vineri, 7 martie 2014

Cum sa aduni 1 cu 1 si sa obtii cel putin 3

Cinci deprinderi ale persoanei eficace am studiat pana acum si suntem cu cinci pasi mai aproape de a deveni persoane eficace – daca am si integrat studiul facut in trairea noastra.

Am ajuns la cea de-a sasea deprindere – “Actioneaza in sinergie”.

Dictionarul explicativ roman defineste termenul de sinergie astfel:

SINERGÍEs. f.1. asociere a mai multor organe, sisteme, factori care desfășoară activități simultane; sinergism. 2. coordonarea mai multor acțiuni în vederea unui rezultat comun cu economie de mijloace. (< fr.synergie) (Sursa: http://dexonline.ro/definitie/sinergie) 

Actiunile despre care vorbeste definitia sunt, in viziunea domnului Covey, deprinderile prezentate pana acum – primele cinci.

Covey mai da o definite, cred eu, mai explicita si care ofera o imagine mai clara:

Ce este sinergia? Pe scurt, inseamna ca intregul este mai mare decat suma partilor care il alcatuiesc. (Covey, 2011)

Matematic vorbind, este scris asa: 1+1=3. Ciudat, nu? Logic, da. Din punctul de vedere al sinergiei, este oricand posibil ca 1+1=3 sau 1+1=10 sau 1+1=100.

Vorbeste in continuarea capitolului despre un fenomen care poata lua nastere in urma deschiderii, creativitatii, spontaneitatii, brainstorming-ului in cadrul unei sedinte/ prezentari/ reuniuni cu scop de luare a unor decizii.

Inca o idee pe care o aduce noua este ca diferentele sunt puse in valoare; doua idei diferite nu se exclud una pe cealalta, ci, prin discutii transparente, autentice, pot da nastere unei cai de mijloc, care nu inseamna compromis, ci care inseamna ceva mai mult (sinergia). E usor de inteles daca ne imaginam un triunghi, la care cele doua laturi care se intalnesc formeaza varful. Important este sa ne situam pe aceeasi baza cu cealalta persoana, impreuna cu ideile noastre si sa stam alaturi, nu fata in fata. Discutand si fiind deschisi pentru a ajunge la o solutie de tip castig/castig, vom ajunge la cel mai inalt punct pe care discutia il poate atinge, gasind, astfel, solutia optima pentru rezolvarea problemei.

Deci: deschidere, dorinta de a gasi idei noi, dorinta de a iesi toti castigatori, smerenia de a te considera egal cu ceilalti si nu “mai egal decat altii”, de a considera ideile tuturor la fel de valoroase si, totusi, sa consideri binevenite modificari asupra acestora.

Acestea par a fi secretele actionarii in sinergie si, din cele citite, rezultatele par a fi extraordinare, foarte aproape de “magice” uneori, asa cum afirma domnul Stephen Covey.

Sa incercam dar si vom vedea cu ochii nostri!

Sursa foto: Aici






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu