vineri, 6 septembrie 2013

Schimbare, progres

Bine te-am regasit, cititor aflat in schimbare.

De unde stiu ca esti intr-o schimbare? Pentru ca toti suntem. In mod constient, ca ne-am propus sa ne schimbam sau inconstient, fara sa ne fi propus, ne schimbam. Nu suntem statici si ficsi, ci mereu ne schimbam – fie sub actiunea propriilor decizii si atunci ne schimbam in ce dorim; fie sub actiunea circumstantelor si a hazardului si atunci ne schimbam in ce apucam, in ce se nimereste. In cazul acesta putem spune ca nu ne facem noi viata, ci viata ne face pe noi.

Buun! Si acum, ca tot am inceput cu schimbarea, sa ramanem la ea.

Scriam in ultimul articol ca e important momentul “aha” in care realizez ca am ochelarii pusi invers sau ochelarii nepotriviti pentru situatia respectiva: am realizat ca am nevoie de o schimbare a paradigmei, a modului meu de gandire.

Termenul de “schimbare a paradigmei” a fost introdus de Thomas Kuhn in cartea sa Structura revolutiilor stiintifice. Ideea este ca

aproape orice progres semnificativ in campul cercetarii stiintifice reprezinta, inainte de toate, o rupere cu vechile traditii, cu modurile anterioare de gandire.” (Covey, 2011, p.17)

Prin schimbare de paradgima au aparut multe din interpretarile actuale ale lumii/ stiintelor/ politicii etc. Tot asa pot sa apara “revolutii” si in viata noastra, care vor schimba, odata cu modul de gandire, comportamentul, atitudinile si relatiile noastre.

Nu intotdeauna schimbam macazul pe sina care deschide drumul cel bun. Putem din greseala in greseala se ne ducem gandirea, dar important cred ca este sa fim vigilenti si precauti, pana in momentul in care suntem siguri ca acesta este modul cel bun de gandire, care ne va duce la rezultatul pe care il dorim.

De ce sunt schimbarile de paradigma eficiente?

Pentru ca o schimbare de paradigma va aduce cu sine, implicit, schimbarea comportamentului si atitudinilor, pe care poate de multe ori incercam sa le schimbam, dar nu reusim. Covey ne sfatuieste:

Daca vrem cu tot dinadinsul sa ne amelioram substantial modul de viata, trebuie sa renuntam la taiatul frunzelor – in atitudini si comportament si sa ne apucam de lucru la radacina; altfel spus, sa ne schimbam paradigmele, caci mentalitatea noastra si conduita din ele se nasc.” (Covey, 2011, p.20)

Sunt doua modalitati in care poate avea loc o schimbare de paradigma: instantaneu/ neprogramat, fara sa fii constient ca ai nevoie de una sau dupa ce ai realizat ca este nevoie de o schimbare si iti propui acest lucru, programezi, intr-un fel, schimbarea de paradigma, care va avea loc nu deodata, ci printr-un proces.

Atunci cand simtim nevoia de a vedea altfel lucrurile, nu trebuie schimbate lucrurile, ci trebuie sa ne schimbam noi. Si ca sa ne schimbam noi, trebuie sa “umblam” la caracterul nostru. Sa depunem eforturi constiente si sa intreprindem actiuni planificate pentru a fi altfel decat suntem, in sensul in care dorim sa fim. Pentru ca ceea ce vedem este strans legat de ceea ce suntem.

Sunt curioasa cati dintre noi impartasim aceste ganduri sau cati dintre noi le intelegem si le putem sustine sau le putem sta impotriva cu argumente.

Covey este destul de greu de citit si de inteles. Insa cred ca acest lucru are legatura cu profunzimea despre care vorbeste chiar el, chiar in aceasta carte. Asa cum si schimbarile trebuie sa fie unele profunde, si intelegerea mecanismelor schimbarii este profunda.

Daca este destul de greu de inteles de la altcineva, te provoc sa faci rost de carte si sa o citesti in ritmul tau, cu tot cu exemple, care reprezinta explicatii foarte clare ale conceptelor despre care Covey scrie.

In speranta ca suntem cu totii responsabili in ceea ce priveste devenirea si schimbarea noastra, va salut, pana la urmatoarea recitire.


Un comentariu: