vineri, 10 mai 2013

La joaca, spre victorie!


Stimate cititor,

Cu ocazia capitolului citit astazi am ajuns la finalul partii a treia din Secretele succesului, scrisa de Dale Carnegie.

Acest capitol este despre provocari. Provocari si felul in care raspund majoritatea oamenilor la ele; la felul incare acestea ii motiveaza pe oameni, mai mult decat orice altceva.

Cred ca este un bun motiv pentru un exercitiu de gandire. Am citit :

Acesta este lucrul pe care fiecare persoana de succes il iubeste: jocul. Sansa exprimarii de sine. Sansa de a-si demonstra valoarea personala, de a excela, de a invinge.” (Dale Carnegie)

Si m-am intrebat: Eu ce iubesc? Pe mine ce ma motiveaza? Ce ma impinge cu o treapta mai sus a cunoasterii? Dar a realizarilor?

Sunt o persoana de succes? Sunt macar o persoana cu potential de succes? Sau cu directie de succes?

Persoanele de succes, in credinta lui Dale carnegie, sunt atrase si impinse de joc. Nu de bani, nu de dorinta de putere sau de suprematie, nu de popularitate sau alte dorinte.

Harvey Firestone, fondator al companiei Firestone Tire and Rubber este citat in acest capitol de catre autor:

Nu am observat niciodata vreun caz in care banii si doar banii sa fi reusit sa aduca si sa mentina impreuna oameni buni. Cred ca jocul in sine a fost cel care a reusit acest lucru.”

Banii nu pot, nu au aceasta putere, de a face pe cineva sa ii placa ceea ce face. Sa dea energia necesara pentru munca eficienta sau suplimentara. Banii nu pot. Dar jocul poate, pentru ca presupune pasiune si placere – motivatii intrinseci, care sunt mai puternice decat cele care vin din exterior.

Charles Schwab afirma:

Modul de a rezolva problemele e sa stimulam competitia. Nu ma refer la competitie in sensul sordid, bazat pe bani, ci in sensul dorintei de a excela.”

Jocul inseamna “sansa exprimarii de sine. Sansa de a-ti demonstra valoarea personala, de a excela, de a invinge.” (Dale Carnegie) De a exploda in creativitate si buna dispozitie si veselie in munca pe care o faci. Sa muncesti si sa ti se para o joaca este ceea ce probabil ca toata lumea isi doreste, dar nu stiu cat de multi sunt cei care se joaca 8 ore pe zi :)

Haide la joaca! Sa ne jucam, 8 ore pe zi, 24 din 24. Sa ne traim viata ca pe un joc pe care dorim sa il castigam si sa descoperim de pe acum care sunt rasplatirile care vor urma sfarsitului jocului. Sa ne luptam pentru ele. Sa ne JUCAM pentru ele.

Imi place foarte mult un citat din acest capitol, care reprezinta moto-ul garzii regale in Grecia Antica:

Sursa foto : Aici

Toti oamenii au temerile lor, insa cei curajosi renunta la ingrijorari si merg mai departe, uneori catre moarte, insa mereu catre victorie.”




Un weekend catre victorie iti doresc!

Cu curaj,
Eliza Păun



2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos, Eliza, pentru improspatarea unui principiu minunat! E folosit de oameni de succes si ignorat de restul, un rest cam mare. 98% din oameni, dupa parerea umila a lui Napoleon Hill. Ganduri bune si zile vesele!

    RăspundețiȘtergere