vineri, 28 iunie 2013

Cum sa te transformi din sef in lider - 7

In foarte multe cazuri, situatii din viata sau in multe domenii, nu avem inaltimi la care sa ne ridicam, standarde pe care sa le atingem sau modele pe care sa le urmam. 
Cred ca asa apar lucrurile facute doar pe jumatate, ideile comune in locul celor stralucitoare, nemultumiri pe atat de mari pe cat de mici pot fi rezultatele. Lipsa de inaltimi duce la lipsa de salturi. 

Imi imaginez acum un joc de volei. Cu cat mai sus este pasata mingea, cu atat mai sus sar jucatorii, pentru a o lovi. Cineva le da o provocare, le da un punct la care sa ajunga, asa ca ei sar, pentru a-l castiga. 

Secretul de astazi al succesului se refera exact la acest lucru: Sa ii ridicam pe cei care credem ca pot mai mult si mai bine in ochii lor, pentru ca ei sa plonjeze inspre ce le-am aratat si, astfel, sa creasca: in respectul fata de noi, in dorinta de a nu ne dezamagi,  in eficienta, in succes, in eforturile depuse.

Cateva citate din acest capitol cred ca sunt destul de clare si nu voi incerca sa le schimb, riscand sa scad valoarea gandului:

  "Persoana obisnuita poate fi motivata cu usurinta daca ai respectul ei si daca ii arati si tu ca o respecti pentru vreun anumit tip de abilitate." Samuel Vauclain, Baldwin Locomotive Works (Carnegie, 2010, p.218)


  "Daca vrei sa imbunatatesti o persoana intr-o anumita privinta, actioneaza ca si cum acea trasatura ar fi deja una din caracteristicile sale superioare." Dale Carnegie (Carnegie, 2010, p.219)      

"Poarta-te ca si cum" este dictonul citatului de mai sus. In acelasi gand, William Shakespeare a scris:  

"Asuma-ti o virtute daca nu o ai."

Un bun conducator stabileste tinte destul de inalte pentru a reprezenta o provocare si, o data atinse, un progres; dar destul de jos pentru a putea fi atinse: atat pentru el insusi, cat si pentru cei pe care ii conduce.

Un bun conducator vede slabiciunile din fiecare si are abilitatea de a le tranforma in puncte tari, folosindu-se de mai mult sau mai putin ascunsele comori ale fiecaruia dintre noi.

A ridica asteptarile la rang de "deja facut", "deja vazut" il va face pe cel de langa mine sa sara, sa se lupte pentru a pastra reputatia buna pe care i-am spus ca o are. 

Suntem obisnuiti sa cautam sa ne ridicam pe noi insine, sa fim cat mai sus, cat mai de departe de ceilalti in superioritate, statut, influenta, putere. 
Atat de greu ne va fi, chiar si daca ne vom propune sa ii ridicam si pe altii, macar din cand in cand, la inceput si apoi, sa ne devina obicei. 

La inceput ma gandeam ca este nevoie de smerenie pentru a reusi in a face cele scrise mai sus; la  a doua gandire, cred ca este un semn de valoare si de siguranta: sa stiu ca valoarea mea nu scade, daca va creste a prietenului, a colegului sau a subordonatului meu. Dimpotriva, valoarea mea, ca si lider, depinde de valoarea celor de care sunt inconjurat: ei mai sus, eu mai sus; ei mai jos, eu mai jos. 

Va doresc izbanda celor care alegeti sa invartiti si aceasta cheita in usa greu de deschis a succesului. Oferiti celorlalti reputatii bune la inaltimea carora sa se ridice; pasati mingi inalte - faceti un joc frumos atat pentru cei din teren, cat si pentru cei care privesc. 



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu