vineri, 14 iunie 2013

Cum sa te transformi din sef in lider – 5

Cred ca unul dintre cele mai importante lucruri pentru un om este onoarea lui. Onoarea, cu sens de demnitate personala.

Dale Carnegie este de parere ca un lider trebuie sa fie foarte atent cu aceasta demnitate a oamenilor. Acesta este subiectul capitolului 5 din ultima parte a cartii pe care o citim impreuna.

Mi se pare un lucru maret. Si cine reuseste, este el insusi un om de onoare: Sa lasi pe cineva sa isi salveze onoarea, sa o pastreze. Sa eviti ca un rezultat al actiunii tale sa fie pierderea onoarei celui din fata ta.

Autorul il citeaza pe alt autor, care mi-este dintre cei mai dragi: legendarul pionier al aviatiei franceze, Antoine de Saint-Exupery:

"Nu am dreptul de a spune sau de a face nimic din ceea ce determina un om sa se simta mai mic in ochii sai. Ceea ce conteaza nu e ceea ce cred eu despre el, ci ceea ce crede el despre sine. A rani demnitatea unui om e o crima."

Autorul ofera cateva exemple, in care ar fi foarte simplu de ranit onoarea cuiva si este foarte greu sa nu o faci, intr-o situatie de genul: trebuie sa concediezi pe cineva, un subordonat esueaza intr-un proiect.

Pot fi multe alte exemple. Insa, daca mai presus de lucruri, de proiecte, de bani, punem OMUL, atunci cred ca vom fi calauziti de acest principiu, pentru a gasi solutia in a pastra onoarea cuiva, chiar si in circumstante grele.

Nu sunt multe de spus, insa sunt extrem de multe care atarna de implinirea acestor putine cuvinte.

In drum spre leadership ne aflam cu totii: poti fi un lider pentru familia ta, chiar daca profesional toata viata doar ai executat comenzi; pot fi un lider pentru copiii mei, chiar daca nu am o echipa in subordine la serviciu; poate ca nu esti un conducator astazi, insa cred ca e intelept sa te pregatesti pentru momentul in care vei fi, daca vrei sa fii un conducator iubit, un lider bun de urmat.

Sa fim oameni de onoare, care sa nu ne atingem de onoarea altora. Dimpotriva, sa cautam sa o crestem, in loc sa o stirbim.

Asa imi doresc si iti doresc!



Un comentariu:

  1. Mai mult decat interesant si de spus mai departe.
    Ma gandesc ca e nevoie sa crestem in noi acel tip de comportament prin care sa fim atenti la cei din jur, la ceea ce conteaza pentru ei.
    Mai ales ca onoarea este ceva cu care oamenii nu se nasc, ci o cultiva.
    Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere