marți, 7 mai 2013

Da, puteti!


De multe ori, oamenii nu reusesc sa se implice in munca lor si nu sunt in stare nici sa le acorde ajutor altora; si nu pentru ca le-ar lipsi abilitatea sau disponibilitatea de a face aceste lucruri, ci pentru ca n-au destula incredere in ei si nu sunt siguri ca le pot face.”
John Maxwell

Multi dintre noi consideram ca problemele noastre sunt atat de incalcite, incat sunt imposibil de depasit. Cum spunea si Jeff Keller in Atitudinea este totul!, tine de atitudinea noastra sa rezolvam problemele cu care ne confruntam. Dupa mine, o atitudine pozitiva, de tipul “Da, pot!” solutioneaza in proportie de 50% problema. Daca ne setam mintea sa vada doar partea plina a paharului, vom putea observa cu o mai mare usurinta calea catre rezolvarea problemelor.

Bineinteles, la inceput este dificil, insa cu timpul, prin exercitiu, vom deveni experti in a vedea partea plina a paharului. De asemenea, tot acest proces este mult mai simplu daca avem deja langa noi sa ne indrume o persoana care a trcut printr-un astfel de proces.

John Maxwell ne da un exemplu in cartea sa – Meditati! . Aflat intr-o benzinarie, a observat o doamna intr-o masina blocata in parcare de catre un autobuz. Doamna respectiva era din cale afara de furioasa si neputincioasa. Privind cu atentie situatia, si-a dat seama ca doamna putea sa iasa din parcare, fiind ghidata de altcineva. I-a propus aceasta modalitate si, cu multe incurajari si fiind ghidata, a reusit cu usurinta sa paraseasca parcarea in care fusese blocata si din care nu credea ca va iesi pana cand nu va veni soferul autobuzului sa ii elibereze calea.

Mi s-a intamplat si mie si sunt convinsa ca si dumneavoastra, sa intampinati o problema careia nu credeati ca ii veti gasi vreodata rezolvarea in momentele acelea critice. Povestind unei cunostinte problema pe care o aveati, aceasta s-a grabit sa va ofere cateva solutii, dintre care dumneavoastra sa o alegeti pe cea potrivita. Aceasta situatie eu o cunosc sub denumirea de “gandire la rece”. Cealalta persoana s-a detasat de trairea aceea intensa emotionala pe care o simteati dumneavoastra si a reusit sa priveasca situatia din mai multe perspective, observand cu usurinta cai de solutionare a ei.

Cu putin exercitiu, vointa si, cel mai important, constientizarea acestei stari, vom ajunge sa experimentam “gandirea la rece”.

Bineinteles, la inceput este dificil, insa cu timpul va deveni o deprindere de care nu ne vom putea lipsi si care cu siguranta va fi apreciata atat pe plan personal, cat si profesional.

Se spune ca aceasta abilitate este detinuta de marii lideri. John Maxwell declara: “Una dintre bucuriile mele extraordinare, ca lider, e ca am privilegiul sa-i ajut pe oameni sa capete incredere in fortele proprii. […] e o provocare sa-i ajut sa-si consolideze increderea in ei si sa-i fac, asadar, sa scape de incertitudini cu privire la cine stie ce problema ori sa gandeasca pozitiv referitor la solutionarea ei”.

Pentru inceput, a raspunde la intrebarile de mai jos si a urma indicatiile care urmeaza este un bun exercitiu in a ne creste increderea in noi insine, reprezentand un prim pas pentru schimbare!

  • Ce obstacole mari va frustreaza si va fac sa credeti ca scopurile dumneavoastra sunt imposibil de atins?
  • Ce ganduri negative va submineaza visurile sau va fac sa renuntati la ele?

Oricare ar fi acestea, faceti-va putin timp si meditati la urmatoarea afirmatie:
omul de succes strange apa rece care-a fost turnata peste planurile lui, o incalzeste cu entuziasmul sau si scoate la iveala aburii care-l vor face sa inainteze.” (John Maxwell)

Pe curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu