vineri, 7 iunie 2013

Cum sa te transformi din sef in lider - 4

Continuam seria pasilor spre transformare cu urmatoarea recomandare a autorului Dale Carnegie.

(Ma intreb cati sefi au citit celelalte 3 articole si cati au inceput sa faca pasi. Ma intreb cati cititori au inceput sa faca acesti pasi, chiar daca nu sunt lideri. Nu-i nimic, sunt mic; dar merg mai departe. Fac pasi si chiar daca sunt o pietricica mica, fac cercuri mari in jurul meu, pe lacul vietii.)
Sursa foto: Aici

Recomandarea de astazi are legatura cu un lucru care este mereu in fisa postului unui "sef": sa dea ordine.

Autorul sugereaza ca atunci cand dorim sa dam ceva de facut cuiva, sau sa spunem cuiva in ce mod sa indeplineasca o sarcina, sa punem intrebari, in loc de a da indicatii.

Se pare ca atunci cand suntem intrebati, ne simtim importanti si, automat, se naste dorinta de a atinge obiectivul, pentru a dovedi ca suntem cu adevarat importanti, capabili.

Se pare ca atunci cand ni se dau porunci, ne simtim mici – mici si slabi – sclavi. Pe langa ca apar sentimente de inferioritate fata de sef sau fata de alte persoane (ex: colegi), nici nu suntem motivati intrinsec la a indeplini sarcina. Suntem motivati doar extrinsec – "Asa a spus seful.", motivatie mai putin eficienta si aducatoare de rezultate decat motivatia intrinseca, aparuta in momentul in care auzim o intrebare, in loc de cerere – "Imi cere parerea, trebuie ca are incredere in mine. O sa ii dovedesc ca nu se insala."

Intrebari de genul "Crezi ca ar merge asta?", "Ce crezi despre asta?", "Putem face ceva pentru a accelera acest proiect?", "Se poate gandi cineva la modalitati diferite prin care putem introduce in lucru aceasta comanda?" etc. pot fi de ajutor si plaseaza, in acelasi timp, liderul de aceeasi parte cu angajatii. Nimeni nu se simte folosit, inferior, nefolositor, ineficient.

Astfel, toata lumea este motivat intrinsec pentru a duce caruta cu bine la targ, tragand/ impingand/ lucrand in aceeasi directie.

Poate ca nu este o informatie noua, insa sper ca, daca nu s-a intamplat pana acum, sa avanseze de la gradul de "informatie" si sa devina parte activa din comportamentul si caracterul fiecaruia dintre noi.

Cred ca se poate, pentru ca am un exemplu aici, la Job Connect, de astfel de comportament internalizat si utilizat, tocmai in ceea ce priveste aceasta a patra recomandare a lui Dale Carnegie pentru cei care doresc sa fie lideri. 

Suntem pietre mici, dar facem cercuri largi. Sa traim in asa fel incat cercurile noastre sa dea viata, sa incurajeze, sa construiasca atunci cand ating alti oameni.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu