vineri, 5 iulie 2013

Cum sa te transformi din sef in lider - 8

Corect! Gresit! Corect! Gresit! Gresit! Gresit! STOP.

Si gandeste-te: cat din ceea ce fac ceilalti vezi ca fiind corect si cat, gresit? Cate lucruri bune pe care le face fratele tau vezi? Dar greselile? Pe care le contorizezi mai des, dar mai usor?

Stiu, stiu. Nu trebuie sa imi raspunzi. Suntem inclinati, asa cum am mai spus, sa vedem raul mai clar decat binele; sa vedem si sa numaram greselile, in loc sa dam cinste raspunsurilor corecte.

Asa cum am mai spus, este nevoie sa ne deprindem – sa invatam, sa repetam, sa depunem efort – pentru a castiga un comportament si o atitudine orientate spre lucrurile bune.

Alta intrebare: Ce faci cand vezi lucrurile bune? Actiuni corecte? Fapte pozitive? Cuvinte frumoase?

Sunt cateva posibilitati:
Treci cu vederea, ca si cum totul ar fi natural.
Nici nu observi.
Observi, dar nu spui nimic care sa il anunte si pe infaptuitor ca a facut bine.
Observi si ii spui si lui. Poate ca stie ca a facut bine, poate ca nu. Poate are nevoie de o incurajare.
Ce se intampla daca recunosti si lauzi fapta buna? O incurajezi sa se mai intample.

OK.

Ce faci cand vezi greseli?

Variante:
Atentionezi imediat. Poate chiar faci din tantar – armasar.
Te faci ca nu vezi, dar ai tu grija sa plateasca pentru greseala!
Observi, dar esti rezervat. Si daca iti rezervi cuvintele si atitudinea, incepi sa gandesti. Si te gandesti ca in favoarea ta este sa fie tot mai putine greseli. Nu sa schimbi omul care indeplineste o anumita sarcina. Va veni alt om si va face si el greselile lui. Te gandesti, ca un lider aproape complet ce esti dupa ce ai urmat toti pasii din capitolele anterioare: Greselile sunt in dezavantajul succesului echipei sau al companiei. Logic este sa le vrei diminuate. Iti doresti ca acest angajat, aceasta sotie, acest copil al tau sa faca mai putine greseli. Angajatii ii schimbam mai usor, dar ce ne facem cu sotiile? Cu copiii? Cu parintii? Asadar, varianta cu schimbatul persoanei care face greseala o inlaturam, deocamdata.
Cum sa faci un om sa greseasca mai putin? Cum il poti face sa isi indrepte greselile?
Raspunsul este ca si la reusite. Daca le vrei inmultite, incurajezi.

Daca vrei ca o greseala sa fie indreptata, fa-o sa para usor de indreptat. Incurajeaza persoana cu lucrurile bune pe care le face, cu punctele forte pe care le are si cu ajutorul carora poate indrepta greseala.

Acesta este urmatorul pas in indeplinirea trasaturii de lider in viata mea si in viata ta.
Cu totii ne dorim asemenea oameni in fruntea “trebii”, in fruntea echipei, a familiei: Lideri. Pana vor citi si cei acolo pusi “Secretele succesului” lui Carnegie, haideti sa le fim o carte vie si sa invete de la noi, intai.


Carti umblatoare, va doresc un weekend placut! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu