vineri, 12 iulie 2013

Cum sa te transformi din sef in lider - 9

Am ajuns la capitolul 9 al Secretelor succesului liderului din tine.
Poate ai incercat pana acum sa faci ceea ce ai citit in articolele inspirate din Dale Carnegie; poate nu. Poate ti s-a parut greu, poate ai vazut ca rezultatele merita efortul depus.

Mai este un secret care ramane de impartasit.
Din pozitia in care esti – sef, lider, coordonator, mentor, parinte, frate sau sora mai mare, oricat de bun ai fi ocupand aceasta pozitie si cat de iubit, tot trebuie sa dai ordine, sa recomanzi, sa spui ce trebuie facut sau ca ceva trebuie facut. Ai nevoie de ajutor de la cei din jurul tau, cu siguranta. Toti avem, orice rol am avea in societate sau ce functie am avea.

Poate te simti bine dand “comenzi”, poate nu. In functie de context si situatie, acest lucru poate varia. Insa ai incercat vreodata sa te pui in pielea celui din fata ta? Este foarte usor de facut acest exercitiu, gandindu-te cum te simti tu cand altcineva iti da tie sarcini, sfaturi, termene limita.

Dale Carnegie si cu mine suntem de parere ca cineva aflat in pozitia de a primi sarcini, ordine si altele ca ele nu este cel mai fericit.

Insa pentru aceasta este scris acest capitol: pentru ca lucrurile pot fi diferite. In functie de modul in care este folosit tonul, cum sunt spuse cuvintele, ce transmite limbajul corpului, persoana care primeste sarcini va reactiona diferit. Nu ma refer la a indeplini sau nu sarcina, desi uneori si acest aspect poate fi discutat, ci la cum se simte persoana aceea si, implicit, cum va fi indeplinita sarcina si cum va suferi relatia.

Dale Carnegie ne sugereaza ca intotdeauna sa “ajutam cealalta persoana sa se simta fericita facand lucrul pe care il sugeram.”

Putem contribui, indirect, la realizarea sarcinii de indeplinit, prin atitudinea pe care i-o cream persoanei care o va indeplini.

Exemplele oferite de Dale Carnegie au legatura cu a face acea activitate sa para foarte importanta – dar nu a exagera sau a minti, ci doar a cauta  si a aminti motivele pentru care cu adevarat este importanta; a oferi titluri sau a investi cu o anumita autoritate pe acel care va indeplini sarcina.

O persoana care se va simti importanta va sari (apropo de articolele trecute) sus de tot, ca sa isi mentina aceasta imagine, de persoana importanta, responsabila si capabila, cu adevarat – ceea ce va da o nota de lucru bine facut.

Suntem creativi si avem destui stimuli si experienta pentru a gasi si alte metode prin care sa imbunatatim experienta de a da un ordin si cea de a primi un ordin, a persoanei din fata noastra.

Gata cu pasii inspre a deveni lider. Ma intreb, acum, la ultimul, ce suntem – sefi sau lideri?

Numai bine, dragi viitori lideri!




2 comentarii:

  1. Cred ca un articol despre cartea lui Dale Carnegie este bun, in primul rând datorită sursei.
    Citind articolele tale, îmi dau seama că sunt minunate. Spun asta pentru ca cititul tău a fost urmat de acțiune și abia apoi inspirată de ambele ai scris.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Catalin!

    Sper sa fie asa cum ai scris; asa incerc, desi esecul isi face de multe ori simtita prezenta cand vine vorba de aplicatie practica. Mai avem mult de invatat si de practicat, mai ales, pana sa devenim oameni minunati, mentori, lasand in urma vietuirii noastre si nu a scrisului, dare de lumina.

    RăspundețiȘtergere