru, prin simplul fapt ca nu auto-limitam.
Fiind absolventa de Psihologie, m-am luptat cu mine insami la inceput, pana cand am reusit sa accept aceasta idee (si, intre noi fie vorba, nici pana acum nu am reusit sa o accept pe deplin), si anume, ideea conform careia, daca nu reusim un lucru, singurii care poarta vina pentru aceasta suntem noi insisi.
John Maxwell vorbeste in acest capitol despre “vederea mentala” ca atribut imperios necesar intre toate celelalte calitati ale unui bun lider. Lumea spune: “Trebuie sa vad ca sa cred”, in timp ce liderul spune: “Trebuie sa cred ca sa vad”. Liderii privesc in perspectiva, “vad putin mai departe, putin mai clar decat cei din jurul lor.”
Autorul isi aminteste cu claritate momentul asasinarii lui Robert Kennedy, in anul 1968, cand i-a ramas intiparit in memorie unul din citatele acestuia, preluat de la George Bernard Shaw: “Unii oameni iau seama la lucruri deja existente si se intreaba <<de ce?>>. Eu visez la lucruri ce n-au existat niciodata si-mi spun <<de ce nu?>>” Aceasta afirmatie ilustreaza cel mai bine mentalitatea specifica liderului.

Cei care-i urmeaza pe lideri vad truda pe care trebuie s-o indure, pentru a urca pe muntele succesului. Liderii intrevad succesul pe care-l vor avea dupa ce vor fi strabatut piscul muncii sarguincioase” (John Maxwell)

Oamenii obisnuiti se concentreaza asupra problemelor, se auto-compatimesc si uita scopul pe care il au: acela de a gasi solutia. Liderii, in schimb, vad potentialul in orice situatie.
Avantajul este ca aceasta “vedere mentala” se poate corecta. Este adevarat, nu este la fel de simplu ca vederea fizica, care se corecteaza cu ajutorul unor lentile pe care specialistul le recomanda in functie de gravitatea afectiunii. Este putin mai dificila aceasta “procedura”, insa cu putin efort, vointa si disponibilitatea de a avea mintea deschisa, putem face orice!

John Maxwell ne propune la sfarsitul acestui capitol un mic test pentru a verifica starea vederii noastre mentale. Va invit sa il faceti fiecare dintre dumneavoastra si sa lucrati asupra acestui aspect. Cu siguranta nu toti vom fi lideri, insa aceste calitati ne ajuta foarte mult si in viata de zi cu zi, cand avem de luat decizii importante, in discutiile cu prietenii, cu colegii, in viata profesionala.

Va invit sa faceti acest exercitiu si, in cazul in care decideti ca doriti sa remediati problema “vederii mentale” (in cazul in care aceasta exista), va marturisesc ca si noi, aici, la Job Connect facem acest lucru, iar daca aveti nevoie de sprijin suntem aici pentru dumneavoastra!

Exercitiul propus:

  1. Cand aud o idee pentru prima oara, intrevad un oarecare potential in ea?
    (a) in general, da; (b) numai uneori; (c) rareori.

  2. De regula, eu le impartasesc altora idei noi, sau ei mie?
    (a) in majoritatea timpului, eu sunt cel care impartaseste idei noi; (b) impartasesc si-mi sunt impartasite idei in egala masura; (c) in general, ceilalti imi impartasesc mie idei.

  3. Cum gandesc atunci cand sunt incadrat unui grup si apare o problema noua ce necesita luarea unei decizii?
    (a) ma supun hotararii celorlalti; (b) ma bucur ca nu trebuie sa iau o decizie de unul singur; (c) simt ca e datoria mea sa-i incurajez pe ceilalti sa ia o decizie responsabila.

  4. Cum vad viata, in general?
    (a) grea; (b) plina de provocari; (c) si buna, si rea, in functie de circumstante.

  5. Cum reactionez atunci cand trebuie sa-mi asum o responsabilitate?
    (a) iau situatia ca atare; (b) o pun pe umerii altcuiva; (c) resping situatia.

Daca sunteti un lider si suferiti de “prezbitism mental” (vedere buna la distanta), raspunsurile dumneavoastra vor fi, probabil, 1. (a), 2. (b), 3. (a), 4. (c), 5. (b).
Daca suferiti de “miopie mentala” (vedere mentala ingusta), probabil ca raspunsurile dumneavoastra au fost: 1. (c), 2. (c), 3. (b), 4. (a), 5. (c).

Sa aveti o saptamana minunata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu