vineri, 31 mai 2013

Cum sa te transformi din sef in lider - 3

Este o vorba care spune "Daca nu muncesti, nu gresesti." Deci, daca vrei sa nu gresesti, nu face nimic.

Totusi, sa nu faci nimic este ceva ce nu prea putem sa ne dorim. Este bine si util sa facem ceva pentru a ne castiga traiul, este bine sa facem ceva cand vedem un copil indreptandu-se pe o cale gresita, este bine sa dorim sa facem bine celor din jur, chiar daca uneori noi ne gandim la bine si iese rau.

De aceea, greselile sunt inerente. Se intampla. Nimeni nu le poate scapa. Nimeni nu scapa de ele. Chiar si cei experimentati.

Cu toate acestea, nu trebuie sa devina aceasta o scuza pentru noi. Ideea este sa le rarim si sa le schimbam, sa nu le facem mereu pe aceleasi. 

Insa nu intotdeauna realizam singuri o greseala pe care am facut-o. Si chiar daca realizam greseala, cei din jur nu se pot abtine sa ne atraga atentia asupra ei – seful, sotia, parintii, copiii, oamenii din tramvai etc.

Esential este sa invatam din greseli, fie ca le realizam noi insine sau ne ajuta altii sa le realizam.
Sursa foto: Aici

Si cum poate cineva deveni mentor pentru altcineva, conducator, inspirator? Cineva care vede o greseala a altcuiva si care, dintr-un motiv sau altul, ii atrage atentia asupra ei.

Un secret, o metoda diplomata si plina de dragoste, pentru a obtine rezultate bune, este sa vorbesti mai intai despre greselile tale, atunci cand vrei sa vorbesti despre ale altuia.

Sursa foto: Aici
Atitudinea cu care atragem atentia sa nu fie aceea de a scoate in evidenta perfectiunea sau superioritatea noastra fata de cel care a gresit. Dimpotriva, sa ne aratam umili si adevarati, daca asa vrem sa fim. Sa recunoastem ca si noi am gresit, sa recunoastem cat de mari au fost greselile si sa ne gandim daca in prezent mai repetam chiar acelelasi greseli asupra carora le atragem atentia altora, poate.

Iti doresc cat mai putine greseli facute, cat mai multe iertate si cat mai putine sa te afecteze.



2 comentarii:

  1. E o lectie foarte frumoasă. Mi-a plăcut foarte mult cum ai spus-o. Multumesc frumos, Eliza!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa iti fie de folos, Catalin. Tie, mie si fiecarui cititor in parte.

    RăspundețiȘtergere