marți, 25 martie 2014

Cum sa lasi o prima impresie pozitiva

Te salut!
Si, daca am fi fata in fata, mi-ar face o deosebita placere sa iti strang mana! In felul acesta, am schimba foarte multe informatii unul despre celalalt. De fapt, pentru ca strangerea de mana are loc chiar la inceputul unei interactiuni, acestea dau tonul intregii relatii pe care o vom construi ulterior. Tocmai din acest motiv este de o importanta majora sa detii cateva dintre “secretele” unei strangeri de mana potrivite, mai ales daca iti doresti sa pui bazele unei relatii de afaceri, poate.
Regulile limbajului non-verbal spun ca in momentul in care dai mana cu cineva, iar palma ta este indreptata in jos, lasi impresia de dominare, ceea ce poate fi un dezavantaj din start, pentru ca intr-o relatie de afaceri, se pleaca, de cele mai multe ori, de la premisa de egalitate. Palma indreptata in sus denota supunere, insa tinerea palmei vertical, exact ca in imaginea de mai jos, creaza o legatura de egalitate.

Allan Pease ne atentioneaza asupra unei modalitati de strangere a mainii, si anume strangerea cu doua maini. Desi oamenii care iti strang mana cu doua maini doresc sa transmita siguranta si bunavointa, ei creaza exact opusul acestei stari, mai ales cand vorbim despre un necunoscut.
Este, de asemenea, important sa zambim in momentul in care cunoastem o persoana noua. “Oamenii sunt singurele animale care isi retrag buzele pentru a-si arata dintii, nu ca sa muste” (Allan Pease).
Zambetul, este un vechi semnal de linistire.
Un alt “secret” care este bine sa il stii consta in respectarea spatiului personal al persoanelor cu care interactionezi.
Daca observi ca de fiecare data cand te apropii de cineva acesta face un pas in spate, acest lucru inseamna ca acela este spatiul de care persoana respectiva are nevoie pentru a se simti in largul sau.
Si, pentru ca aici discutam in special despre relatiile de afaceri, un aspect foarte important de care trebuie sa tinem seama il reprezinta tinuta pe care o imbracam la o prima intalnire de afaceri. Trebuie, in permanenta, sa tinem seama de intrebarea: “Cum se asteapta clientul potential sa fii imbracat?” O tinuta nepotrivita, in opinia interlocutorului tau, iti poate scadea din start sansele crearii unei relatii care sa evolueze pozitiv.

Sper ca iti sunt de ajutor informatiile prezentate mai sus si m-as bucura tare mult sa putem sa avem o conversatie bazata pe aceasta tema, in sectiunea de comentarii :)


Pe curand!

2 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul, dar nu in totalitate deacord cu el.Cred ca depinde de persoanele care interactioneaza, adica daca isi strang mana un barbat si o femeie raportul de forte este inegal si strangerea de mana nu este compatibila.Pe de alta parte barbatul va apuca doar varful degetelor femeii pentru ca asa spune codul bunelor maniere, asta nu inseamna ca sunt unul dintre ei inferior celuilalt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc frumos pentru feedback, doamna Nedelcu! Intr-adevar, cred ca este un aspect la care eu nu m-am gandit - ideea unei intalniri de curtoazie nu am luat-o in considerare, ci am avut mai mult in vedere o interactiune de afaceri, o intrevedere formala, in care cei doi parteneri de discutie sunt egali din punct de vedere al statutului, si pot face schimb de idei fara ca unul dintre ei sa fie superior sau inferior celuilalt.
      Pe de alta parte, de multa vreme se incearca (si se reuseste tot mai mult) sa se contureze imaginea femeii puternice, egala cu barbatul. Si atunci, de ce sa nu ne asiguram inca de la prima interactiune aceasta egalitate despre care discutam? :)

      Ștergere