marți, 18 iunie 2013

Vulturul nu se cuibareste niciodata langa vrabie

In timp ce citeam astazi capitolul 14 din cartea lui John Maxwell - “Meditati!”, ma gandeam ca ar fi foarte frumos ca fiecare dintre dumneavoastra, cei care sunteti cititori fideli ai acestui blog, sa aveti posibilitatea de a citi aceasta carte. Este o carte din care eu am invatat multe lucruri (cel putin la nivel teoretic) iar acum ma straduiesc sa le pun in practica.
Apar foarte multe exemple in acest capitol pe care imi doresc sa le impartasesc cu dumneavoastra, dupa care sa le comentam impreuna. Unul dintre exemple se refera chiar la metafora care apare in titlul acestui articol si anume ca “vulturul nu se cuibareste niciodata langa vrabie”.
Explicatia este una simpla: “Satisfacuti de pozitia pe care o ocupa, unii oameni ajung sa lase deoparte dezvoltarea personala” (John Maxwell). Exemplul este unul foarte sugestiv: vrabia zboara aproape de sol si adesea le observam sarind jucause prin iarba. Vulturul, in schimb, zboara aproape de cele mai inalte culmi ale muntilor si culcusul sau este pe stanci.
Cuvinte precum “Opriti-va aici, faceti-va casa si fiti multumiti” ne determina sa ne incetam evolutia, sa ne cuibarim alaturi de vrabie, cu alte cuvinte. Cuvintele de descurajare sunt molipsitoare si ne pot face sa ne oprim numaidecat din ascensiune.
Un alt exemplu foarte frumos oferit in carte este asemanarea activitatii de dezvoltare personala cu cea a urcarii unui munte. Multe persoane se angajeaza sa urce un munte. Se plimba, respira aer curat si admira privelistea. Totusi, nu toata lumea reuseste sa ajunga in varf. In drum spre munte, exista multe locuri de popas. Oamenii se opresc adesea aici sa isi traga rasuflarea si sa isi adune forte noi inainte de a-si continua plimbarea. Unii dintre acesti oameni, decid sa nu isi continue drumetia si sa ramana aici sa isi astepte tovarasii care, dupa ce isi adunau fortele, isi continua drumul.

Ni se poate intampla si noua sa alegem sa ne alaturam celor multi care au decis ca pretul si sacrificiul sunt prea mari, deci ca beneficiile ascensiunii sunt prea mici. Alegem sa ramanem pe loc. Sa ne uitam la altii cum se catara mai departe. Pana la urma, pentru cei care vor sa se opreasca din inaintare, se vor gasi mereu alti oameni care sa le ofere, cu mila, un loc unde sa se odihneasca, precum si suficiente scuze pentru care urcusul nu mai are niciun rost.” (J. Maxwell)


Ceea ce este important de retinut pentru cei care isi doresc sa isi continue ascensiunea, este sa nu se lase distrasi si resemnati de cei care s-au oprit din drumul lor. Viata este o calatorie si nu o destinatie si, intre noi fie vorba, de sus privelistea este muuuult mai frumoasa iar satisfaciile mai mari.
In varf ii vom gasi pe cei care ne incurajeaza, vom sustine discutii despre prietenie, bucurie, fericire, implinire si succes.

E excelent sa fii in varful muntelui! Aer curat, priveliste impresionanta, o frumusete ce merita admirata... Atmosfera prietenoasa e minunata si domina un sentiment de stare de bine.” (J. Maxwell)

Dragi cititori, va invit sa luati cu voi in vacanta (ca tot urmeaza aceasta perioada...) aceasta carte minunata – Meditati! scrisa de John Maxwell. Daca v-a facut placere sa cititi cele 14 articole scrise pana acum, care au fost inspirate din aceasta carte, atunci va promit ca va veti simti bine citind aceasta carte.


Ioana Hodos 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu