vineri, 21 noiembrie 2014

Tehnici de a negocia - în viață și în afaceri

În viață nu primești niciodată ceea ce meriți, ci ceea ce negociezi.”

Despre negociere. Am tot scris în ultima perioadă și pare că nu mai ajungem la fundul sacului.

Dacă negocierea are legătură cu toată viața, după spusele lui Edison, există o explicație de ce este o temă așa de complexă. Și reiese că este și foarte importantă.

Primești ceea ce negociezi. Pentru a negocia bine, autorii manualului ”Tehnici de a vinde” ne prezintă unele tehnici de negociere pe care să le folosim atât în situațiile de vânzare – cumpărare, dar și în alte situații în viață.

Privind la negocierea în viață, putem spune că reprezintă acele situații în care facem unele lucruri sau alții fac unele lucruri pentru ca discuția să avanseze în speranța găsirii unui teren comun.

Aceste ”lucruri” pot fi numite tehnici. Pe care poate le-am mai folosit și până acum sau pe care poate, după ce le aflăm, le vom folosi.

Unii le confundă cu sau le numesc tehnici de manipulare. Însă este un lucru de care trebuie să ne ferim și pentru a avea în minte mereu că atitudinea este foarte importantă, te invit să recitești articolele trecute, despre scopul negocierii (câștigul de ambele părți, de oricare parte m-aș afla eu).

Te invit să explorăm împreună câteva tehnici de negociere:

Tehnica renunțării

A renunța înseamnă a nu dori să schimbi soluția într-un moment dat al procesului de vânzare. Din diferite motive: nu este bine pentru firmă, am făcut deja câteva compromisuri și clientul nu a acceptat încă nicio soluție etc.
Renunțarea nu se folosește pentru a-l determina pe client să cumpere. Se folosește atunci când ai mers atât de departe pe cât posibil și dacă ai merge mai departe, în aceleași condiții, firma ta ar fi afectată în mod negativ. 

Tehnica persuasiunii

Se întâmplă atunci când încercăm să îl convingem pe un client. Atunci când reluăm logica din spatele motivului afectiv pentru care clientul vrea să cumpere.
Putem ușura acest proces de convingere dacă ne amintim că pentru a-i stârni cuiva interesul pentru ideile noastre, trebuie să fim sincer interesați de ale sale.

Tehnica tăcerii

Tăcerea este opusul manipulării. Folosim tăcerea pentru a ne gândi la următorul pas, atunci când una din afirmațiile celui din fața noastră nu ne favorizează. Tăcerea îl poate provoca pe celălalt să tacă sau să vorbească din nou. Tăcerea provoacă neliniște. Se spune că primul care va vorbi după un moment de tăcere este cel care va face, în general, un compromis – de teama a ce ar putea urma acelei tăceri, de teama de a nu pierde tot ce a câștigat până în acel moment.

Tehnica timpului limitat

Se referă la ”crearea unui sentiment de urgență, cu scopul de a grăbi obținerea unui angajament”. (Carnegie & Associates, 2003, p. 237).

Tehnica întocmirii contractului

Este indicat să folosim această tehnică (completarea unor documente, chiar dacă nu s-a luat încă un angajament) doar după ce am rezolvat toate obiecțiile unui client. 

Mă opresc aici deocamdată cu prezentarea tehnicilor de negociere, te invit săptămâna viitoare să le aflăm și pe celelalte. 

Până atunci, exercițiu plăcut și rezultate favorabile. 

În viață nu primești niciodată ceea ce meriți, ci ceea ce negociezi.”


La fel cum găsești...ceea ce cauți. Poate că în această perioadă te afli în căutare de ceva care să asigure un anumit domeniu din viața ta. Deși ne-ar plăcea să fim de folos în toate domeniile, doar de unul ne ocupăm. Dacă ești în căutarea unei noi oportunități profesionale, te invit să arunci o privire peste proiectele noastre curente, poate vreunul dintre posturile intermediate este chiar pentru tine. Sau pentru unul din prietenii tăi. 
Găsești lista completă accesând pagina http://www.jobconnect.ro/

Iar cele mai recente posturi sunt:
- Reprezentant de vânzări directe pe zona de nord - est a țării;
- Administrator de rețea în Cehia;
- Agent telesales pentru Job Connect (Sibiu);
- Reprezentant de vânzări servicii pentru Job Connect (Sibiu). 

Rămâi cu bine și succes în tot ce întreprinzi și este bun! 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu