marți, 23 iulie 2013

Ce este succesul?

Ce este succesul? Oare exista o reteta a succesului? Tu ai avut succes vreodata?
Dar totusi, ce inseamna sa ai succes?
In DEX Online, succesul este definit astfel: “SUCCÉS, succese, s. n. Rezultat favorabil, pozitiv (al unei acțiuni); reușită, izbândă.”
John Maxwell, dupa lungi cercetari, documentari si studii, a reusit sa adune o serie de materiale pe diverse subiecte, precum “secrete, povestiri, reguli, ingrediente, formule, indrumare, filozofii, masuri, elemente-cheie, aspecte, trasaturi, planuri si etape de urmat pentru a atinge succesul”.
Astfel, a reusit sa formuleze o definitie proprie a succesului. Aceasta este compusa din 7 ingrediente esentiale:

Succesul implica hotararea noastra ferma de a intra in arena actiunii, pentru a ne darui unei cauze ce va aduce beneficii umanitatii si va dainui in urma noastra” (John Maxwell)

  1. Succesul implica hotarare – “succesul inseamna insusirea si acceptarea unui adevar.” Trebuie sa luam o decizie ferma in privinta caii pe care o vom urma, si abia atunci vom fi pregatiti pentru a avea succes.
  2. Succesul implica hotararea noastra de a intra in arena actiunii - “Pentru a cunoaste succesul, trebuie sa identificam si sa satisfacem o nevoie.” Nevoia noastra, nevoia altora. Trebuie sa ne “vindecam” de nevoile si problemele noastre. Abia atunci vom putea sa acordam ajutor celor aflati in nevoie. “Pentru a ajunge in varf, nu trebuie <<sa treceti peste oameni>>, ci <<sa va intoarceti spre ei si sa-i ajutati>>”. (Maxwell)
  3. Succesul implica hotararea noastra ferma de a intra in arena actiunii – Succesul nu implica in niciun caz un slalom printre probleme, ci confruntarea cu acestea si depasirea lor. Odata intrati in “arena actiunii” putem fi siguri ca vom intampina o groaza de probleme. Unele mai mici, unele mai mari, altele mai simple si altele mai complexe. Pe unele le vom rezolva singuri, iar pentru rezolvarea altora vom avea nevoie de ajutor. Un lucru este cert: cei care se afla in “tribune” si nu au curajul sa intre in “arena”, nu vor gusta niciodata succesul. La fel de adevarat este si faptul ca modalitatea in care vom rezolva problemele va decide daca vom avea sau nu succes.
  4. Succesul implica hotararea noastra ferma de a intra in arena actiunii, pentru a ne darui – un principiu minunat cu adevarat! “Viata e un negutator cinstit. Dati putin, primiti putin. Dati mult, primiti mai mult.” Am citit cateva din biografiile unor oameni de succes. Imi parea mereu ca se exagereaza pe ici pe colo cand spuneau ca au “pariat” pe tot ceea ce aveau si au fost hotarati sa mearga pana in “panzele albe:” pentru a avea succes. Este o atitudine buna, nu credeti?
  5. Succesul implica hotararea noastra ferma de a intra in arena actiunii, pentru a ne darui unei cauze – acest principiu se refera, din punctul meu de vedere, la stabilirea unui scop in viata pe care sa il urmam cu constiinciozitate. Tu iti urmezi cu entuziasm scopurile fixate?
  6. Succesul implica hotararea noastra ferma de a intra in arena actiunii, pentru a ne darui unei cauze ce va aduce beneficii umanitatii – a avea succes inseamna si sa dezvoltam un talent pe care, apoi, sa il cultivam si sa il valorificam. John Maxwell considera ca este “Realmente tulburator sa vezi un om foarte talentat care nu face nimic cu viata lui”
  7. Succesul implica hotararea noastra ferma de a intra in arena actiunii, pentru a ne darui unei cauze ce va aduce beneficii umanitatii si va dainui in urma noastra – cel de-al saptelea principiu, reprezinta, de fapt, forma finala a definitiei succesului. Este important sa lasam in urma noastra lucruri care sa aduca beneficii atat celor din jurul nostru, cat si celor care vor trai dupa noi.

Ce inseamna, deci, succesul?

John Maxwell sustine ca succesul inseamna:
sa-ti insusesti un adevar si sa-l accepti;
sa identifici o nevoie si sa o satisfaci;
sa te confrunti cu o dificultate si sa o depasesti;
sa pierzi o viata si sa o regasesti;
sa ai un plan si sa-l respecti;
sa iti dezvolti un talent si sa-l valorifici;
sa mergi in rai si sa fii sigur de asta.”



Va urez mult succes in atingerea...succesului!

Ioana Hodos


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu